Televízny seriál Iveta urazil Trebišovčanov

1514x
12. Január 2023
Seriál podľa primátora Mareka Čižmára negatívne zasiahol do bežného života obyvateľov Trebišova
Hlavná protagonistka seriálu Alžbeta Ferencová je rodená Prešovčanka. (Zdroj: FB TV JOJ) 
 
Seriál Iveta z dielne televízie JOJ o Ivete z Trebišova láme rekordy sledovanosti. Kontroverzný príbeh o láske, predsudkoch a nesplnených snoch sa točí okolo 18-ročnej maturantky Ivety z Trebišova, ktorá sa rozhodne žiť v Bratislave.
 
Ivetu stvárňuje herečka Alžbeta Ferencová, ktorú televízni diváci poznajú z relácií Československo má talent, ako Esmeraldu z Paneláka, alebo Betku z Kolesa šťastia. Herečka momentálne žije v Prahe, ale pochádza z Preśovského sídliska Šváby. Hneď prvú časť si pozrelo takmer 800-tisíc divákov a seriál sa stal okamžite jedným z najviac sledovaných programov v histórii tejto súkromnej televízie.
 
 
Seriál Iveta láme rekordy sledovanosti. (Zdroj: FB TV JOJ) 
 
Trebišov je samovražda
 
Český scenárista Petr Kolečko, ktorý Ivetu stvoril podľa svojej bývalej priateľky Anety Vignarovej z Havířova a rovnako český, známy režisér Jan Hřebejk zobrazujú Trebišov ako malomesto na konci sveta.
 
Opisujú jeho svojráz ako miesto, v ktorom sa neoplatí ani zastavovať, pretože tam človeka nič nečaká. A ak áno, tak určite nič dobré, hovoria seriálové postavy. Ak tam nedostanete rovno po papuli, vylámete si zuby na niečom inom, napríklad na miestnych keksoch.
 
Na sídlisku tu môžete počuť kikiríkanie kohúta, v kultúrnom stredisku sídli „bordel“ a v blízkej krčme do seba zanedbaní Trebišovčania hádžu jednu borovičku za druhou. „Trebišov je jednoducho samovražda,“ nechá sa počuť jedna z postáv seriálu, vypočítavý bratislavský frajer.
 
Tvorcovia seriálu pri jeho natáčaní. (Zdroj: FB TV JOJ) 
 
Východniari sami sebe
 
„I keď si uvedomujem, že umelecké stvárnenie je autorským vyjadrením vlastného pohľadu, je zvláštne, že ho autor nesituuje do oblasti, kde našiel inšpiráciu, teda do miesta odkiaľ pochádza jeho niekdajšia partnerka, alebo do tzv. anonymného mesta či obce, ako tomu bolo v prípade populárneho seriálu Horná Dolná,“ píše v otvorenom liste riaditeľovi televízie JOJ Marcelovi Gregovi (ktorí mimochodom pochádza z Bardejova), primátor Trebišova Marek Čižmár.
 
Trojicu východniarov v kontexte kontroverzného seriálu (po Ferencovej z Prešova a Gregovi z Bardejova) uzatvára kameraman seriálu, rodený Trebišovčan Martin Žiaran.
 
„Plne rozumiem prvoplánovým autorom a režisérom, že dnes už nie je doba, kedy máme zaujať, osloviť a potešiť svoje publikum inteligentným humorom. Avšak použiť hulvátstvo niektorých vyjadrení a vulgarizmov, zámerné prekresľovanie reality až dehonestáciu niektorých sociálnych skupín obyvateľstva ako je alkoholizmus školákov, zosmiešňovanie náboženského života, jednoduchosť a prízemnosť vyjadrovania tu žijúcich ľudí, spojenú so zosmiešňovaním kvality života na východe na dosiahnutie humorného efektu, je v skutočnosti len ukážkou totálneho úpadku kvality niektorých televíznych programov,“ pokračuje v liste primátor.
 
Primátor Trebišova Marek Čižmár hovorí o urážke obyvateľov mesta. (Zdroj: FB mesto Trebišov) 
 
Proti gustu neznalosť nárečia
 
„Je zaujímavé, že na vykreslenie autenticity prostredia sa využilo účinkovanie hercov, ktorých vyjadrovanie má poriadne ďaleko od tunajšieho nárečia a na predstavenie mesta sekvencia troch, štryroch zámerne vybratých krátkych záberov v úvodnej znelke. Ako sa hovorí proti gustu žiaden dišputát, ale znehodnotiť prácu a život mnohých tu žijúcich obyvateľov a ich predkov svojským podaním seriálu, predovšetkým prezentáciou obyvateľov a prostredia, v ktorom žijú, hraničí s ich hanobením a vytvára veľmi negatívny obraz, čo je v dnešnej dobe, kedy sa citlivo posudzuje akékoľvek vyjadrenie na verejnosti, v školách či médiách na adresu rôznych skupín obyvateľstva, krajne neprípustné.“
 
„Mnohí, ktorí stáli za týmto filmovým dielom zrejme pozabudli, že je zásadný rozdiel medzi vtipným, prípadne satirickým pohľadom na špecifický región a umeleckým stvárnením, postavenom na prízemnom humore a urážkach, ktorý ho v očiach mnohých ľudí, z ostatných častí našej krajiny, značne dehonestuje,“ vysvetľuje Marek Čižmár vo svojom otvorenom liste.
 
 
Natáčanie seriálu Iveta. (Zdroj: FB TV JOJ) 
 
Hon na sledovanosť
 
Primátor vyčíta autorom a televízii JOJ zbytočnú a prvoplánovú polarizáciu spoločnosti a vec chce riešiť na pôde mediálnej rady.
 
„Po ťažko zvládnutom období pandémie, začatej vojny za našimi hranicami a nastupujúcej energetickej kríze, ktorá spôsobuje výrazne negatívny zásah do života všetkých ľudí na Slovensku, im takto ponúkame rozptýlenie a oddych vo formátoch, ktoré ich nielenže vo svojej podstate urážajú, ale prinášajú silne negatívny vplyv, a to najmä pre mládež. Povýšiť za národný šport honbu za počtami divákov s využitím všetkých prostriedkov na úkor kvality a výpovednej hodnoty tak, ako sme to mali možnosť vidieť zhodnotením prvých dvoch častí v utorňajšom rannom vysielaní vašej televízie, spôsobuje iba ďalšie polarizovanie spoločnosti a vytváranie negatívnych nálad v jednej z jej častí.“
 
„Ako mesto sa však určite obrátime so svojím podnetom na Radu pre mediálne služby. Ďakujem, že ste si tento list prečítali. Želám Vám aj vašim divákom všetko dobré nielen v pracovnom, ale aj osobnom živote, no najmä, aby ste nikdy v živote nepociťovali také nálady neodôvodnenej potupy a zosmiešňovania, aké spôsobili už prvé časti seriálu Iveta tu žijúcim obyvateľom,“ dodáva na záver primátor Trebišova Marek Čižmár.
(15:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár