VIDEO | SOS Psíky v Lukavici končí. Karanténu a odchyt psov v Bardejove bude riešiť združenie Druhá Šanca

2937x
08. Marec 2023
Novým správcom karantény túlavých zvierat bude Druhá šanca. Doterajšieho správcu karanténnej stanice SOS Psíky mesto do súťaže neprizvalo
 
Stanislava Passiová z Občianskeho združenia SOS Psíky sa o opustené, stratené a týrané psíky v Bardejove stará už dvanásť rokov. Za tento čas zachránila a našla nových majiteľov pre viac ako 600 psov.
 
Už v roku 2010 sa ako dobrovoľníčka začala starať o zanedbanú mestskú karanténnu stanicu v Bardejovskej Novej Vsi, kde mesto väčšinu psov utrácalo. V roku 2012 založila Občianske združenie SOS Psíky a v roku 2014 sa stala pre oficiálnym správcom mestskej karanténnej stanice. V roku 2019 vyhralo združenie verejnú súťaž o správcovstvo znova.
 
Stanislava Passiová v karanténnej stanici za obcou Lukavica od 1. apríla končí. Jej združeniu mesto odoprelo možnosť spravodlivo si zasúťažiť. (Zdroj: FB SOS Psíky) 
 
SOS Psíky: Bol to zámer 
 
V novozriadenej karanténnej stanici za obcou Lukavica, desať kilometrov od Bardejova, ju spravovalo až do konca roka 2022. O priemerne 30 psíkov sa v Lukavici denno-denne starali dvaja ľudia.
 
„Posledné tri roky sme karanténnu stanicu spravovali za 1300 eur mesačne. Mali sme tu už aj extrémny top stav 50 psov, priemerne ich však bolo tak 25 až 30. Koncom minulého roka sme sa pripravovali na ďalšie verejné obstarávanie, pretože aj napriek slabým financiám od mesta, sme to chceli prevádzkovať aj naďalej. Minimálne sme sa chceli zúčastniť súťaže o správcovstvo, máme k tomu vrúcny vzťah. Pravidelne od jesene som sa snažila informovať, ale stále mi povedali, že ešte nie je nič pripravené a že zatiaľ nič nevedia,“ hovorí Stranislava Passiová z Občianskeho združenia SOS Psíky.
 
 
Vo verejnom obstarávaní vyhlásenom v decembri 2022 už mesto SOS Psíky neoslovilo. Koncom minulého roka im oznámilo, že novým správcom sa stalo Občianske združenie Druhá šanca Bardejov. Dva dni pred koncom roka úradníci z mestského oddelenia životného prostredia prišli Stanislave Passiovej oznámiť, že SOS Psíky sa má do troch mesiacov vysťahovať.
 
SOS Psíky sa postupne pripravujú na odovzdanie karantény v Lukavici svojim nástupcom z občianskeho združenia Druhá šanca. (Zdroj: FB SOS Psíky) 
 
Passiová je presvedčená, že mesto ich neoslovilo zámerne. Dokazuje to podľa nej aj fakt, že oslovilo napríklad Technické služby mesta Prešov. Ale aj to, že jej mestskí úradníci opakovane odmietali poskytnúť informácie o termíne konania obstarávania. Dlhoročnú správkyňu mrzí, že nedostali ani šancu si spravodlivo zasúťažiť.
 
„Do konca roka sme ostali bez informácií a do verejného obstarávania sme sa nemohli zapojiť. Myslím si, že to bolo celé zinscenované, aj vzhľadom na to, aké subjekty sa do obstarávania nakoniec zapojili. Bolo to jednoducho nespravodlivé a tento výsledok je netransparentný a určite nie dobrý pre psíky. Myslím, že sme si zaslúžili dostať šancu aspoň na spravodlivú súťaž,“ dodáva Passiová.
 
SOS Psíky sa postupne pripravujú na odovzdanie karantény v Lukavici svojim nástupcom z občianskeho združenia Druhá šanca. Mesto ako verejný obstarávateľ tvrdí, že pri zákazke s nízkou hodnotou do 70-tisíc eur, zákon o verejnom obstarávaní neupravuje žiadny formálny postup, ktorý by mal byť pri obstarávaní dodržaný. 
 
