Dnes je Zem najbližšie k Slnku - nastáva perihélium

773x
04. Január 2023
4. januára je naša planéta v najbližšom bode k Slnku
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: TASR) 
 
Zem dnes dosahuje perihélium, čiže sa práve v týchto chvíľach nachádza najbližšie k Slnku. Zároveň sa naša planéta dnes točí maximálnou rýchlosťou.
 
Naša Zem sa točí okolo Slnka na elipsovitej dráhe, pričom jeden kolobeh trvá približne 365 dní. Počas tohto translačného pohybu Zem prechádza niekoľkými kľúčovými bodmi, ktoré pomáhajú rovnováhe Zeme. Jedným z nich je práve perihélium.
 
Naša planéta dosiahne perihélium 4. januára, čo znamená, že na svojej ročnej dráhe sa práve dnes nachádza v najbližšom bode k Slnku. To však nie je všetko. V tomto bode je zároveň produkovaná najvyššia orbitálna rýchlosť.
 
Znázornenie perihélia a afélia. (Zdroj: imeteo.sk) 
 
Na dráhe našej planéty sú dva body voči Slnku, kde Zem dosahuje svoje limitné vzdialenosti a rýchlosti: perihélium a afélium. Perihélium je najbližší bod planéty k Slnku, zatiaľ čo afélium je najvzdialenejším bodom medzi planétou a Slnkom.
 
Tieto dva body sú zodpovedné za nastolenie presnej rovnováhy v prirodzenom kolobehu striedania ročných období na Zemi. V perihéliu dosahujú nebeské telesá maximálnu rýchlosť a, naopak, v aféliu dosahujú minimálnu rýchlosť. Afélium nastane 6. júla.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: imeteo.sk) 
 
Zem sa dnes nachádza od Slnka vo vzdialenosti 147 miliónov kilometrov a dosahuje maximálnu rýchlosť 3 420 km/h. Je logické si myslieť, že keď sa nachádzame v najmenšej vzdialenosti od Slnka, budeme mať viac tepla. Je to však úplne naopak. Dôvodom, prečo je chladnejšie, je sklon, s akým slnečné lúče dopadajú na severnú pologuľu.
 
Základnou funkciou týchto dvoch bodov je nastolenie rovnováhy teplôt, ktorá umožňuje rotáciu tepla a chladu počas celého roka, čo je nesmierne dôležité pre život na našej planéte.
(14:20, red., zdroj: imeteo.sk)
Diskusia
Pridať komentár