VIDEO | Starú kráľovskú vodáreň v Prešove čaká obnova

1050x
09. Január 2023
Chceli ju predať na Bazoši, zachránili ju pamiatkari a dnes ju čaká rekonštrukcia
 
Keď krásnu priemyselnú stavbu v štýle tatranských viliek po 40-ročnom chátraní vysekali z lesa a vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku, paradoxne ju postihla ešte väčšia devastácia. Potom ju obstavali nákupnými centrami a pokúsili sa ju predať cez internetový bazár. Kráľovská vodáreň vydržala všetko. Dnes ju čaká rekonštrukcia.
 
Vodáreň postavili koncom 19. storočia ako mestskú vodáreň pre Prešov. Do roku 1949 bola aj plne funkčná a využívaná, potom ju odstavili a fungovala ako záložná. „Za národnú kultúrnu pamiatku ju vyhlásili v roku 2013, vyhlásenie sa urýchlilo zámerom developerov postaviť v lokalite obchodné centrum,“ vysvetľuje Matej Tatarka odborný radca Krajského pamiatkového úradu v Prešove.
 
 
V Ľuboticiach, dnes časti Prešova bol „zámoček“, ako miestni obyvatelia vodárenskú vilu nazývali, dlhé roky zarastený v lese a takmer nikto o nej nevedel. Keď pamiatkári zistili, že noví majitelia pozemkov majú s celým areálom developerské zámery, snažili sa čím skôr vodáreň vyhlásiť za pamiatku.
 
Ešte v 90-tych rokoch minulého storočia bol dnes už neexistujúci domček pri vodárni obývaný. Pred výstavbou okolitých nákupných centier prišlo obdobie, keď budovu strážiť prestali. Začali ju navštevovať bezdomovci, asociáli a výtržníci a jej stav sa výrazne zhoršil. Ľudia tam dokonca začali fotiť rôzne umelecké veci – svadby, módu a podobne. Pamiatka je ešte aj dnes komukoľvek a kedykoľvek prístupná.
 
Stará kráľovská vodáreň v Ľuboticiach. (Zdroj: MH) 
 
Na inzertnom internetovom portáli Bazoš sa vodáreň jeden z majiteľov v roku 2020 pokúsil nezákonne predať, aj keď predkupné právo na pamiatku má podľa zákona štát. Predaj pamiatky dokonca propagoval bezprostrednou blízkosťou obchodných domov s prístupom z každého smeru cez svetelnú križovatku. Inzerát napokon po nejakom čase z Bazoša stiahol.
 
„Aktuálny stav vodárne je schátraný, zatiaľ nebola realizovaná žiadna stavebná obnova s tým, že vlastník má odsúhlasený zámer obnovy vodárne a na tento zámer už bolo začiatkom roku 2021 vydané aj stavebné povolenie. V dohľadnej dobe teda očakávame, že vlastník v najbližšej stavebnej sezóne oznámi začatie stavebných prác,“ hovorí Matej Tatarka.
 
Pamiatkari stanovili majiteľom prísne podmienky, ktoré musia pri rekonštrukcii dodržať. Musia zachovať fasády, tvar strechy a jednotlivé chránené architektonické prvky.
 
Dnes národnú kultúrnu pamiatku čaká obnova. (Zdroj: MH) 
 
Prvky, ktoré sa budú obnovovať, musia byť nahradené identickými. Zároveň musí byť obnovený aj pôvodný nápis na južnej fasáde v maďarečine: „Eperjes szabad királyi város vízműve,“ čo znamená Prešovský kráľovský mestský vodovod.
 
„Najväčšie pamiatkové hodnoty tejto stavby sú jednak celková architektúra stavby, jednak spôsob jej zastrešenia, ako aj atypická vežička, farebnosť fasád s unikátnym nápisom, dispozičné riešenie objektu a spôsob tvarovania okenných otvorov. Novou funkciou objektu má byť na prízemí bistro s kaviarňou, na prvom podlaží by malo byť apartmánové bývanie hotelového typu,“ dodáva pamiatkár.
(10:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár