Bardejovské Kúpele by radi zvýšili podiel izraelských návštevníkov

1692x
27. Február 2023
V rámci expozície Slovakia Travel sa Bardejovské Kúpele zúčastnili na medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu IMTM 2023
 
(Zdroj: BK) 
 
V dňoch 14. a 15. februára 2023 sa v Tel Avive v Izraeli konal medzinárodný veľtrh cestovného ruchu, na ktorom sa zúčastnili aj Bardejovské Kúpele
 
Slovensko je pre Izraelčanov zaujímavou destináciou, predovšetkým svojimi kúpeľnými zariadeniami, horami a kultúrnym dedičstvom. Platí to aj opačne, Izrael je lákavý pre Slovákov predovšetkým históriou a pamiatkami.
 
„Kľúčovou je pre rozvoj vzájomného turizmu predovšetkým otázka leteckej dopravy. Črtá sa tu perspektíva otvorenia pravidelnej linky Tel Aviv-Piešťany. Pokiaľ sa tieto zámery podarí naplniť, mohlo by to znamenať zlom v počtoch klientov. Profitovať by z toho mohli nielen Piešťany ale aj ďalšie kúpeľné mestá, vrátane Bardejova. Bardejov má navyše pre židovskú klientelu rokmi overenú pridanú hodnotu v podobe takzvaného Židovského suburbia, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie stavebné pamiatky židovského kultúrneho dedičstva na Slovensku,“ povedala obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov, Tamara Šatanková.
 
(Zdroj: BK)  
 
Dodala, že izraelskí klienti patria medzi pravidelných návštevníkov Bardejovských Kúpeľov, i keď ich počty sú skôr symbolické. Navyše v posledných 3 rokoch, v dôsledku proticovidových opatrení a dôsledkoch vojny proti Ukrajine, ide len o ojedinelú klientelu. V budúcnosti by pomohla charterová letecká linka do Košíc, prípadne aj Popradu a prepojenie turistických destinácií Vysokých Tatier, východoslovenského regiónu a Bardejovských Kúpeľov.
 
„Pritom z minulosti máme overené, že Bardejovské Kúpele majú všetky atribúty top destinácie pre túto náročnú klientelu. Naše švorhviezdičkové ubytovacie kapacity-Alexander, Ozón a secesná Astória spĺňajú požiadavky a očakávania na pobyt s vynikajúcim pomerom ceny a kvality. Prepojenie prírody a historického koloritu im dáva jedinečnosť, akú inde - až na výnimky nenájdu. Klientele vieme vyhovieť aj v požiadavkách na stravu - vyhýbanie sa bravčovému mäsu, množstvo mliečnych potravín a ovocia,“ vysvetľuje riaditeľka.
 
(Zdroj: BK)  
 
Bardejovské Kúpele majú bohaté skúsenosti s náročnou židovskou klientelou spred rokov. Boli obdobia, keď počas leta navštívilo kúpele aj 300 izraelských klientov s priemernou dĺžkou 14 nocí. „Boli to náročné, ale krásne časy. Trvalo to zhruba 5 rokov, keď sme pravidelne v lete zabezpečovali autobusy pre prichádzajúcich klientov a vozili ich do hotela Ozón. Lietadlá vtedy mali medzipristátie v Košiciach a pokračovali smer Bratislava. Prevádzkovateľom bola letecká spoločnosť AIR SLOVAKIA, ktorá ale svoje pôsobenie v roku 2010 ukončila. Odvtedy bolo len zopár chartrov do Popradu, kde sa klienti sústredili len v Tatrách a preferovaná bola lyžovačka na horách a nie kúpele,“ dodáva Šatanková.
 
Riaditeľ (OOCR) „Šariš - Bardejov Radomír Jančošek k tomu dodáva: „Komplex židovských rituálnych budov v centre Bardejova pozostáva zo Starej synagógy, domu zhromaždenia (bet hamidraš), rituálneho kúpeľa (mikve), expanznej veže, kotolne a rekonštruovanej hmoty rituálneho bitúnku. Tieto budovy slúžili duchovným a komunitným potrebám ortodoxnej židovskej komunity so silným vplyvom chasidizmu, ktorá bola šiestou najväčšou na Slovensku v medzivojnovom období.
 
(Zdroj: BK)  
 
Súbor stavieb sa nachádza v ochrannom pásme Pamiatkovej rezervácie Bardejov. Stará synagóga, postavená začiatkom 19. storočia, bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. Vtedy zároveň bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so Židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.“
 
Rok 2019 bol najúspešnejším v histórii Bardejovských kúpeľov, a.s. z hľadiska návštevnosti. Zaznamenali tu hneď niekoľko rekordov. Prekonali hranicu 30 000 pobytových návštevníkov za rok, keď sa celková návštevnosť vyšplhala až na úroveň 31 011 osôb. Bolo to o 3174 osôb viac ako v roku 2018, čo predstavovalo nárast o 11,4%. Kúpele vtedy zaznamenali aj zvýšenie počtu ošetrovacích dní (prenocovaní), z 272 064 v roku 2018 na 289 353 v roku 2019. Absolútne zvýšenie o 17 289 prenocovaní predstavovalo 6,35% rast.
 
 
Medziročne sa zvýšil počet samoplatiacich klientov o 23%, čiže z 13 141 (s 56 085 prenocovaniami) na 16 168 klientov (s 65 934 prenocovaniami). K zvýšeniu prispela aj lepšia ekonomická úroveň obyvateľstva a ochota Slovákov míňať financie na svoje zdravie a relax. Odvetviu pomohla aj znížená DPH na ubytovanie a pokles DPH na niektoré potraviny.
 
Od leta 2022 poskytujú Bardejovské Kúpele, a. s. služby bez prerušenia pre klientov poisťovní i platiacich. Deje sa tak napriek energetickej kríze, drastickým cenám energií a inflačným rastom cien vstupov i ďalším prekážkam. Kúpele robia všetko preto aby klienti cítili tlaky čo najmenej a kvalita služieb aby ostala na vysokej. Pokiaľ sa situácia bude vyvíjať tak ako očakávajú, už tento rok by sa mohla návštevnosť dostať na čísla blízke pred covidom.
 
(Zdroj: BK)  
 
Priestor pre ďalší rast majú Bardejovské Kúpele aj v kongresovej a incentívnej turistike, kde zvyšujú vyťaženosť štvorhviezdičkového kongresového hotela Alexander. Potenciál rastu mu zabezpečuje vysoká úroveň ubytovania a služieb, výnimočná kuchyňa a vlastné wellness. Bardejovské kúpele, a.s. pokračujú aj budovaní značky kráľovských kúpeľov s využitím zrekonštruovaného historického hotela Alžbeta, v ktorom sa v minulosti liečila cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi. Romantika bývania v jej apartmáne, ale aj množstvo replík a predmetov z jej života, stále priťahujú hlavne ženské návštevníčky.
 
Rezervy sú aj v stagnujúcich počtoch zahraničných návštevníkov. Tradične to závisí aj na dopravnej infraštruktúre, chýbajúcich diaľniciach a letiskách. V Bardejovských Kúpeľoch sa liečia onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia.
 
(Zdroj: BK)  
 
Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Kúpele si vychutnávala nielen cisárovná Alžbeta, ale pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska.
 
Klienti si priamo v Bardejovských kúpeľoch užívajú wellness a rekondičné pobyty, kúpanie, relax, procedúry, lyžovačku, galavečery, živú hudbu, kulinárske špeciality, gurmánske lahôdky, ochutnávky a konzumácie vín a množstvo ďalších akcií. Okrem toho majú k dispozícii výlety do mesta UNESCO – Bardejova a jeho okolia, alebo do blízkeho Poľska. To všetko v jedinečnom prírodnom prostredí, v oáze kľudu a čistého vzduchu plného kyslíka, s pešou zónou a lesoparkom.
 
 
 (Zdroj: BK)
 
Doplnkové služby sú za poplatok. Patria k nim možnosť lyžovania v blízkych lyžiarskych strediskách. Pre milovníkov športu kúpele ponúkajú 6 tenisových kurtov, squashové ihrisko, bowling bar, petang, minigolf, požičovňu bicyklov. Severovýchod Slovenska je atraktívny pre cestovný ruch celoročne. Zima poskytuje dostatok možností na turistické vyžitie.
 
K hlavným zimným atrakciám regiónu patria Bardejovské Kúpele, mesto Bardejov s pamiatkami UNESCO, vojnová história vo Svidníku a okolí, ale aj možnosti zjazdového lyžovania v strediskách Medvedie a Makovica, bežkovanie na upravených tratiach v okolí Bardejova, kúpanie vo wellness zariadeniach kúpeľov, či návšteva početných múzejných expozícii a kultúrnych ustanovizní
(09:35, red.) 
Diskusia
Pridať komentár