Za druhého viceprimátora vymenoval primátor poslanca Petra Petruša

2036x
02. Január 2023
Druhým bardejovským viceprimátorom bude poslanec Peter Petruš
 
Bardejovský primátor a jeho zástupcovia - Eva Hudáková a Peter Petruš. (Zdroj: FB Mesto Bardejov) 
 
S účinnosťou od piatka 30. decembra 2022 sa druhým viceprimátorom Bardejova stáva dlhoročný poslanec Mestského zastupiteľstva v Bardejove, Peter Petruš. Primátor Bardejova Boris Hanuščak ho poveril zastupovaním v zmysle ustanovení zákona o obecnom zriadení.
 
Mestský úrad Bardejov to v pondelok 2. januára uviedol v statuse na sociálnej sieti. „Kým prvá viceprimátorka Eva Hudáková bude mať v portfóliu agendu, ktorá sa orientuje na vzťahy smerom dovnútra úradu (komisie a podobne), druhý viceprimátor bude mať na starosti skôr externé vzťahy (obchodné spoločnosti mesta a ďalšie externé subjekty). Obom viceprimátorom želáme veľa úspechov!“ uvádza sa ďalej v statuse.
 
Podľa zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest a podľa zásad odmeňovania členov orgánov mesta Bardejov, môže zástupcom primátora, ktorí vykonávajú funkcie zástupcov primátora popri zamestnaní, orgán mesta, ktorý ich poveril výkonom funkcie, poskytovať mesačné odmeny podľa vecnej a časovej náročnosti výkonu funkcie najviac vo výške 70% mesačného platu primátora.
 
Plat primátora sa pritom určuje ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve (pre rok 2021: 1211 eur) a zákonom určeného násobku podľa počtu obyvateľov (pre mesto Bardejov: 3,21 násobok).
 
Druhým bardejovským viceprimátorom sa stal poslanec mestského zastupiteľstva Peter Petruš. (Zdroj: FB Mesto Bardejov) 
 
Ak by sme teda hovorili iba o minimálnom plate bardejovského primátora 3887 eur (teda súčine 1211 eur x 3,21, ktorý mu ale môžu poslanci návrhom zvýšiť až o 60 %), môže odmena viceprimátora dosiahnuť až 2721 eur (a to v prípade priznania maxima, teda 70 % mesačného platu primátora).
 
Keďže Bardejov mal v minulosti vždy dvoch viceprimátorov, primátor určil každému polovičnú, teda 35 %-nú odmenu zo svojho platu. Ak by to bolo tak aj teraz v prípade Evy Hudákovej a Petra Petruša, obaja by popri svojej práci ako viceprimátori zarábali (minimálne) 1360 eur mesačne. V prípade, ak by poslanci primátorovi plat navýšili, ich plat by bol úmerne k primátorovmu platu, ešte vyšší.
(14:55, red.)
Diskusia
Pridať komentár