Ulice budú rozkopané: V Bardejove začína veľká výmena rozvodov tepla

3195x
20. Február 2023
V meste začína rozsiahla investícia -  výmena rozvodov tepla za 6-miliónov eur
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Bardterm) 
 
Investičný projekt má hodnotu 6-miliónov eur, 85 % nákladov pôjde z eurofondov.
 
Stavenisko odovzdalo mesto zhotoviteľovi - spoločnosti Menert ešte v septembri minulého roka mesto. Mestská spoločnosť Bardterm spustila informačnú kampaň. Bardejovčanov chce informovať o všetkom, čo táto rekonštrukcia prináša.
 
 
V júli 2022 obdržala mestská spoločnosť Bardetrm s.r.o. právoplatné kladné rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby – Výstavba, modernizácia a rekonštrukciu rozvodov tepla a s úspešnou firmou Menert podpísala zmluvu o dielo.
 
„Podpísaním zmluvy sme začali intenzívne pracovať na všetkých potrebných a nevyhnutných náležitostiach, ktoré s tak rozsiahlou investíciou súvisia. Celá investičná akcia musí byť ukončená do konca októbra 2023. Celá investícia bude zahŕňať výmenu až 40 ročných teplovodných potrubí (cca 11 km), ktoré sú v zastaralom a energeticky neefektívnom kanálovom prevedení," informuje riaditeľka Bardtermu Mária Vaňková.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Bardterm)  
 
Rekonštrukcia vykurovacej sústavy má zvýšiť energetickú efektívnosť distribúcie tepelnej energie zo zdrojov a výrazne znížiť straty na rozvodoch. Odstránia sa havarijné stavy na rozvodoch a tým dôjde k skvalitneniu komfortu odberateľov tepla a teplej vody v meste. V časti dvoch okruhov K-01, K-03 bude z dispozičných dôvodov vymenená štvorrúrová sústava. V ostatných K-04, K-07, K-08, blok D6 a MŠ Kvapôčka bude realizovaný prechod na dvojrúrovú sústavu a montáž 50 domových odovzdávacích staníc (DOST).
 
„Osadené domové odovzdávacie stanice zabezpečia lokálnu prípravu teplej vody a vykurovania podľa požiadavky majiteľov bytov. Modernizáciou a rekonštrukciou sústavy sa decentralizuje príprava teplej vody do jednotlivých objektov, čím dôjde k zrušeniu energeticky náročnejšej distribúcie teplej vody z kotolni a tým k zníženiu jednotkovej ceny teplej vody," vysvetľuje riaditeľka spoločnosti.
 
Harmonogram prác výmeny rozvodov tepla. (Zdroj: FB Bardterm)  
 
Všetky dodávky a práce budú realizované v zmysle projektovej dokumentácie, stavebného povolenia a úradne schválenými zmenami. Uvedenému projektu predchádzali a predchádzajú prípravné práce, ako napríklad výrub stromov, nachádzajúcich sa v ochrannom pásme teplovodu.* S prípravnými prácami súvisí aj príprava priestorov pre montáž výmenníkových staníc. Prvé výmenníkové stanice, by mali byť montované na prelome mesiacov február a marec 2023. Čo sa týka exteriérových prác, tie sú výrazne podmienené počasím. Výkopové práce by sa mali začať už v priebehu marca so zabezpečením prác tak, aby nebola prerušená dodávka tepla a teplej vody.
 
„Týmto chceme požiadať všetkých, ktorých sa táto rekonštrukcia rozvodov tepla dotkne o trpezlivosť a súčinnosť pri riešení vzniknutých problémov. Pri tak rozsiahlej stavbe nejaké problémy zákonite vzniknú. Všetkých ostatných obyvateľov mesta a návštevníkov chceme požiadať o zhovievavosť a toleranciu z dôvodu rozkopaných ulíc, chodníkov a trávnatých porastov, čím vznikne znížený komfort pri presune tak vozidlami, ako aj pešej mobilite," dodáva Mária Vaňková.
(10:55, red.)   
Diskusia
Pridať komentár