Podľa SOS Psíky bolo obstarávanie mestom nespravodlivé a jeho výsledok je netransparentný a nie dobrý pre psíky. (Zdroj: FB SOS Psíky) 
 
Zákon neporušili 
 
Verejný obstarávateľ musí pri jej zadávaní postupovať hospodárne, má však možnosť osloviť ľubovoľné subjekty, ktoré podmienky účasti spĺňajú.
 
„Verejné obstarávanie bolo vyhlásené dňa 20. decembra 2022 oslovením 3 uchádzačov. Výzva prebehla bez zverejnenia, keďže sa jednalo o zákazku do sumy 70-tisíc eur bez DPH. Uchádzači mali termín na predkladanie ponúk do 28. decembra, vyhodnotenie ponúk prebehlo 28. decembra 2022. Kritériom na vyhodnotenie ponúk bola najnižšia cena, zmluva s úspešným uchádzačom bola uzatvorená na roky 2023 až 2025," hovorí vedúci referátu tlačového a medzinárodných vzťahov Mestského úradu v Bardejove, Štefan Hij.
 
 
„Máme zato, že verejný obstarávateľ neporušil žiadne ustanovenie zákona o verejnom obstarávaní, postupoval v súlade s princípmi hospodárnosti, nediskriminácie, rovnakého zaobchádzania, proporcionality a transparentnosti. Financie sú zabezpečené z kapitoly Programového rozpočtu Mesta Bardejov a zriadených rozpočtových organizácií na rok 2023 a roky 2024, 2025," vysvetľuje Štefan Hij.
 
  Mesto ako verejný obstarávateľ tvrdí, že pri zákazke s nízkou hodnotou do 70-tisíc eur, zákon o verejnom obstarávaní neupravuje žiadny formálny postup, ktorý by mal byť pri obstarávaní dodržaný. (Zdroj: OZ Druhá šanca Bardejov)
 
Verejné obstarávanie bolo realizované prešovskou externou spoločnosťou Todo s.r.o., ktorá s mestom dlhodobo spolupracuje a ktorá bola aj kontaktnou osobou pre oslovených uchádzačov. So žiadosťou o stanovisko sme sa preto obrátili aj na Andreu Kmecovú, konateľku spoločnosti, ktorá pre Mesto Bardejov verejné obstarávanie realizovala.
 
„Celé toto verejné obstarávanie rieši Úrad pre verejné obstarávanie. Dovtedy, kým od nich nebudeme mať stanovisko, sa tomu venovať ako súkromná spoločnosť, ktorá má dosť inej práce, nebudeme. A nebudeme ani poskytovať žiadne ďalšie stanoviská pre médiá,“ uviedla konateľka spoločnosti Andrea Kmecová.
 
Začiatkom roka 2018 začalo v Bardejove fungovať Občianske združenie Druhá šanca Bardejov. Náplňou jeho činnosti je rovnako záchrana týraných a opustených domestifikovaných zvierat. (Zdroj: OZ Druhá šanca Bardejov) 
 
Mesto: Problém bol v komunikácii 
 
Podľa riaditeľa tlačového odboru Úradu pre verejné obstarávanie Jozefa Gabíka by mal dôvody, prečo sa mesto rozhodlo neosloviť ďalší subjekt, vedieť vysvetliť samotný verejný obstarávateľ, teda Mesto Bardejov.
 
 
„Náš úrad preskúmava úkony kontrolovaného pri zákazkách na základe podnetu orgánov činných v trestnom konaní, Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, Protimonopolného úradu Slovenskej republiky a na základe plánu kontrolnej činnosti na príslušný kalendárny polrok. Z uvedeného dôvodu má kompetenciu kontroly tejto zákazky hlavný kontrolór mesta, ktorý má aj kompetenciu kontrolovať jeho hospodárnosť. Dôvody prečo sa rozhodli neosloviť ďalšie subjekty by teda mal vedieť vysvetliť verejný obstarávateľ,“ informoval riaditeľ tlačového odboru Úradu pre verejné obstarávanie, Jozef Gabík.
 
Podľa mesta bol problém s bývalým správcom hlavne v komunikácii. (Zdroj: OZ Druhá šanca Bardejov) 
 
Na konkrétne dôvody prečo Mesto Bardejov bývalého dlhoročného správcu karanténnej stanice, občianske združenia SOS Psíky z verejného obstarávania vynechalo, sme sa opýtali hovorcu mestského úradu.
 
„Mesto Bardejov neopomenulo osloviť Občianske združenie SOS Psíky, ale počas platnosti zmluvy sa samospráva stretla s viacerými podnetmi, kde nebola vyhovujúca komunikácia, ani spolupráca s týmto združením,“ vysvetlil Štefan Hij.
 
 
„Medzi hlavné dôvody patrilo ignorovanie, nezdvíhanie telefónov občanom, mestskej polícii a v niektorých prípadoch aj zástupcom mesta pri potrebe akútneho riešenia. Za minulý rok 2022 máme zdokumentovaných a overiteľných minimálne sedem takýchto prípadov nereagovania zástupcov OZ na tieto podnety. Išlo o buď neprijatý hovor zo strany OZ, teda nemožnosť sa dovolať, alebo o chýbajúcu spätnú väzbu o riešení, či neriešení podnetu," dodáva hovorca.
 
 Medzi mestskou časťou Dlhá Lúka a obcou Zborov si od mesta združenie minulý rok prenajalo pozemok, na ktorom chce vybudovať Centrum pre zvieratá a styk s verejnosťou. (Zdroj: OZ Druhá šanca Bardejov)
 
Druhá šanca: Dozvedeli sme sa to od mesta 
 
Začiatkom roka 2018 začalo v Bardejove fungovať Občianske združenie Druhá šanca Bardejov. Náplňou jeho činnosti je rovnako záchrana týraných a opustených domestifikovaných zvierat. Okrem Bardejova začalo združenie spolupracovať aj s okolitými obcami. Medzi mestskou časťou Dlhá Lúka a obcou Zborov si od mesta združenie minulý rok prenajalo pozemok, na ktorom chce vybudovať Centrum pre zvieratá a styk s verejnosťou.
 
Koncom minulého roka sa stalo víťazom verejného obstarávania pre odchyt túlavých zvierat na území mesta Bardejov a novým správcom mestskej karanténnej stanice. Ako sa o verejnom obstarávaní dozvedeli v Občianskom združení Druhá šanca, sme sa opýtali Ivety Vaškovej z tohto združenia.
 
 Od verejného obstarávania v decembri minulého roku sa zástupcovia bývalého správcu SOS Psíky so zástupcami nového správcu z Druhej šance ohľadom prebratia karantény ešte nestretli. (Zdroj: OZ Druhá šanca Bardejov)
 
„Dozvedeli sme sa to veľmi jednoducho. Zaujímali sme sa o to, či obstarávanie bude, odpoveď z mesta bola, že bude a že si máme sledovať svoju elektronickú schránku“, hovorí Iveta Vašková z Občianskeho združenia Druhá šanca Bardejov.
 
Od verejného obstarávania v decembri minulého roku sa zástupcovia bývalého správcu SOS Psíky so zástupcami nového správcu z Druhej šance ohľadom prebratia karantény ešte nestretli. Komunikáciu riešia cez mesto. Okrem financií z mesta, funguje Druhá šanca prostredníctvom svojho transparentného účtu predovšetkým na základe darov a zbierok od dobrovoľných darcov. Od sponzorov a darcov závislí aj realizácia centra pre zvieratá, ktoré chce združenie vybudovať medzi Dlhou Lúkou a Zborovom.
 
„Od mesta sme dostali do prenájmu pozemok, kde by sme chceli vybudovať centrum pre zvieratká, kde sa budú konať rôzne akcie a kde sa bude stretávať verejnosť s nami a našimi ľuďmi, dočaskármi a zvieratami. Kde sa budú robiť adopčné dni, vychádzkové dni a podobne. Celé by to malo fungovať ako komplex funkčných budov pre zvieratá a pre styk s verejnosťou “, dodáva Iveta Vašková.
(16:30, Mario Hudák.) 
Diskusia
Pridať komentár