V Bardejove sa rozbehla druhá etapa revitalizácie sídliska Vinbarg

3068x
06. Marec 2023
Po zime sa rozbehla ďalšia etapa revitalizácie bardejovského sídliska Vinbarg
(Zdroj: FB Mesto Bardejov) 
 
Na revitalizáciu sa podarilo samospráve získať externé zdroje vo výške skoro vyše takmer jeden milión eur.
 
Samospráva Bardejova už niekoľkokrát deklarovala svoj záujem intenzívne pretvárať nielen historické jadro mesta, ale aj jeho sídliská. Veľký dôraz sa kládol na zníženie negatívnych dopadov zmeny klímy vodozádržnými opatreniami aj zeleňou.
 
 (Zdroj: FB Mesto Bardejov)
 
„Sídlisko Vinbarg je považované za najzanedbanejšie v Bardejove. Bolo vybudované na sklonku socialistickej éry v 80. rokoch a od jeho výstavby až do nedávnych rokov tu neprebehla žiadna inovácia, verejné priestranstvá zostali staveniskom vyprahnuté územia, kde sa kopia množstvá automobilov," informujú o revitalizácii autori projektu architekti Viliam Holeva a Pavol Mészáros na webe zpr.sk.  
 
(Zdroj: FB Mesto Bardejov)  
 
„Tento projekt nadväzuje na predchádzajúcu realizáciu revitalizácie časti sídliska. V prvej fáze projektu sme sa venovali najmä ekostabilizačným funkciám územia. Spracovali sme koncepciu zachytenia a využitia zrážkových vôd zo strešných rovín vnútrobloku, tých, ktoré vieme jednoducho oddeliť od jestvujúcej jednotnej kanalizácie a v rozsahu, ktorý nám rozpočet dovoľuje. Investícia na vodozádržné prvky bola stanovená na 200 000 eur," vysvetľujú ďalej autori.
 
(Zdroj: FB Mesto Bardejov)  
 
Revitalizácia vnútrobloku kladie za prioritu podporu biodiverzity, vytvára z danej lokality parkové územie, ktoré bude slúžiť pre oddych, šport a kultúru obyvateľov sídliska. Návrh zelene spočíva v skultúrnení priestoru sídliska stromami, kríkmi, trvalkovými a cibuľovinovými záhonmi. Zvolená dominantná farebnosť vegetačných prvkov je fialová – biela – žltá, hnedá a prirodzene doplnená odtieňmi zelenej," dodávajú architekti.
(13:55, red.) 
Diskusia
Pridať komentár