V Košiaciach začala rekonštrukcia Spievajúcej fontány za takmer 1,8 milióna eur

1063x
27. Február 2023
Mesto Košice začalo s rekonštrukciou Spievajúcej fontány za takmer 1,8 milióna eur
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB AKcie mesta Košice) 
 
V srdci historického centra mesta, v lokalite medzi Štátnym divadlom a Dómom sv. Alžbety, začalo mesto s rekonštrukciou Spievajúcej fontány.
 
Správa mestskej zelene (SMsZ) odovzdala ikonickú turistickú atrakciu do rúk stavebnej firmy Begra, ktorá sa špecializuje na renováciu a výstavbu fontán. Náklady na realizáciu projektu sú takmer 1,8 milióna eur. Nadácia U.S. Steelu prispeje na rekonštrukciu jeden milión eur, zvyšné náklady pôjdu z rozpočtu mesta. Informoval o tom Magistrát mesta Košice.
 
„Momentálne začíname s demontážou pôvodného telesa fontány. Potrebujeme odstrániť všetky dlažby, ktoré sa dajú odstrániť, aby sme zistili komplexné poškodenie technického zázemia, teda skutkový stav,“ vysvetlil obchodný manažér spoločnosti Begra Erik Haláč.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB AKcie mesta Košice)  
 
Revízia pred začiatkom vlaňajšej sezóny ukázala niekoľko vážnych porúch telesa fontány, praskliny povrchov a nefunkčnú časť elektroinštalácie. V prevádzke ostali iba jej najnevyhnutnejšie súčasti – zo 160 reflektorov svietilo 109 a z 25 čerpadiel bolo funkčných iba šesť. Fontána v havarijnom stave fungovala uplynulú sezónu len na výnimku, voda z nej striekala len vo veľmi obmedzenom režime.
 
„Súčasná technológia je už morálne a technicky zastaralá a potrebuje zmenu. Sme radi, že Nadácia spoločnosti U. S. Steel cíti zodpovednosť za tento skvost nášho mesta a prispeje na opravu a modernizáciu Spievajúcej fontány významným podielom,“ povedal ešte v októbri minulého roka počas podpisu zmluvy o spolupráci so spoločnosť U.S. Steel primátor mesta Jaroslav Polaček.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB AKcie mesta Košice)  
 
Spievajúca fontána dostane nové čerpadlá, svietidlá, kabeláž, ozvučenie alebo osvetlenie. Okrem toho umožní projekciu na vodnú hmlu, tak ako je to na Plávajúcej fontáne v Mestskom parku. Zároveň získa prepojenie so Štátnym divadlom, vďaka ktorému bude možné v reálnom čase prenášať zvuk a obraz z predstavení v divadle priamo na vodnú hmlu.
 
Podľa zmluvy so zhotoviteľom má byť rekonštrukcia ukončená do desiatich mesiacov. Stavebná spoločnosť si však fontánu trúfa spustiť do prevádzky už v októbri tohto roka.
(11:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár