VIDEO | Stredoškoláci zažili atmosféru vysokoškolského života počas tradičného DOD na Prešovskej univerzite

973x
27. Február 2023
DOD na Prešovskej univerzite
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Tretia najväčšia univerzita na Slovensku otvorila svoje brány pre budúcich študentov. Prešovská univerzita zrealizovala už 11. ročník dňa otvorených dverí. Podujatie je zamerané na stredoškolákov, ktorí sa nevedia rozhodnúť, čo študovať. Počas návštevy univerzity mohli uchádzači spoznávať priestory školy. Celkovo sa predstavilo osem fakúlt.
 
Čo ponúka Prešovská univerzita budúcim študentom?
 
„Môžeme tu nájsť ohromné množstvo rôznorodých študijných programov – spoločenskovedných, humanitných, pedagogických, programy v oblasti manažmentu, v oblasti animácie voľnočasových aktivít, programy súvisiace s ochranou zdravia, programy, ktoré súvisia s prípravou duchovných povolaní. Je tu veľmi vysoký počet študijných programov – okolo 200. Teda drvivá väčšina uchádzačov má možnosť vybrať si alebo nakombinovať si program podľa svojich predstáv,“ uviedol Peter Adamišin, prorektor prešovskej univerzity.
 
Študenti propagovali jednotlivé fakulty tak, že si pre uchádzačov pripravili stanovištia, kde sa mohli dozvedieť čo ich zaujíma.
 
„Môžu sa učiť dejiny umenia, históriu a ak majú radi divadlo alebo film, tak je to niečo pre nich. Taktiež sa môžu zúčastniť rôznych stáži v zahraničí a u nás,“ prezradila Dominika Slabejová, Filozofická fakulta, odbor estetika.
 
 
„Študenti sa dostanú počas štúdia k takým veciam, ku ktorým sa bežne nedostanú ako je napríklad prax v nemocnici a na záchranke už hneď od prvého ročníka. Dostaneme sa k takým veciam ako sú výcvikové kurzy – zimný výcvikový kurz s horskými záchranármi a k takým špičkovým profesionálom sa dostaneme a môžeme od nich získavať bohaté skúsenosti,“ povedala Jana Molčányiová, Fakulta zdravotníckych odborov, Katedra urgentnej zdravotnej starostlivosti.
 
„My máme najmodernejšie vybavenie čo sa týka tried rádiologických technikou. Na našej katedre môžete napríklad vidieť 3D tlačiarne, na ktorých si aj reálne tlačíme 3D projekcie ako napríklad model stavca. Následne máme virtuálnu realitu čiže virtuálne CT. Takže pred tým ako ideme do praxe si to v škole nacvičíme a nasimulujeme na tomto simulátore,“ vysvetlila Gabriela Halčišáková, Katedra technicko-medicínska, rádiologická technika.
 
„Často si ľudia myslia, že na Gréckokatolíckej fakulte sú len budúci kňazi, ale to vôbec nie je to tak. Naša fakulta ponúka veľmi zaujímavé odbory ako napríklad animácia voľného času alebo európske štúdia alebo aprobačná a mediačná práca čiže riešenie mimosúdnych sporov alebo katolícka teológia,“ uviedla Vladyslava Bertal, Gréckokatolícka teologická fakulta.
 
 
„Na našej fakulte môžu študovať tri odbory. Ide o predškolskú pedagogiku, základnú predškolskú pedagogiku, s deťmi, ktoré majú nejaké poruchy. Mám dvojtýždňovú prax v každom ročníku tak deti už majú nadobudnutú už túto prax a môžu ísť hneď rovno po bakalárskom štúdiu do zamestnania,“ doplnila Saskia Bojnická, Pedagogická fakulta.
 
„Pripravili sme pre nich aj prehliadku priestorov, aby vedeli, kde športujeme, kde majú možnosť si športovať a kde budú mať prijímacie konanie,“ vysvetlila Lenka Hnitková, Fakulta športu, koordinátorka pre marketing.
 
 
Počas dňa otvorených dverí sa predstavila aj pravoslávna fakulta, kde sa študenti môžu pripraviť na duchovné povolanie.
 
„Čo sa týka sociálne práce, tak tá aj v charitatívnej oblasti aj v tej bežnej segulárnej sociálnej práci takisto je oblasť, ktorá sa rozvíja úspešne, ktorá aj do budúcna určite nestratí perspektívu. Pri štúdiu teológie je tá teória veľmi silne skĺbená s praxou. Toto skĺbenie umožňuje práve pravoslávny kňazský seminár, ktorý je inštitúciou v rámci prešovskej univerzity, ktorá s nami veľmi tesne spolupracuje a tam naši študenti majú možnosť si vyskúšať a uplatniť všetky poznatky, ktoré sa v škole naučili. Okrem toho máme ešte kurz ikonopisectva , máme spevácky zbor duchovnej piesne,“ povedal Štefan Pružinský, dekan pravoslávnej fakulty PU.
 
V rámci fakúlt sa predstavili aj organizácie študentov , medzi ktorými boli aj študentské média.
 
„Veľa kamarátstiev, veľa štúdia a veľa praxe. Myslím si, že naša škola je jedna z tých, ktorá ťa pripraví do praxe na základe praktického vyučovania, veľa projektov, veľa úloh a nie len sedenia nad knižkami. Na škole máme študentské média, v ktorých sa študenti môžu zlepšovať a je to Rádio PaF, televízia Mediálka a Unipo Press. Je to taká možnosť pre všetkých z nás robiť už niečo, čo by sme robilo už v praxi,“ ozrejmil Martin Belej, Filozofická fakulta, Mediáne štúdiá.
 
 
Univerzitu v tento deň navštívilo veľké množstvo uchádzačov. O aké odbory sa zaujímajú?
 
„O odbor učiteľstvo telesnej výchovy v kombinácii a pravdepodobne to bude dejepis,“ prezradil Peter Krenický z Gymnázia blahosloveného biskupa Gojdiča a prečo práve tento odbor? „Mám rád telesnú aj dejepis, tak preto. Aj celkovo šport.“
 
„Tiež telesná a aj s kombináciou iného predmetu lebo milujem tiež telesnú. Celkovo všetky športy a stou kombináciou ďalšieho predmetu to môže byť pre mňa veľmi veľký benefit čo sa týka uplatnenia potom v budúcnosti,“ pokračoval Martin Centko z Gymnázia blahoslaveného biskupa Gojdiča.
 
„O psychológiu. Najlepšie by bolo psychológia a anglický jazyk, ale tu sa to nedá takže psychológiu a potom tá školská psychológia, aby som sa venovala psychológii na škole. Chcem sa tomu venovať už od začiatku strednej, tak ma to tak ťahá k tomu a chcem aj pomáhať deťom,“ uviedla Patrícia Straková z Cirkevného gymnázia Štefana Mišíka v Spišskej Novej Vsi.
 
V tomto akademickom roku zaregistrovala prešovská univerzita o 15% viac prihlášok než vlani. Budúcim študentom prajeme veľa šťastia.
(14:34, K. Tarjanová, foto: FB/UNIPO FAN)
Diskusia
Pridať komentár