Prešovskí colníci vyhodnocovali porušenia zákonov

932x
17. Február 2023
Colný úrad vyhodnotil porušenia zákonov za predchádzajúce obdobie
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Finančná správa SR) 
 
Colný úrad Prešov v závere minulého roka odhalil 216 porušení zákona v rôznych oblastiach. Najviac porušení bolo zistených v prípade zákona o cestnej doprave ako aj pri kontrolách e-kasy.
 
Colný úrad Prešov za obdobie predchádzajúcich troch mesiacov zaznamenal viaceré porušenia zákonov. Išlo najmä o porušenia ustanovení Colného zákona, zákona o správe daní (daňový poriadok), zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ERP), zákona o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi a zákona o cestnej doprave, ktoré vyhodnotil podľa početnosti zistených prípadov.
 
Porušenie zákona o cestnej doprave bolo zistené v 71 prípadoch. Najčastejším priestupkom bolo, že vozidlo taxislužby nebolo označené podľa tohto zákona a vodič sa pri kontrole nevedel preukázať kópiou koncesie, osvedčením vozidla taxislužby a preukazom vodiča. Ďalšími porušeniami cestného zákona boli porušenia týkajúce sa Dohovoru o ADR, ako aj prípady, kde sa vodič pri kontrole nevedel preukázať kópiou povolenia alebo licenciou Spoločenstva, dopravnou licenciou alebo sprievodnými prepravnými dokladmi.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Finančná správa SR) 
 
Za tieto priestupky colný úrad uložil 68 blokových pokút vo výške 2 930 eur. V troch prípadoch bola vec postúpená na dopravný správny orgán. Najviac porušení zákona pri prevádzkovaní taxislužby bolo zistených v mestách Prešov a Humenné.
 
Porušenie zákona o ERP bolo zistené v 46 prípadoch, kde najčastejším porušením zákona bolo nezaevidovanie prijatej tržby do pokladnice, neodovzdanie pokladničného dokladu kupujúcemu a prípady kedy pokladničný doklad nespĺňal náležitosti podľa zákona. Colný úrad za zistené porušenia zákona uložil pokuty v celkovej výške 9 700 eur. Najčastejšie prípady boli zistené v mestách Poprad, Prešov a Humenné a ich okolí.
 
Ďalšie porušenia zákonov sa týkali zákona o správe daní (daňový poriadok) v 30 prípadoch, najmä za nesplnenie povinností podľa tohto zákona, nesplnenie oznamovacej a registračnej povinnosti a uvádzanie nepravdivých údajov v daňovom priznaní. Porušenia zákona v počte 29 prípadov sa týkali zákona o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi. Colný úrad v uvedených prípadoch zaistil tovar v množstve 1 199 kusov, najviac v mestách Humenné, Stará Ľubovňa a Prešov. Najčastejšie zaisteným tovarom boli odevy, obuv a hračky známych značiek (Burberry, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Adidas, Nike, Lego, Pikachu, Pokémon).
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Finančná správa SR)  
 
Porušenie zákona o spotrebných daniach (zákon o alkoholických nápojoch) bolo odhalených v 22 prípadoch. Išlo o prípady nevedenia evidencie liehu podľa zákona a prípady, keď niekto predá, ponúkne na predaj, skladuje alebo prepravuje spotrebiteľské balenia liehu, ktoré nie je označené kontrolnou známkou.
 
Porušenie Colného zákona bolo zistené v 18 prípadoch, z toho 14 priestupkov bolo riešených v blokovom konaní v celkovej výške uložených pokút 2 060 eur a štyri prípady sú predmetom ďalšieho konania. Porušenie tohto zákona colný úrad odhalil v súvislosti s prechovávaním tovaru, ktorý unikol colnému dohľadu, ďalej kto svojim konaní spôsobí, že mu bol tovar prepustený na základe nepravdivých, pozmenených alebo falošných dokladov a nepravdivých údajov a kto nedodrží podmienky podľa osobitného colného režimu.
(15:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár