V Poprade chcú zvýšiť poplatky za škôlky aj za parkovanie

757x
13. Február 2023
V Poprade chcú zvýšiť mesačný príspevok v materských školách a ďalších zariadeniach aj parkovné
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Poprad) 

Mesto Poprad plánuje zvýšiť mesačný príspevok za pobyt dieťaťa v materskej škole, v školskom klube detí či na činnosť centra voľného času.

Návrh, ktorým sa budú poslanci zaoberať počas najbližšieho zasadnutia mestského zastupiteľstva vo štvrtok 16. februára, vychádza z nárastu cien energií, dodávky tepla i zvyšovania miezd všetkých zamestnancov školstva. Rovnako je navrhované aj zvyšovanie cien parkovného v jednotlivých zónach mesta či za celoročné parkovacie karty.

Spomínané príspevky na čiastočnú úhradu výdavkov alebo nákladov v školách a v školských zariadeniach navrhuje samospráva zvýšiť od 1. septembra tohto roka. V prípade pobytu v mestskej materskej škôlke pôjde o nárast zo súčasných 25 na 35 eur. O desať eur viac by podľa predkladaného materiálu mali zaplatiť aj rodičia žiakov navštevujúcich Základnú umeleckú školu, a to za každý ďalší predmet. Zvýšiť o päť eur na 15 eur by sa mal aj príspevok za školský klub. Navyšovať sa majú aj poplatky na činnosť Centra voľného času, v prípade schválenia by sa tak malo stať s platnosťou od 1. júla. Napríklad ročný príspevok tam porastie zo 100 na 120 eur.

Mesto pripomína, že jedným zo zdrojov financovania škôl a školských zariadení sú príspevky od zákonných zástupcov detí a žiakov a ďalším zdrojom sú finančné prostriedky vyčlenené z podielových daní.

 Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Poprad)
 
„Na riadne zabezpečenie prevádzky škôl a školských zariadení pristúpilo mesto k aktualizácii platného všeobecne záväzného nariadenia a pred podaním tohto návrhu o navýšení mesačných príspevkov od zákonných zástupcov dôkladne prehodnotilo všetky možnosti, aby sa nenarušila prevádzka škôl a školských zariadení a taktiež nezaťažil rodinný rozpočet zákonných zástupcov,“ vysvetlilo v dôvodovej správe.
 
Poukazuje pri tom na finančnú vyčerpanosť samospráv po pandemickej dobe. Odvoláva sa tiež na zvýšený daňový bonus na dieťa, no na druhej strane aj na očakávaný nepriaznivý vývoj v podielových daniach, z ktorých sú financované obce a mestá.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Poprad)

Z dôvodu zvyšovania cien za energie, materiálov, pohonných hmôt, servisu a údržby parkovísk, či vysokej inflácie chce samospráva zvýšiť aj parkovné. Naposledy tak urobila v roku 2019 po desiatich rokoch. V prípade schválenia tak vodiči zaplatia za parkovanie napríklad v zóne 1 raz toľko, poplatok by sa mal totiž zvýšiť z 0,50 eura na jedno euro za každých ďalších začatých 30 minút.

V zóne 2 pôjde o nárast z 0,30 eura na 0,70 eura za polhodinu. Zmena čaká viaceré poplatky v súvislosti s parkovaním. Poplatok za celoročnú neprenosnú parkovaciu kartu v zóne 1, 2 a 3 sa napríklad zvýši o 150 eur za rok na 500 eur. Mesto tiež avizuje, že na jeden byt bude v prípade rezidentov, teda obyvateľov spoplatnenej zóny, možné vydať maximálne tri parkovacie karty. Prvá by bola bezplatná, druhá bude stáť 500 eur ročne, v prípade tretieho auta pôjde o sumu 1 000 eur.
(15:45, red.) 
 
 
Diskusia
Pridať komentár