Nemocnica v Spišskej Novej Vsi dostane z plánu obnovy 40-miliónov eur

862x
06. Marec 2023
Na dostavbu nemocnice v Spišskej Novej Vsi dostaneme takmer 40 miliónov eur
(Zdroj: FB KSK) 
 
Pri nemocnici na Spiši by mal do konca roka 2025 pribudnúť nový pavilón s kapacitou 80 lôžok, ráta sa tu s umiestnením gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, novorodeneckej JIS či oddelenia anestézie.  
 
Do prevádzky musí byť uvedený najneskôr 1. 7. 2026. Župná nemocnica v Spišskej Novej Vsi, ktorú si prenajíma Svet zdravia, a. s., získala milióny na dobudovanie nového pavilónu. Ministerstvo zdravotníctva SR ju zaradilo medzi osem nemocníc z celého Slovenska, kam poputujú peniaze z európskeho Plánu obnovy.
 
Z celkového 200-miliónového balíka dostane Nemocnica s poliklinikou Spišská Nová Ves až 39,5 milióna eur. Peniaze na dostavbu neúspešne žiadala aj Nemocnica s poliklinikou Štefana Kukuru Michalovce, ktorú si od župy rovnako prenajíma Svet zdravia.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
„Vďaka peniazom z Plánu obnovy bude môcť župa so svojím zmluvným partnerom na Spiši výrazne zvýšiť nemocničné kapacity, rozšíriť zdravotnú starostlivosť a udržať kvalifikovaných zdravotníkov a špecialistov v regióne. Pre spádovú oblasť Spišská Nová Ves sa tak zdravotná starostlivosť stane dostupnejšou pre 150 000 pacientov ročne," povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Verím, že aj projekt pre nemocnicu v Michalovciach bude môcť skvalitniť zdravotnú starostlivosť pre viac ako 220-tisíc pacientov ročne a uspeje buď v ďalších kolách výzvy, prípadne v žiadosti o financovanie z iných zdrojov,“ dodal Trnka.
 
Nemocnicu v Spišskej Novej Vsi čaká rekonštrukcia existujúcich priestorov s kapacitou 20 lôžok a dostavba i vybavenie nového trojpodlažného pavilónu s kapacitou 80 lôžok.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
Ráta sa tu s umiestnením gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, novorodeneckej JIS a oddelenia anestézie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti. Súčasne dôjde k rozvoju traumatologického a muskuloskeletálneho programu či onkológie. Nemocnica v Spišskej Novej Vsi tak bude schopná zabezpečovať akútnu zdravotnú starostlivosť v spolupráci s poskytovateľmi v Poprade, Prešove a Starej Ľubovni.
 
Podľa podmienok výzvy by mala byť dostavba nemocnice na Spiši hotová do konca roka 2025, do prevádzky musí byť uvedená najneskôr 1. 7. 2026. Košický samosprávny kraj spolufinancuje projektovú dokumentáciu s tým, že župa bude vlastníkom prístavby i technického zhodnotenia.
 
V prípade, že sa tak nestane, Svet zdravia sa zaviaže poskytnúť kraju protiplnenie. Už nájomná zmluva zaväzuje nájomcu nemocnicu neustále modernizovať. Do nehnuteľného majetku kraja má Svet zdravia záväzok preinvestovať každé tri roky 700 000 eur.
(16:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár