Tragický týždeň na cestách: O život prišli dvaja chodci

2140x
27. Február 2023
Tohtoročný 8. týždeň mal na cestách Košického kraja tragický koniec
 
 
(Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)  
 
23-ročný chodec aj 70-ročná chodkyňa zraneniam po zrážke podľahli. Bližšie okolnosti vyšetruje polícia. 
 
V piatok 24. februára okolo 17:30 boli záchranné zložky vyslané k tragickej dopravnej nehode, pri ktorej prišiel o život chodec. Podľa doterajších zistení 60-ročný vodič, ktorý viedol osobné motorové vozidlo značky Land Rover po štátnej ceste I/19 v meste Sečovce v smere od mesta Košice smerom na mesto Michalovce, pri miestnej osade, z doposiaľ nezistených príčin, s autom zachytil 23-ročného chodca. 
 
Pri dopravnej nehode chodec utrpel zranenia, ktoré boli nezlučiteľné so životom a na mieste dopravnej nehody im podľahol. Dychová skúška, ktorej počas dokumentovania dopravnej nehody policajti podrobili vodiča, nepreukázala prítomnosť alkoholu v jeho dychu. Na zistenie prítomnosti alkoholu alebo iných návykových látok u nebohého chodca bola nariadená pitva.  
 
 
(Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)  
 
Po zadokumentovaní tejto tragickej dopravnej nehody, aj za prítomnosti znalca z odboru cestná doprava, policajti začali trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Kto v tomto prípade pochybil a akou mierou k dopravnej nehode prispel, bude predmetom ďalšieho vyšetrovania. V nedeľu 26. februára krátko pred 19. hodinou viedol 56-ročný vodič osobné motorové vozidlo značky Chrysler po ceste I/16, v smere od mesta Rožňava na obec Drienovec.
 
V tom čase však po riadne označenom priechode pre chodcov pri obci Turňa nad Bodvou, v smere od autobusovej zastávky, na ktorej v tom čase stál autobus medzimestskej dopravy, na náprotivnú stranu cesty I/16, prechádzala 70-ročná chodkyňa.  Z doposiaľ presne nezistených príčin však vodič s autom chodkyňu, ktorá na sebe nemala žiadny reflexný prvok, na priechode pre chodcov zachytil. Tá po náraze dopadla na vozovku, žiaľ, pri strete s vozidlom utrpela zranenia, ktoré boli nezlučiteľné so životom a na mieste dopravnej nehody im podľahla. 
 
 
Vodičovi policajti na mieste zadržali vodičský preukaz a zakázali ďalšiu jazdu, zároveň ho podrobili dychovej skúške, jej výsledok však prítomnosť alkoholu v jeho dychu nepotvrdil, na zistenie prítomnosti iných návykových látok mu bol v nemocnici odobratý biologický materiál. Skutočnosť, či bola pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok nebohá chodkyňa, bude zisťovaná pri nariadenej pitve. 
 
Počas dokumentovania dopravnej nehody dopravu v tomto úseku riadili policajti a púšťali striedavo v jednom jazdnom pruhu. Vec prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach okolie, ktorý začal trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Akou mierou k tejto tragédii prispeli jej účastníci a čo bolo jej presnou príčinou, je predmetom ďalšieho vyšetrovania aj za účasti znalca z odboru cestná doprava. 
 
 
(Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)  
 
Polícia upozorňuje, že reflexné prvky na oblečení niekoľkonásobne predlžujú vzdialenosť, na ktorú dokáže vodič chodca spozorovať a predlžujú čas, za ktorý môže vodič na chodca zareagovať a zabrániť nebezpečnej situácii. Opätovne preto dôrazne vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky k zvýšenej opatrnosti na cestách, aby si zodpovedným správaním v cestnej premávke chránili to najcennejšie, svoje životy. 
 
„Buďte opatrní, sledujte situáciu okolo seba! Vodiči, predvídajte, venujte zvýšenú pozornosť miestam, kde je predpoklad pohybu chodcov! Chodci, používajte reflexné prvky za zníženej viditeľnosti! Aj taká maličkosť, akou je reflexný pásik, vám môže zachrániť život. Chodci, buďte opatrní, vstupujte na vozovku, až keď sa presvedčíte, že môžete bezpečne prejsť nad druhú stranu!," vyzýva polícia všetkých účastníkov cestnej premávky k zvýšenej opatrnosti, aby si zodpovedným správaním v cestnej premávke chránili to najcennejšie, svoje životy. Aby dodržiavali dopravné prepisy, sledovali situáciu okolo seba a boli navzájom k sebe ohľaduplní. 
(08:50. red.)   
Diskusia
Pridať komentár