Košičania budú mať vďaka spracovaniu odpadov lacnejšie teplo

1054x
11. Január 2023
Spoločnosť KOSIT bude aj v roku 2023 dodávať teplo pre Košičanov za tretinové ceny
(Zdroj: FB KOSIT) 
 
Výroba tepla a elektrickej energie dnes na Slovensku dopláca na extrémne vysoké ceny dovážaných fosílnych palív. Zariadenia na energetické využitie odpadov (ZEVO) sú z tohto pohľadu technologicky a cenovo prijateľnou alternatívou.
 
Spoločnosť KOSIT je dnes najväčším a súčasne najlacnejším dodávateľom tepla a elektrickej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) do systému centrálneho zásobovania teplom v Košiciach. Teplo vyprodukované pri zhodnocovaní odpadov sa využíva na výrobu elektrickej energie, ako aj na dodávku horúcej vody pre odberateľov v meste Košice. Od roku 2022 sa súčasťou komplexu ZEVO stala aj bioplynová stanica v mestskej časti Barca (BPSB), ktorá slúži na spracovanie odpadu biologického pôvodu. Podobne ako ZEVO, produkuje aj bioplynová stanica teplo na vykurovanie a elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov.
 
V roku 2022 teplo vyrobené z odpadu v ZEVO Košice v objeme 50 816 MWh pokrylo priemernú ročnú spotrebu tepla na kúrenie a ohrev teplej úžitkovej vody pre 4-tisíc košických domácností. Kým priemerná cena tepla na Slovensku predstavovala v minulom roku 75 eur/MWh, spoločnosť KOSIT dodávala košickej teplárni v roku 2022 teplo vyrobené energetickým zhodnotením odpadu len za 24,87 eur/MWh.
 
(Zdroj: FB KOSIT) 
 
„Teplo vyprodukované pri zhodnocovaní odpadov sa využíva na pohon turbíny a výrobu elektrickej energie, ako aj na dodávku horúcej vody do systému centrálneho zásobovania teplom (CZT). Teplo z bioplynovej stanice funguje na podobnom princípe. Obe prevádzky zároveň plne pokrývajú aj našu prevádzkovú spotrebu elektrickej energie a tepla, tým pádom sú s výnimkou odstávok plne nezávislé“, uvádza Marián Christenko, generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT.
 
V roku 2023 plánuje KOSIT dodať teplo pre Košice v objeme 50-tisíc až 60-tisíc MWh. Cena za 1 MWh dodávky do SCZT bude na úrovni 36,24 eur, čo predstavuje približne 31% z priemernej regulovanej ceny tepla pre domácnosti na Slovensku. „Teplo vyrobené spracovaním odpadu vieme obyvateľom dodať za oveľa nižšie ceny, než je súčasná cena napr. zemného plynu. Našim cieľom je v spolupráci s TEKO Košice do budúcnosti pokryť viac ako 10 % celkovej ročnej spotreby obyvateľov mesta“, dodáva Christenko. V súčasnosti sa KOSIT podieľa na dodávkach celkového objemu tepla pre Košice približne 7 %.
 
Na základe memoranda o spolupráci medzi spoločnosťou TEKO a KOSIT pripravuje spoločnosť KOSIT investíciu do rozšírenia výroby tepla a elektrickej energie v hodnote 115 miliónov eur. V nasledujúcich rokoch plánujú obe spoločnosti rozšíriť dodávku tepla pre odberateľov v meste Košice až na 100-tisíc MWh ročne.
(13:10, red.)
Diskusia
Pridať komentár