Vo Východoslovenskom múzeu môžete stále navštíviť Storočie propagandy

932x
10. Január 2023
Východoslovenské múzeum v Košiciach ponúka výstavu s názvom Storočie propagandy
Východoslovenské múzeum v Košiciach. (Zdroj: FB VSM) 
 
„Návštevníci Východoslovenského múzea v Košiciach si v Historickej účelovej budove môžu pozrieť výstavu s názvom Storočie propagandy. K dispozícii má byť až do jesene,“ informovala Katarína Ščerbanovská z Východoslovenského múzea.
 
Výstava Storočie propagandy potrvá až do jesene. (Zdroj: FB VSM) 
 
Pripomenula, že 20. storočie bolo storočím stretu politických ideí a ideológií, ktoré sa šírili a súperili prostredníctvom propagandy. Minulé storočie tak podľa nej možno nazvať aj storočím propagandy.
 
„Rovnomenná výstava prináša chronologický prierez foriem a metód politickej agitácie a propagandy v posledných vojnových rokoch Rakúsko – Uhorska, v období prvej Československej republiky, Maďarského kráľovstva, prvej Slovenskej republiky a povojnového Československa, v ktorom od roku 1948 panoval komunistický režim,“ dodala Ščerbanovská.
 
 Návštevníci môžu na výstave vidieť rôzne formy a metódy politickej agitácie a propagandy. (Zdroj: FB VSM)
 
Ťažisko vybraných exponátov predstavuje najrozšírenejšie formy a typy propagačnej tlače - plagáty, letáky, príležitostná, glorifikujúca i apologetická knižná tvorba, ako aj dobové noviny a časopisy.
 
Za vhodný tematický doplnok označila ukážky politicky angažovanej umeleckej portrétnej i žánrovej tvorby, ktoré ilustrujú okrem aktuálne preferovanej ideológie aj vývoj a premeny estetického vnímania a jeho konkrétneho prejavu.
(14:50, red.)
Diskusia
Pridať komentár