Stará Ľubovňa a Kežmarok zavádzajú energetické úspory. Riešia fotovoltaiku aj geotermálne vrty

845x
04. Január 2023
Samosprávy budú za elektrinu platiť niekoľkonásobne viac. Ako chcú šetriť v Kežmarku a Starej Ľubovni?
Primátor Ján Ferenčák pri vŕtaní geotermálneho vrtu v Kežmarku. (Zdroj: FB Mesto Kežmarok)
 
Od nového roka sa mestu Stará Ľubovňa niekoľkonásobne zvýšili náklady na elektrickú energiu. Podobne ako v Kežmarku, chce mesto znižovať náklady na energie inštaláciou fotovoltaiky.
 
Podľa primátora Starej Ľubovne Ľuboša Tomka malo mesto ešte do konca roka 2022 zazmluvnenú výhodnú cenu s celkovými výdavkami mesta a mestských organizácií vo výške približne 300-tisíc eur za rok. Po novom roku sa však energetické náklady v meste niekoľkonásobne zvýšili.
 
Týka sa to všetkých organizácií, obchodných spoločností a škôl v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, ako aj verejného osvetlenia. Od januára tam preto zavádzajú úsporné opatrenia v súvislosti s verejným osvetlením, zároveň plánujú vypnúť skôr aj vianočnú výzdobu. Samospráva sa na zvýšenie výdavkov začala podľa Tomka intenzívne pripravovať už v minulom roku.
 
Primátor Starej Ľubovne Jozef Tomko pripravuje projekty fotovoltických elektrární v meste. (Zdroj: FB mesto Stará Ľubovňa) 
 
Stará Ľubovňa: LED-ky a fotovoltické panely
 
„Komplexne sme vymenili interiérové svietidlá v budovách mesta za úsporné LED svietidlá. Začali sme pripravovať projekty fotovoltických elektrárni na základných školách a na plavárni, pričom fotovoltické panely na plavárni sú už nainštalované,“ uviedol na sociálnej sieti primátor.
 
Prednosta mestského úradu Aleš Solár tiež pripomenul komplexnejšiu výmenu verejného osvetlenia na úspornejšie LED osvetlenie koncom roka 2015. Tá sa podľa jeho slov týkala najmä centrálnej zóny mesta a sídliska Západ. „Práve tieto svetelné body je možné regulovať a komplexne ovládať,“ vysvetlil.
 
Rekonštrukcia plavárne v Starej Ľubovni priniesla aj inštaláciu fotovoltických panelov na jej strechu. (Zdroj: FB Mesto Stará Ľubovňa) 
 
Primátor avizoval, že na februárovom zastupiteľstve samospráva predloží na schvaľovanie projekt rekonštrukcie zvyšných svietidiel v meste za úsporné LED osvetlenie. Radnica sa zároveň chce uchádzať o externé zdroje na výstavbu fotovoltických zariadení pre mestské spoločnosti.
 
 
Návrh zo strany mesta počíta v súčasnosti s vypínaním svietidiel s možnosťou regulovania prioritne vo vnútroblokových priestoroch po 22:00. Ide o chodníky v miestach, kde nie sú vstupy do bytových domov. V prípade osvetlených cyklotrás v meste svieti každé druhé svietidlo. „Upravovať vieme aj intenzitu svietivosti, čo chceme rovnako aplikovať tak, aby to ľudia nepocítili ako svetelný diskomfort,“ dodal Solár.
 
 Geotermálny vrt na sídlisku Juh v Kežmarku. (Zdroj: FB Mesto Kežmarok)
 
Kežmarok: 300-tisíc na Arénu
 
Mesto Kežmarok plánuje v snahe zmierniť dopad nárastu cien energií na jeho výdavky inštaláciu fotovoltických článkov na budovy. Prvým objektom, do ktorého by sa tam chceli pustiť, je zimný štadión – Aréna Kežmarok, ktorý je na prevádzku energeticky najnáročnejší. Takáto investícia si podľa primátora mesta Jána Ferenčáka vyžiada približne 300-tisíc eur. Financie pôjdu na panely, baterkáreň, uschovanie energie a jej využitie.
 
„Keďže na to nie sú momentálne externé zdroje, budeme zvažovať, či do projektu nepôjdeme s vlastnými finančnými zdrojmi. Elektrická energia na zimnom štadióne nás ročne stojí 83-tisíc eur, čiže do dvoch rokov by sme našu investíciu mali splatenú,“ skonštatoval primátor. Ak by však k tomu existovala podpora od štátu či z európskych zdrojov, návratnosť by podľa neho bola okamžitá. „Ak by sme ale pokryli aj aspoň 50 či 60 percent spotreby, získali by sme úsporu vo výške 42-tisíc eur,“ vysvetlil.
 
Mestu Kežmarok sa síce podarilo vysúťažiť ceny za energie v období, keď boli najnižšie, plánovanými opatreniami sa chce ale pripraviť na budúce zvyšovanie cien. Montáž fotovoltiky plánuje postupne realizovať na svojich všetkých školách, škôlkach a verejných budovách.
 
 
Mestá na východe začínajú po novom roku riešiť energetické úspory a alternatívne zdroje energie. (Zdroj: FB Mesto Stará Ľubovňa) 
 
„Znížime si tak spotrebu, ale nie tým, že vypneme svetlo alebo nebudeme svietiť, ale začneme si ju vyrábať sami. Ak aj na ďalší rok budeme mať vyššiu cena, týmto si to vykompenzujeme. Nedotkne sa to rozpočtu mesta ani peňaženiek ľudí a zachováme pritom služby, ktoré chceme poskytovať, a to v plnom rozsahu ako doteraz,“ poznamenal Ferenčák.
 
Rovnakým spôsobom chce samospráva pristúpiť aj k vykurovaniu, kde plánuje prejsť na tepelné čerpadlá. Okrem toho realizuje súkromná spoločnosť od februára minulého roka na sídlisku Juh geotermálny vrt. Mesto by vďaka nemu mohlo získať obnoviteľný zdroj energie, ktorý by bol využívaný na vykurovanie a prípravu teplej úžitkovej vody v súčasných blokových kotolniach v meste. „V budúcom roku už predpokladám, že pôjde do maximálneho využitia to, čo nám poskytuje, a budeme opätovne hľadať cesty, ako využiť prírodné danosti,“ dodal primátor.
(13:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár