Prešovský kraj pomôže mestám a obciam s projektmi

737x
07. Marec 2023
Prešovský samosprávny kraj vytvoril nový informačný systém pre projekty miest a obcí
Ilustračná fotografia. (Zdroj: PSK) 
 
Pomáha im správne nasmerovať investície.
 
Mestá a obciam v Prešovskom kraji napomáha správne nasmerovať investície nový informačný systém, ktorý vyvinul Prešovský samosprávny kraj. Aplikácia pre zber projektových zámerov a komunikáciu má sprehľadniť manažovanie ich projektov.
 
Prešovská župa vytvorila IT nástroj, ktorý manažuje tvorbu integrovaných projektových zámerov na jeho území. Ide o tzv. modulárny softvér RISK (Regionálny Informačný Systém Kooperácie). V konkrétnom procese plánovania a realizácie projektov prispieva k zdieľaniu, vyššej informovanosti, ale aj prehľadnosti a transparentnosti medzi krajskou a miestnymi samosprávami.
 
RISK všeobecne slúži pri tvorbe integrovaných územných investícií. Tým, že prináša efektívnejší zber a zdieľanie dát, významne uľahčuje manažovanie procesov súvisiacich s regionálnymi stratégiami v novom programovom období 2021-2027.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: PSK)
 
Systém funguje na základe aktualizácie projektových aktivít z územia kraja jednak zo zrealizovaného zberu dát, ale i na základe zberu nových potrieb. V procese manažovania projektových zámerov miest a obcí prináša ich formálnu a administratívnu kontrolu. A taktiež posudzovanie a kategorizovanie podľa možnosti financovania. To všetko prispieva k efektívnejšiemu manažovaniu projektových aktivít v regiónoch, ktoré prechádzajú procesom schvaľovania cez Radu partnerstva PSK.
 
Mestám, obciam a sociálno-ekonomickým partnerom konkrétne umožňuje zadávať a spravovať svoje projektové aktivity, ako aj zámery. Taktiež môžu prostredníctvom aplikácie kedykoľvek aktualizovať kontaktné údaje a pravidelne komunikovať s pracovníkmi Ú PSK o zvýšení informovanosti.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: PSK)  
 
Krajská samospráva pripravila krátky videonávod, ako s aplikáciou pracovať a využívať ju. Obsahuje základné náležitosti, ako je profil mesta/obce a ich projektové aktivity s možnosťou ich posúdenia. Približuje, ako aktualizovať jestvujúce projekty a vytvoriť nový zámer, ale aj previazať jednotlivé projektové aktivity.
 
Informačný systém RISK je kontinuálne vyvíjaný a vylepšovaný podľa aktuálnych potrieb a podnetov. Aktuálne ho už využívajú mestá, obce i sociálno-ekonomickí partneri PSK.
(8:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár