Lyžiarom, ktorí v Tatrách odtrhli doskovú lavínu, pomohli vojaci špeciálneho určenia

1112x
12. Január 2023
V Madajovom žľabe spadla lavína, jeden z lyžiarov si poranil rameno
 
(Zdroj: FB HZS) 
 
Potom čo v stredu 11. januára spadli dve lavíny v Nízkych tatrách – v centrálnom žľabe Chopku a v Meteorologickom žľabe, ktoré strhli dvoch lyžiarov, museli horskí záchranári zasahovať v ten istý deň popoludní aj v Západných Tatrách.
 
Po páde lavíny v Madajovom žľabe, medzi Hrubou a Prvou kopou, pomáhala Horská záchranná služba dvojici slovenských lyžiarov. Jeden muž bol bez zranení, druhý mal po páde v lavíne poranené rameno.
 
(Zdroj: FB HZS) 
 
Obaja muži po tom, čo pri výstupe odtrhli doskovú lavínu, zostali vďaka aktivácii lavínových batohov na povrchu lavíny. „Kamarátsku pomoc poskytla zraneným osobám horská skupina príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia, ktorá sa v okamihu pádu lavíny nachádzala v lokalite. Postihnuté osoby zateplili a zotrvali s nimi na mieste do príchodu záchranárov," uviedla Horská záchranná služba.
 
(Zdroj: FB HZS) 
 
Horskí záchranári spoločne s posádkou leteckých záchranárov po prílete do lokality zranenú osobu pripravili na transport, pacient bol následne naložený na palubu vrtuľníka a letecky transportovaný do nemocničného zariadenia.
(10:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár