V Popradskom okrese pribudnú ďalšie zariadenia na ochranu pred medveďmi

659x
17. Január 2023
Ministerstvo chce vyriešiť konfliktné situácie medveďa hnedého s človekom
 
(Zdroj: FB MŽP SR) 
 
V okrese Poprad pribudne z eurofondov ďalších 116 vylepšených kontajnerových stojísk zabezpečených pred medveďom hnedým, 113 zabezpečených nádob na komunálny odpad a 29 elektrických ohradníkov na zabezpečenie včelstiev.  
 
Ministerstvo životného prostredia SR takýmto spôsobom pokračuje v podpore systémových opatrení, ktoré majú pomôcť spolužitiu ľudí a veľkých šeliem. Informoval o tom dnes šéf rezortu Ján Budaj počas tlačovej konferencie v Múzeu Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici. Ide o súčasť projektu s celkovými oprávnenými výdavkami vo výške 5,8 milióna eur.
 
Fungujúce preventívne opatrenia podľa Budaja znižujú konfliktné situácie medveďa hnedého s človekom. Príkladom je mesto Vysoké Tatry, ktoré dlhé roky doplácalo na problém s nedostatočne zabezpečeným komunálnym odpadom. Ten slúžil ako zdroj potravy a lákadlo pre medvede.
 
 
(Zdroj: FB MŽP) 
 
Podľa primátora Jozefa Štefaňáka sa však situácia vlani zlepšila. V časti Starý Smokovec sa napríklad v roku 2022 vďaka zabezpečeniu kontajnerových stojísk 32-násobne znížili hlásenia o výskyte medveďa oproti roku 2020. Zásahový tím ich zaznamenal v roku 2020 v časti Starý Smokovec 128, v roku 2022 to boli iba štyri. Vhodne zabezpečených je v súčasnosti v Tatrách 43 percent komunálneho odpadu.  
 
„Účinné systémové a preventívne opatrenia znižujú prítomnosť odpadkových medveďov, ktorí si v minulosti navykli na ľahko dostupnú potravu. Skúsenosti z Vysokých Tatier zúročíme v ďalších oblastiach Slovenska s výskytom veľkých šeliem,“ poznamenal Budaj.
 
Rezort zároveň informoval, že posilní aj Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR a tiež vybavenie Správy Tatranského národného parku. Zlepšiť chce aj komunikáciu s verejnosťou. Nosnou aktivitou pripravovaného projektu je podľa generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Dušana Karasku eliminácia hlavného dôvodu, pre ktorý medvede schádzajú do nižších oblastí na severe Slovenska, a to zabezpečením odpadu.
 
(Zdroj: FB MŽP) 
 
V súvislosti so zásahovým tímom konkretizoval, že ten bude posilnený o deväť členov, ich úlohou bude tiež mapovať ďalšie problémové lokality s výskytom medveďa a navrhovať vhodné riešenia. Vznikne zároveň tretí zásahový tím v obci Belá v okrese Martin.
 
Ministerstvo životného prostredia dnes zároveň predstavilo internetovú stránku a aplikáciu zameranú na obranu a ochranu pred medveďom s názvom omedvedoch.sk. Informuje napríklad o tom, ako predísť stretu s medveďom hnedým, ale aj čo robiť, ak takáto situácia nastane.
(16:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár