Košický kraj začal s prácami na moste v obci Malá Ida

899x
16. Február 2023
Začali sa práce na moste v Malej Ide, vodiči ho obídu po dočasnom premostení
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB KSK) 
 
Rekonštrukcie mostov v Malej Ide, Šemši a Rudníku zavŕšia veľkú rekonštrukciu úseku Moldava nad Bodvou – Jasov – Košice za 3,9 milióna eur.
 
V obci Malá Ida v okrese Košice-okolie sa začala rekonštrukcia mosta cez potok Ida. Práce sú súčasťou veľkého projektu za 3,9 milióna eur, vďaka ktorému župa od roku 2021 rekonštruuje cestu na úseku Moldava nad Bodvou – Jasov – Košice. Cestári sa na jar pustia aj do rekonštrukcie mosta v Rudníku a začiatkom leta do rekonštrukcie mosta v Šemši. Tým zavŕšia rozsiahly projekt, na ktorý získala župa eurofondy z Integrovaného regionálneho operačného programu.
 
„Most v Malej Ide je jedným z troch mostov, ktoré potrebujeme dokončiť. Žiaľ, dodávateľ počas búracích prác zistil, že nosná konštrukcia mosta v Malej Ide vykazuje vážne poruchy, preto nebolo možné postupovať podľa pôvodnej projektovej dokumentácie. Museli sme vypracovať novú, ktorá okrem iného zahŕňa aj odstránenie nosnej konštrukcie mosta a nahradenie novou nosnou konštrukciou či úpravu zakladania a spodnej stavby mosta," povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB KSK)  
  
„Taktiež sme potrebovali zabezpečiť požadované povolenia. Dobrou správou je, že na mieste je osadené dočasné oceľové premostenie, vodiči preto nemusia úsek obchádzať,“ dodal Trnka. Most v Malej Ide má dĺžku 13,55 metra, železobetónovú konštrukciu a bol postavený ešte v roku 1922. Počas rekonštrukcie v roku 1972 ho rozšírili.
 
Z dôvodu zlého napojenia novej časti nosnej konštrukcie mosta a nefunkčnej hydroizolácie sa dlhodobé pôsobenie vody a chloridov zo zimnej údržby podpísali pod značné poškodenie. V súčasnosti je most vo veľmi zlom stavebnotechnickom stave. Voda podmyla opory mosta a prehliadka ukázala aj stopy po zatekaní a praskliny. Na niektorých miestach vypadávali kúsky betónu. Z týchto dôvodov bola znížená aj zaťažiteľnosť mosta, a to na 10 ton.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB KSK)  
 
Stavebník navrhol odstrániť existujúcu nosnú konštrukciu mosta a vybudovať novú z vopred predpätých tyčových prefabrikátov. Odstráni mostný zvršok a časť spodnej stavby, dobuduje spodnú stavbu, nosnú konštrukciu a mostný zvršok. Šírka mosta sa po realizácii navrhovaných úprav zväčší o 32 cm, ale šírka vozovky zostane zachovaná. Podľa zmluvy so stavebníkom by mal byť most hotový na jeseň 2023.
 
Tri mosty v Malej Ide, Rudníku a Šemši budú poslednou bodkou za rozsiahlou rekonštrukciou. Počas prvej etapy projektu, ktorá trvala od júla do decembra 2021, zrekonštruovala župa takmer 8 km cesty medzi Moldavou nad Bodvou a Jasovom. Obyvatelia sa môžu tešiť aj zo zrekonštruovaných autobusových zastávok, doplnených nástupíšť, chodníkov a priechodov pre chodcov s osvetlením. V roku 2021 tiež odštartovala druhá etapa, v rámci ktorej župa rekonštruuje úsek od Jasova až po Košice. Ide o technicky náročnejšiu etapu, ktorá okrem rekonštrukcie troch mostov zahŕňala aj prebudovanie križovatky v Malej Ide na kruhový objazd.
(12:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár