Ako sa volajú prvé bábätká roku 2023 v Košiciach, Prešove a Svidníku

1530x
05. Január 2023
Košičanka Eliška a dvaja Viliamovia - z Prešova a Svidníka. Prvý Svidníčan roka 2023 sa narodil v Bardejove 
 
 
 Prvý Svidníčan roka 2023 prišiel na svet v Bardejovskej pôrodnici. (Zdroj: FB Mesto Svidník)
  
Na prvé bábätko roku 2023 sme si v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura museli chvíľku počkať. Eliška (3kg, 49 cm) sa vypýtala na svet o 7.00 v pôrodnici na Rastislavovej 43. Eliška je prvou narodenou malou Košičankou roku 2023. 36-ročná Ivana a jej malá slečna zvládli pôrod statočne samé.
 
Prvou Košičankou roka 2023 je Eliška  
 
„Ocko nemohol byť pri pôrode, stará sa o malú 13-mesačnú sestričku a veľkého 8-ročného bračeka,“ povedala nám Ivana po pôrode. Hospitalizovaná bola už na Silvestra vo večerných hodinách. „Vôbec sme nečakali, že sa maličká narodí na Nový rok a že to bude dokonca prvá Košičanka. Termín sme mali mať až 9. januára,“ hovorí s úsmevom šťastná a spokojná mama už troch krásnych detí. 
 
Pre 36. ročnú mamičku Ivanu, ktorá žije s manželom na sídlisku Nad Jazerom, je Eliška ich tretie dieťa. V mene primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka jej prišla gratulovať viceprimátorka Lucia Gurbaľová. Rodina dostala okrem veľkého plyšového medveďa a drobných pozorností už tradične aj finančný príspevok mesta vo výške 350 eur určený pre prvého Košičana, ktorý sa narodil v novom roku.
 
„Teším sa z krásneho a zdravého bábätka a rodičom malej Elišky želám len to najlepšie, nech sa im darí a nech sa im splnia všetky túžby a sny, po ktorých túžia. Dnes môžeme hovoriť o malom zázraku, že sa rodiny aj napriek ťažkej ekonomickej a sociálnej situácii na Slovensku, dokážu a najmä chcú postarať o viac detí. Aj preto prajem rodičom veľa lásky, trpezlivosti a zároveň radosti z výchovy ich troch malých detičiek,“ povedala Gurbáľová.
 
Košičanku Elišku prišla pozrieť aj viceprimátorka mesta Košice Lucia Gurbaľová. (Zdroj: FB Mesto Košice) 
 
Prvým Prešovčanom je Viliam
 
Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sa 1. januára 2023, presne 27 minút po polnoci, narodilo mamičke z obce Tulčík dievčatko Timea. V ten istý deň sa o čosi neskôr na svet vypýtal aj prvý Prešovčan Viliam.
 
Prvým Prešovčanom sa teda v novom roku 2023 stal chlapček Viliam, ktorý sa narodil 1. januára 2023 o 11.00 hod. predpoludním. Bábätko vážilo 3680 gramov a meralo 52 centimetrov. Mamička Jarmila prezradila, že malého Viliama doma čakajú dvaja súrodenci. Mamičke bol priamo v nemocnici zablahoželať aj primátor mesta Prešov František Oľha, ktorý rodine odovzdal finančný dar od mesta Prešov a plienkovú tortu.
 
Ako prvé dieťa roka 2023 sa 1.1.2023 o 0.27 hod. v prešovskej pôrodnici narodila malá Timea. Dievčatko sa narodilo mamičke Martine z obce Tulčík. Po pôrode vážilo 3570 gramov a meralo 50 centimetrov. Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove a personálu Oddelenia gynekológie a pôrodníctva prajeme veľa síl a úspechov aj v novom roku a novoročným bábätkám a ich rodinám prajeme najmä veľa zdravia.
 
 Šťastnej mamičke z Prešova prišiel zagratulovať aj primátor Prešova František Oľha. (Zdroj: FB Mesto Prešov)
 
Svidníčan Viliam sa narodil v Bardejove 
 
Prvým svidníckym bábätkom pre rok 2023 je Viliam. Je to prvorodený chlapček svojich rodičov, ktorý sa narodil 1. 1. 2023 o 14:30 hod. v Bardejovskej nemocnici. Rodičom z celého srdca gratulujeme a prajeme najmä zdravie, veľa radostí celej rodine a život plný lásky.
 
V uplynulom roku 2022 sa narodilo 64 detí s trvalým bydliskom vo Svidníku.  Dávali sa mená ako Lorianna, Jonáš, Melisa, Juliana alebo tradičné ako Juraj, Adam, Ján, Mária, Slavomír, Michal, Elena. Najčastejšie dievčenské mená boli: Natália a Alexandra a chlapčenské mená Dominik a Samuel. Vo Svidníku bolo v roku 2022 61 sobášov. Z toho cirkevných 45, civilných 16. Rozvodov bolo 21.Navždy nás opustilo v roku 2022 88 Svidníčanov.  
(14:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár