V Košiciach spustili zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu

629x
05. Január 2023
 Košičania už triedia aj kuchynský bioodpad
(Zdroj: FB Triedim BIO v kuchyni) 
 
Od začiatku nového roka metropola východu pristúpila k povinnosti triediť biologicky rozložiteľný odpad z domácností. Rozpočet mesta Košice bude táto nová zákonná úprava zabezpečenia zberu kuchynského odpadu z domácností obyvateľov stáť 2,7 milióna eur.
 
Každej domácnosti žijúcej v rodinnom dome bude v priebehu mesiaca január 2023 až k dverám nehnuteľností bezplatne doručená vlastná zberná nádoba. Pôjde o 30-litrové hnedé vedro označené nápisom Kuchynský BIO odpad. Spolu s touto nádobou bude doručených 25 vriec, ktoré majú byť vložené do nádoby a chrániť ju tak pred znečistením.
 
„Obyvatelia budú BIO odpad z kuchyne vkladať do nádoby voľne bez použitia ďalších igelitových alebo papierových vrecúšok. Spoločnosť KOSIT zabezpečí odvoz vyzbieraného BIO odpadu raz týždenne. Pri každom zbere bude odpad vo vreci odvezený a domácnostiam budú vrátené prázdne nádoby na ďalšie použitie,“ hovorí generálny riaditeľ Kositu Marián Christenko.
 
Na každé stanovisko kontajnerov pri bytových domoch v meste Košice pribudne nová zberná nádoba hnedej farby s objemom 240 litrov označená nápisom Kuchynský BIO odpad. V nádobe bude vrece, ktoré ju má chrániť pred znečistením. Hnedé nádoby bude zberová spoločnosť pristavovať postupne v prvej polovici januára 2023.
 
(Zdroj: FB Triedim BIO v kuchyni) 
 
 Z kuchyne až po bioplyn
 
Odpad sa bude vhadzovať do hnedých nádob. Práve do hnedých nádob budú obyvatelia voľne vhadzovať odpad z kuchyne. Používanie akýchkoľvek vrecúšok (ani kompostovateľných) nebude povolené. Spoločnosť KOSIT zabezpečí vyprázdnenie spoločných hnedých nádob dvakrát týždenne.
 
„Materiál zo zberu kuchynského odpadu z domácností obyvateľov Košíc bude energeticky a materiálovo zhodnotený v bioplynovej stanici spoločnosti Eko-Salmo Plus pri obci Kokšov-Bakša. Tá je vybudovaná pre účely zberu a zhodnocovania biologicky rozložiteľných odpadov cestou výroby a využitia bioplynu na výrobu elektrickej energie. Biologicky rozložiteľný odpad predstavuje hodnotný zdroj pre výrobu alternatívnej energie a organického hnojiva (digestát),“ dopĺňa Marián Christenko.
 
Pre komunikáciu s obyvateľmi je na webovom sídle spoločnosti KOSIT vytvorená samostatná stránka, kde je prehľadne slovne i graficky popísaný systém fungovania zberu pre obyvateľov rodinných domov aj bytov. Rovnako je ta možné nájsť prehľadný popis pravidiel zberu a cestu vyzbieraného odpadu na ďalšie zhodnotenie v bioplynovej stanici.
 
Na facebooku existuje od spustenia pilotného projektu skupina Triedim BIO v kuchyni. Táto skupina bude po celoplošnom zavedení zberu využívaná na zdieľanie informácií k téme zberu kuchynského BIO odpadu. Všetky otázky Košičanov, ktorí nie sú aktívnymi užívateľmi sociálnych sietí, je možné zasielať na adresu triedim.BIO@kosit.sk alebo konzultovať telefonicky na bezplatnej linke 0800 156 748.
 
(Zdroj: Triedim BIO v kuchyni) 
 
Čo patrí do hnedých nádob
 
Zvyšky ovocia a zeleniny, nechcené zvyšky vareného jedla, mäso a mliečne výrobky (bez obalov) Staré pečivo a chlieb Potraviny po dátume spotreby (bez obalov), jedlé oleje a tuky, čajové vrecká a kávová usadenina. Do hnedých nádob nepatrí odpad uložený vo vreciach a sáčkoch, tekuté potraviny, veľké kosti (bravčové, hovädzie), zmesový komunálny odpad, tráva, lístie, konáre, triedené zložky odpadov (papier, plasty, sklo).
 
Každá zberná nádoba bude pri zbere opatrená čistým igelitovým vrecom, ktoré ju má chrániť pred nadmerným znečistením. Toto vrece je jediné, ktoré pravidlá zberu povoľujú. Všetok vyzbieraný odpad bude energeticky a materiálovo zhodnotený v bioplynovej stanici. 
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár