VIDEO | Bardejovskí poslanci schválili primátorovi minimálny plat 4 100 eur

3051x
09. Február 2023
Mestské zastupiteľstvo schválilo mestský rozpočet aj plat primátora
 
Šieste zasadanie bardejovského mestského zastupiteľstva bolo znova prekvapujúce a konfrontačné. Poslancom sa však konečne podarilo schváliť mestský rozpočet na tento rok.
 
Prerokovali aj novo zaradené body programu štvrtkového rokovania. Prelomenie veta primátora o mestskej rade, určenie platu primátora, či naplánovanie dopravného generelu.
 
Boris Hanuščak bude mať po 25 rokoch iba základný minimálny plat, cca. 4 100 eur (Zdroj: MH) 
 
Veto primátora neprelomili
 
V úvode rokovania poslanci tajne hlasovali o prelomení veta primátora trojpätinovou väčšinou. Keďže primátor nepodpísal uznesenie o zvolení mestskej rady ešte z minuloročného rokovania, poslanci mohli podľa rokovacieho poriadku jeho veto prelomiť troma pätinami všetkých poslancov v prípade, ak by za prelomenie veta hlasovalo 15 poslancov.
 
To sa napokon nestalo a veto prelomené nebolo. Mestská rada teda naďalej fungovať nebude. Aj keď bola regulérne zvolená. Za prelomenie veta hlasovalo iba 14 poslancov.* V ďalšom bode rokovania navrhol poslanec Martin Šmilňák určiť plat primátora ako základný minimálny plat podľa zákona a to bez navýšenia, čo je v nominálnej hodnote pre rok 2023 cca. 4 100 eur.
 
Aj rokovanie šiesteho mestského zastupiteľstva po minuloročných novembrových voľbách sa nieslo v konfrontačnom tóne. (Zdroj: MH) 
 
Primátor bude brať 4 100 eur
 
V neprítomnosti primátora vystúpila k tomuto bodu viceprimátorka Eva Hudáková, ktorá navrhla úplne zrušiť zásady odmeňovania poslancov. V prípade ak by jej návrh prešiel, mestskí poslanci by museli pracovať zadarmo.
 
Nasledovala emotívna diskusia do ktorej sa zapojili poslanci Stanislav Soroka, Milan Pilip, Marek Šimco, Juraj Bochňa, Nataša Milistenferová, Ján Maník a Peter Petruš. Návrh na zákonný minimálny plat primátora bez jeho navýšenia v sume 4 100 eur pre rok 2023 nakoniec poslanci schválili.
 
Poslanci s napätím sledujú hlasovanie o plate primátora. (Zdroj: MH) 
 
„Stále bolo zo strany KDH povedané, neschválili ste mestskú radu, primátor ju vetoval, povieme si to na zastupiteľstve. Preto to možno dnes bolo aj trochu konfrontačné. Rátala som s tým, že otvoria plat primátora. Ale je to hanba, že má primátor po toľkých rokoch základný plat. A pritom tu priniesol projekty za milióny,“ komentovala rokovanie Eva Hudáková, viceprimátorka a predsedníčka poslaneckého klubu nezávislých (Smer-SD, Hlas-SD, Sme rodina, nezávislí)
 
„Samozrejme, ešte vo mne rezonujú emócie, ale ka by som to mal zhodnotiť racionálne, bolo to zastupiteľstvo, ktoré pomohlo mestu riešiť nové otázky, ktoré sa neotvárajú bežne. Ja si práve myslím, že to je ten moment, keď zarezonujú tie veci najviac. Otvorilo sa mnoho tém, ktoré môžu mať pre budúcnosť mesta veľmi pozitívny dopad,“ vyjadril sa po zastupiteľstve poslanec a predseda poslaneckého klubu KDH, Marek Šimco.
 
Veto primátora o mestskej rade prelomené nebolo. Rada zostáva ďalej nefunkčná. (Zdroj: MH) 
 
Rozpočet prešiel aj s pozmeňovákmi
 
Po dvoch nových bodoch sa nakoniec poslanci dostali aj k schvaľovaniu rozpočtu mesta, kde znovu prebehla dlhšia diskusia. Hlavne o financovaní športu a jednotlivých športových klubov, ale aj o znižovaní rozpočtu mestskej Bardejovskej televízie.
 
To znamená, že ten rozpočet až tak zle urobený nebol, aby sme o pozmeňovacích návrhoch museli znova rokovať cez prestávku, sami ste videli, že sme aj tieto návrhy podporili,“ povedala Eva Hudáková.
 
„Mám taký pocit, že a keď sa tvrdí, že rozpočet bol dlhodobo pripravovaný, nemal som pocit, že ako poslanci sme sa mali možnosť s ním podrobne oboznámiť. Preto sme žiadali schválenie rozpočtu posunúť o jeden týždeň, čo bolo vnímané ako nejaká obštrukcia. Myslím si, že rozpočet si zaslúžil jedno samostatné rokovanie zastupiteľstva. Dali sme primátorovi návrh aby ho zvolal čím skôr, to sa ale nestalo a nakoniec sa to posunulo až na dnešný deň. Je pre mňa prekvapujúce, že sa čakalo tak dlho,“ vysvetlil Marek Šimco.
 
Do pôvodného programu boli vo štvrtok zaradené tri nové body rokovania bardejovského parlamentu. (Zdroj: MH) 
 
Poslanec Martin Šmiľňák navrhol zníženie navrhovaného rozpočtu Bardejovskej televízie o 25-tisíc eur na 200-tisíc eur. V diskusii vystúpil aj konateľ Bardejovskej televízie Ľubomír Baláž, ktorý obhajoval pôvodný rozpočet.
 
Poslanci nakoniec mestský rozpočet aj s dvoma pozmeňovacími návrhmi, týkajúcimi sa nového fondu rozvoja športu a zníženia rozpočtu BTV schválili.
 
„Čo sa týka športu, o fonde rozvoja športu sme hovorili už dávno. Čo sa týka Bardejovskej televízie, áno, BTV jej potrebné riešiť a ani ja sama z nej nie som nadšená. Ale podľa mňa by sa to malo riešiť najskôr k dátumu 1. júla, pretože všetko má svoje parametre,“ dodala viceprimátorka.
 
V rozprave o znižovaní rozpočtu BTV vystúpil aj konateľ Bardejovskej televíznej spoločnosti, Ľubomír Baláž. (Zdroj: MH) 
 
Mesto potrebuje dopravný generel
 
Poslanci schválili aj rozpočty pre príspevkové organizácie mesta – mestský podnik Bapos a základnú umeleckú školu Michala Vileca, ako aj návrh investičných plánov obchodných spoločností mesta pre rok 2023 – spoločnosti Bardbyt, Bardterm a Mestské lesy.
 
Schválili aj návrh 32 zmien a doplnkov Územnoplánovacej dokumentácie mesta Bardejov podľa požiadaviek majiteľov pozemkov pre spracovanie urbanistických štúdií. Poslankyňa Milistenferová v rozprave upozornila, že takéto hromadné prejednávanie desiatok čiastočných zmien územného plánu je podľa nej zmätočné, nekoncepčné a nedopracované.
 
V návrhovej komisii toto rokovanie pracoval poslanec Milan Ján Pilip. (Zdroj: MH) 
 
V bode nakladania s majetkom mesta poslanci schválili aj nájmy nehnuteľného majetku mesta. Prebrali aj ďalší nový bod zaradený do pôvodného programu - Dopravný generel mesta Bardejov.
 
Poslankyňa Nataša Milistenferová navrhla, aby mesto v najbližšom čase začalo realizovať vypracovanie dopravného generelu mesta. Primátor Boris Hanuščak v rozprave prisľúbil, že koncom marca, pri nasledujúcej zmene rozpočtu by mali byť na generel vyčlenené financie. V tomto zmysle prijali poslanci aj uznesenie.
(18:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár