Práce na rekonštrukcii troch základných škôl v Bardejove úspešne pokračujú

1085x
12. Január 2023
Bardejov pokračuje v ďalšej etape obnovy základných škôl z európskych zdrojov
Základná škola na Námestí armádneho generála Ludvíka Svobodu na sídlisku Vinbarg. (Zdroj: FB mesto Bardejov)
 
Mesto Bardejov informovalo, že práce na rekonštrukcii troch škôl v Bardejove – Základnej školy Komenského 23, Základnej školy Bartolomeja Krpelca a Základnej školy na Námestí armádneho generála Ludvíka Svobodu 16 stále pokračujú.
 
„Samospráva Bardejova predvídavo stihla všetky svoje školy zatepliť, čím sa zásadne zvýši energetická úspora a znížia s tým spojené dopady energetickej krízy,“ informovalo mesto tento týždeň na sociálnej sieti.
 
Práce na rekonštrukcii Základnej školy Komenského 23 a Základnej školy na Námestí armádneho generála Ludvíka Svobodu 16 sa začali koncom mája minulého roku, kedy boli aj samosprávou odovzdané zhotoviteľom staveniská.
 
Projekty obnovy škôl boli financované z európskych zdrojov. V prípade Základnej školy na Komenského ulici ide v krátkom časovom slede už o tretí projekt zameraný na rekonštrukciu školských a predškolských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.
 
Základná škola na ulici Komenského 23 na sídlisku Obrancov mieru. (Zdroj: FB Mesto Bardejov) 
 
Náklady na projekt s názvom Zníženie energetických nákladov na prevádzku na Námestí armádneho generála Ludvíka Svobodu 16 v Bardejove predstavujú sumu viac ako 930 tisíc eur, z toho nenávratný finančný príspevok je o niečo viac ako 884 tisíc eur.
 
Na tejto škole sa realizovali a realizujú opatrenia na úsporu energie vyplývajúce z energetického auditu, a to najmä komplexná obnova vonkajšieho plášťa budovy s výmenou otvorových výplní a zateplením strechy, inštalácia energeticky efektívnejších osvetľovacích telies v budove a modernizácia systému vykurovania, prípravy teplej vody a rekuperácia tepla.
 
Zápisnicu o prevzatí staveniska rekonštrukcie ďalšej základnej školy - Základnej školy Bartolomeja Krpelca, podpísal primátor Boris Hanuščak o dva mesiace neskôr, 26. júla 2022. Financovanie rekonštrukcie tejto školy je zabezpečené z viacerých zdrojov.
 
Základná škola Bartolomeja Krpelca na ulici Tarasa Ševčenku. (Zdroj: FB Mesto Bardejov)
 
Nórsky finančný mechanizmus poskytol nenávratný finančný príspevok 1,3 milióna eur, operačný program Kvalita životného prostredia 1 milión, a na ďalšiu etapu je schválených ďalších 912 tisíc eur, dohromady suma presahuje 3,2 milióna. Samospráva sa na financovaní podieľa sumou 165 tisíc eur.
 
„Úspešnou realizáciou týchto projektov tak všetky školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta dostanú dizajn hodný začiatku tretieho tisícročia a zodpovedajúci štandardom a trendom mesta zapísaného v Zozname kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO,“ dodáva na sociálnej sieti Mesto Bardejov.
(13:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár