Humenné vyčlenilo na participatívny rozpočet 5-tisíc eur

579x
11. Január 2023
Humenčania sa môžu do 16. januára registrovať do participatívneho rozpočtu mesta pre rok 2023
Primátor Humenného Miloš Meričko na otvorení jedného z minuloročných projektov participatívneho rozpočtu. (Zdroj: FB Mesto Humenné) 
 
V tomto roku pripravuje humenská samospráva participatívny rozpočet po tretíkrát. V rozpočte naňho vyčlenila sumu 5 000 eur. Samotné projekty je potom potrebné vypracovať a podať do konca januára.
 
Ako informovalo mesto na svojej webovej stránke, jeho hlavným cieľom je prostredníctvom participatívneho rozpočtu zvýšiť záujem obyvateľov mesta o veci verejné,podporiť aktivity a zvýšiť spoluúčasť na verejných rozhodnutiach samosprávy.
 
V rámci participatívneho rozpočtu môžu Humenčania rozhodovať o výbere rôznych projektov, ktoré budú realizované z verejných financií. „Participantom sa stáva osoba, ktorá v ďalšej fáze Participatívneho rozpočtu vypracuje projekt, ktorý bude vo všeobecnom záujme mesta Humenné a jeho obyvateľov, to znamená v ďalšej fáze môže vypracovať a predložiť projekt výlučne iba participant,“ uviedlo mesto.
 
Záujemcovia sa môžu do procesu participatívneho rozpočtu mesta Humenné prihlásiť vyplnením prihlášky a jej podaním v podateľni mestského úradu alebo poštou na adresu Mestský úrad, Kukorelliho 34, 066 28 Humenné. Zapojiť sa môžu právnické osoby ako organizácie či neformálne organizácie a tiež fyzické osoby staršie ako 18 rokov.
 
V Humennom zaviedli participatívny rozpočet v roku 2019. Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Humenné) 
 
V prípade žiadateľa – fyzickej osoby mladšej ako 18 rokov veku sa vyžaduje písomný súhlas zákonného zástupcu. Prihláška pre prihlasovanie sa záujemcov je k dispozícii v papierovej forme v podateľni Mestského úradu a v elektronickej podobe na webovej stránke mesta Humenné.
 
Samospráva mesta Humenné zaviedla participatívny rozpočet v závere roka 2019, keď mestské zastupiteľstvo schválilo jeho pravidlá. Záujemcovia sa mohli do participatívneho rozpočtu zapojiť prvýkrát v roku 2020, po covidovej pauze v roku 2021 vyhlásila samospráva v minulom roku jeho druhý ročník.
 
Sumou 10-tisíc eur v ňom podporili tri projekty, vďaka ktorým osadili na sídliskách šesť knižných búdok, zrekonštruovali lavičky na Námestí slobody a pripomenuli si tiež historickú udalosť známu ako Bitku pri Humennom.
(16:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár