Vandali zničili okolie Cyrilometodského kríža na Šibenej hore

3166x
06. Marec 2023
Okolie a lavičky pri kríži na Šibenej hore v Bardejove zničili vandali
Zdevastované okolie kríža v Bardejove. (Zdroj: FB Matica Slovenská Bardejov) 
 
K udalosti došlo pravdepodobne minulý týždeň zo štvrtka na piatok. Prípad rieši polícia.  

„Dedičstvo otcov, zachovaj nám, Pane. Mnohým ľuďom je toto heslo cudzie, ba čo viac, ukradnuté. Smutná realita dnešnej doby! V mene Matice slovenskej sa chceme „veľmi pekne poďakovať" za úpravu areálu Cyrilometodského kríža na Šibenej hore v Bardejove a zároveň poprosiť ľudí so srdcom o akékoľvek informácie k tejto záležitosti, potrebné pre ďalšie právne kroky v spolupráci s políciou. Časť zdevastovaných lavičiek dnes odviezli pracovníci mestského podniku Baposu, zvyšnú časť odvezú v najbližších dňoch," informovala Matica Slovenská Bardejov v statuse na sociálnej sieti.

Dvojramenný Cyrilometodský kríž patrí medzi najkrajšie dominanty mesta Bardejov. Kríž osadili matičiari v roku 1995, vypína sa na mieste s názvom Šibenia hora a je vyhľadávanou atrakciou pre miestnych obyvateľov i zahraničných turistov. Nachádza sa v malebnej prírode nad mestom Bardejov a cesta k nemu nie je náročná.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB KOCR Severovýchod Slovenska) 
 
Miesto je obľúbenou lokalitou na pozorovanie východu a západu Slnka. Dvanásť metrov vysoký kríž bol postavený na pamiatku troch významných udalostí, ktoré ovplyvnili históriu slovenského národa. Prvou z udalostí, ktoré kríž pripomína, je príchod slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na územie našej krajiny v roku 863, druhou je založenie Matice slovenskej v roku 1863 a treťou je vznik Slovenskej republiky v roku 1993.
 
Priamo z miesta, na ktorom kríž stojí, sa návštevníkom naskytne nádherný pohľad na celé mesto Bardejov, co je jedným z hlavných benefitov tejto pamiatky v meste Bardejov. 
(13:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár