Falošný obchod s kryptomenami: Dôchodca prišiel o 9-tisíc eur

2192x
22. Február 2023
Poskytol im údaje aj občiansky preukaz, pripravili ho o 9-tisíc eur 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: Archív)
 
65 ročného muža z okresu Bardejov v stredu 15. februára predpoludním telefonicky kontaktoval neznámy muž pod zámienkou, že investované finančné prostriedky do obchodu s kryptomenami sa zhodnotili a to až na sumu 9-tisíc dolárov.
 
Ak 65 ročný muž chce tieto prostriedky, má postupovať presne podľa ním stanovených pokynov. Muž v telefóne v anglickom jazyku inštruoval Bardejovčana, ten si nainštaloval potrebný program a umožnil tak páchateľovi prístup do svojho internetového bankovníctva i k svojim identifikačným údajom k účtom.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: Archív)
 
Poškodený muž dokonca nafotil svoj občiansky preukaz a zaslal neznámemu mužovi. Neskôr zistil, že došlo bez jeho súhlasu a vedomia k neoprávneným platbám z jeho účtov, postupne vo výške 2-tisíc, 2-tisíc, 4-tisíc a nakoniec vo výške tisíc eur.
 
Neznámou osobou bola v mene poškodeného v banke podaná žiadosť o úver vo výške 9-tisíc eur. Muž z okresu Bardejov po týchto zisteniach okamžite svoje platobné karty zablokoval a žiadosť o poskytnutie úveru v banke stornoval.
 
Prípad vyšetruje vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bardejove, vedie trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu. Podľa zákona páchateľovi tohto zločinu v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov.
(9:05, red.) 
Diskusia
Pridať komentár