VIDEO | Počet študentov na Prešovskej univerzite stúpa, hovorí rektor Peter Kónya

1374x
19. Január 2023
Rektor univerzity usporiadal novoročné stretnutie s novinármi
 
 
V aktuálnom akademickom roku zaznamenali na univerzite o 15 percent viac prihlášok na štúdium.
 
Po Novom roku usporiadal rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya v prešovskom Átriu už tradičné stretnutie s novinármi. Pri tejto príležitosti zhodnotil minulý univerzitný rok, načrtol vízie a plány na rok budúci a spomenul aj rozbehnuté investičné projekty na Prešovskej univerzite.
 
„Po dvoch pandemických rokoch do života univerzity vstúpila vojna, energetická kríza a mnohé obmedzenia. Pomáhali sme ľuďom zasiahnutým vojnou, pripravovali obhajobu študijných programov, ale aj pokračovali v investíciách, obnove študentských domov a iných univerzitných priestorov,“ informovala na sociálnej sieti hovorkyňa Prešovskej univerzity Anna Polačková.
 
Rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya v závere roka obhájil svoju funkciu a univerzitu povedie ďalšie štyri roky. (Zdroj? FB UNIPO) 
 
„Počet študentov na Prešovskej univerzite stúpa a my sme pripravení aj naďalej pokračovať v neustálom zlepšovaní podmienok a kvality štúdia. Medzi priority v najbližšom období patrí obhájenie všetkých alebo veľkej väčšiny z 205 študijných programov, ale aj ďalšia etapa rekonštrukcie študentských domovov a pokračovanie v revitalizácii univerzitných objektov,“ povedal rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya.
 
„Veríme, že v nasledujúcich mesiacoch sa naplnia iba pozitívne očakávania a po pandemických obmedzeniach prežijeme opäť normálny akademický rok,“ dodala hovorkyňa.
 
Ako dopadne vyhodnocovanie študijných programov Prešovskej univerzity Akreditačnou agentúrou, bude jasné v priebehu tohto roka. Novým študijným programom na univerzite by malo byť napríklad fyzikálne inžinierstvo na Fakulte humanitných a prírodných vied.
 
 
V Prešovskom Átriu usporiadal rektor novoročné stretnutie s novinármi. (Zdroj: MH) 
 
V minulom roku sa Prešovská univerzita musela vysporiadať jednak s končiacimi obmedzeniami pandémie COVID-u, jednak s vojna na Ukrajine, keďže na univerzite študuje veľké množstvo ukrajinských študentov. Dnes sa už ale celkový počet študentov na univerzite mierne zvyšuje.
 
„Sme radi, že sa nám napriek pandémii a obmedzeniam podarilo udržať si stabilný počet študentov. V aktuálnom akademickom roku sme dokonca zaznamenali o 15 percent viac prihlášok na štúdium než v predošlom období. Rovnako pozitívne hodnotíme, že sme v minulom roku postúpili vo viacerých rebríčkoch hodnotenia vedecko-výskumnej činnosti, napríklad Scimago,“ vysvetlil Kónya.
 
„Vzhľadom na dlhodobú absenciu rezortných výziev ministerstva školstva nás veľmi tešia rozvojové projekty realizované v súčasnosti, ako je napríklad rekonštrukcia exteriéru nového internátu, exteriéru a interiéru študentského domova na Námestí mládeže, realizácia nadstavby budovy Fakulty zdravotníckych odborov či rekonštrukcia krytej plavárne. Podobne pozitívne vnímame i začiatok realizácie ekologického projektu zahŕňajúceho okrem iného revitalizáciu átrií a terasy spolu s vypracovaním projektovej dokumentácie na komplexnú rekonštrukciu Vysokoškolského areálu,“ priblížil Kónya, ktorý v závere roka obhájil svoj post a univerzitu povedie ďalšie štyri roky.
 
Po pandémii a konflikte na Ukrajine sa počet študentov na univerzite opäť mierne zvyšuje. (Zdroj: FB UNIPO)  
 
S novým rokom sa podľa univerzity spájajú viaceré očakávania, ale aj obavy - či už z energetickej krízy alebo avizovaného pokračovania znižovania štátnej dotácie, ktoré môže byť v situácii rapídneho nárastu cien za energie pre mnohé vysoké školy likvidačné.* Univerzita plánuje v tomto roku dokončiť ďalšiu etapu rekonštrukcie študentských domovov a pokračovať v revitalizácii univerzitných objektov.
 
„Veríme, že v nasledujúcich dvanástich mesiacoch sa naplnia iba pozitívne očakávania a po pandemických obmedzeniach prežijeme opäť normálny akademický rok. Naši zamestnanci a študenti si to iste zaslúžia,“ dodal Kónya.
(9:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár