Nepriaznivé počasie pod Tatrami komplikuje dopravu

1008x
17. Január 2023
Sneženie pod Tatrami značne komplikuje situáciu vodičom. Vytvára sa aj poľadovica
Dopravu pod Tatrami komplikuje sneženie. (Zdroj: FB Polícia SR) 
 
V Poprade a okolí sa vyskytuje poľadovica. Množstvom snehu sťažuje situáciu na cestách v okolí Kežmarku, Spišského Bystrého a Spišskej Magury.
 
Asi dva kilometre za Popradom, v smere Spišské Bystré dostal autobus šmyk a prevrátil sa na bok. V autobuse boli v tom čase štyria cestujúci, ktorí utrpeli ľahké zranenia. Na mieste je aktuálne policajná hliadka, ktorá usmerňuje dopravu. V obci Kravany smerom do Spišského Bystrého, dostal vodič osobného auta šmyk na neupravenej ceste. V dôsledku toho došlo k stretu s autobusom prímestskej dopravy. Obe vozidlá skončili v priekope. Udalosť sa obišla bez zranení.
 
V súvislosti s počasím apeluje polícia na vodičov, aby zvážili nevyhnutnosť cestovania v tejto oblasti. Pokiaľ však cestu nemôžu z akéhokoľvek dôvodu odložiť na neskôr, mal by zvýšiť opatrnosť a obozretnosť na ceste. Pri samotnej jazde je potrebné brať do úvahy, že vozovka pokrytá snehom a v najhoršom prípade ľadom má podstatne dlhšiu brzdnú dráhu. So snehom sa spája aj nebezpečenstvo vzniku koľají.
 
Dva kilometre za Popradom sa následkom šmyku prevrátil autobus. (Zdroj: FB Polícia SR) 
 
„Ak sa v nich ocitnete, pamätajte, že pri ich prechádzaní môžete ľahko dostať šmyk a preto sa radšej držte v ich stope. Klzká vozovka vás môže zaskočiť aj v prípade prudkého brzdenia. Pri ňom sa môžu zablokovať kolesá a auto môže dostať šmyk. Hoci je dnes väčšina vozidiel vybavená ABS a k zablokovaniu kolies nedôjde, je bezpečnejšie jazdiť plynule a využívať brzdenie motorom, hlavne pri jazde z kopca. Riziko šmyku číha aj v zákrutách – recept, ako sa mu vyhnúť, znie: pred zákrutou spomaliť, zaradiť nižšiu rýchlosť a opatrne zabočiť," radí polícia vodičom na sociálnej sieti.
 
„Istou výzvou sa môže pri snehovej pokrývke stať aj jazda do kopca. Aby ste na ňom neuviazli, vychádzajte ho pomaly a plynule. Keď sa to predsa len nepodarí a vy zostanete stáť, rozbehnúť sa smerom hore bude zrejme problém. Pomôžu vám s tým snehové reťaze, alebo možnosť zísť späť na rovinu a skúsiť to znova," pripomína polícia.
(12:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár