Vo Svidníckej nemocnici sa konalo výjazdové rokovanie Prešovského kraja

1288x
02. Marec 2023
Nemocnica vo Svidníku trvá na zaradení do druhej kategórie
(Zdroj: PSK) 
 
Aj preto sa v stredu 1. marca vedenie PSK, odboru zdravotníctva a lekár kraja stretli s vedením mesta Svidník, samotnej Nemocnice arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku, ako aj jej lekármi na ďalšom výjazdovom rokovaní ku kategorizácii slovenských nemocníc v rámci tzv. optimalizácie ich siete.
 
Stretnutie prinieslo jasné a spoločné stanovisko - potrebu zachovania akútnej zdravotnej starostlivosti vo svidníckej nemocnici v súčasnom rozsahu. A to vzhľadom na jej dôležité postavenie v regióne, keďže poskytuje zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov Svidníka, Stropkova, Giraltoviec, okolitých obcí aj pre časť obyvateľov okresu Medzilaborce.
 
Prešovský samosprávny kraj od roku 2017 intenzívne bojuje za záchranu životov ľudí v tomto regióne napr. neustálym apelovaním, vyjednávaním, dokazovaním reálneho stavu a potrieb a to na všetkých úrovniach štátu. Poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský oznámil, že je pripravený odstúpiť zo svojej pracovnej pozície, no mesto Svidník nemôže ustúpiť a nechať občanov bez adekvátnej zdravotnej starostlivosti.
 
(Zdroj: Mesto Svidník)  
 
V stredu 1. marca 2023 sa na pôde svidníckej nemocnice uskutočnilo pracovné stretnutie, ktoré zvolala primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová. Diskutovala s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským, s riaditeľom nemocnice Marekom Pytliakom, hlavným lekárom kraja Martinom Jakubovom a vedúcou odboru zdravotníctva PSK Zuzana Sabolovou.
 
Potrebu vyjadrenia postoja, ale aj spolupatričnosti predniesli hlavní diskutéri aj pred samotnými zamestnancami nemocnice. Hovorilo sa o možnostiach rokovania s Ministerstvom zdravotníctva SR, s Vládou SR i s prevádzkovateľom nemocnice Svet zdravia. Ďalšie kroky budú preto smerovať práve k vyjadreniu spoločného stanoviska novému vedeniu ministerstva po ohlásenom odchode ministra  Vladimíra Lengvarského, ale aj potrebe ďalších mediálnych výstupov s odbornou argumentáciou.
 
Svidnícka nemocnica nemôže byť zaradená do prvého stupňa novej kategorizácie nemocníc z dôvodu zlej dostupnosti k zdravotnej starostlivosť, no napriek tomu bola takto zaradená. Mesto Svidník je proti tomuto zaradeniu a svoj postoj argumentačne vysvetľuje na všetkých úrovniach.
 
 (Zdroj: Mesto Svidník)
 
„Už viac ako 5 rokov intenzívne riešime na Slovensku a ešte intenzívnejšie vo Svidníku reformu, optimalizáciu, či kategorizáciu nemocníc. Už viac ako 5 rokov zamestnanci nemocnice nemajú potrebný pokoj a stabilitu k svojej práci. Lekári majú robiť medicínu, politici politiku - ale nie takú, ktorá neprináša pre ľudí lepší život,“ vysvetlila na stretnutí primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
Doterajšia cesta Svidník spolu s mestami Stropkov, Giraltovce i Medzilaborce, spolu s obcami týchto okresov zozbierali pred rokom takmer 20-tisíc podpisov, aby všetkým dotknutým subjektom dali na vedomie, že svidnícka nemocnica patrí do 2. kategórie.
 
„Zorganizovali sme petíciu občanov, vyjadrenie starostov, množstvo mediálnych výstupov i množstvo ďalších podporných aktivít, množstvo rokovaní na všetkých úrovniach od riaditeľa nemocnice, vedenie Sveta zdravia a.s., od okresu, cez kraj až po ministerstvá a aj celoštátne Združenie obcí, verím, že budeme vypočutí," dodala primátorka Svidníka.
(10:10, red.) 
Diskusia
Pridať komentár