NAKA obvinila župana Rastislava Trnku počas akcie Valentín

1540x
18. Február 2023
Rastislav Trnka je obvinený
Rastislav Trnka 
 
Predsedovi Košického samosprávneho kraja Rastislavovi Trnkovi hrozí väzenie. Takisto aj jeho známym. Župana zadržala Národná kriminálna agentúra v piatok 17. februára 2023 počas akcie Valentín na východe Slovenska.
 
Spolu obvinila sedem osôb
 
Vyšetrovateľ už dal návrh na vzatie do cely dvoch obvinených, Rastislava Trnku a Richarda R.
 
"Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie piatim osobám, Richardovi R., Rastislavovi T., Martinovi S., Jánovi S. a Antonovi T. za pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spáchaný formou spolupáchateľstva," prezradila Denisa Bárdyová, hovorkyňa policajného prezídia.
 
 
 
Viac informácii nebolo možné podať vzhľadom na prebiehanie vyšetrovania. NAKA zároveň zrealizovala domové prehliadky u zadržaných osôb.
 
Päť osôb bolo obvinených, dve osoby sa výsluchu zúčastnili ako podozrivé. Obvineným hrozí trest na dvanásť rokov.
 
Čoho sa týka obvinenie?
 
Rastislav Trnka sa v hľadáčiku polície ocitol pre podozrenie z predraženého nákupu teplomerov počas pandémie Covidu, takisto aj pre predražený nákup nákladných automobilov.
 
Prípad košických teplomerov otvoril Denník N ešte v novembri 2021. Kraj podľa ich zistení nakupoval spolu 201 teplomerov na trikrát. Samotný úrad za ne platil aj s daňou 866 eur a Správa ciest KSK zas 944 eur.
 
Dodávateľom bola košická firma United Corp
 
Jej majiteľom aj konateľom je Richard R. Denník N neskôr zistil, že Banskobystrický kraj nakupoval vraj rovnaké bezkontaktné prechodové teplomery za polovičnú cenu, podobne ako Nitriansky samosprávny kraj a tiež to, že majiteľ spoločnosti a župan majú k sebe dosť blízko. Informácie priniesol portál kosicednes.sk.
 
Obvinenie sa týka pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe formou spolupáchateľstva. Podľa polície ide o škodu veľkého rozsahu, tak obvineným v prípade dokázania viny nehrozí iba základná sadzba - trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky, ale prísnejší odsek - väzenie na sedem až dvanásť rokov. Informácie priniesol portál korzar.sme.sk.
(15:57, red)
Diskusia
Pridať komentár