Deväť poslancov na protest opustilo zasadanie mestského zastupiteľstva

5377x
22. December 2022
Po demonštratívnom odchode časti poslancov, riešil bardejovský parlament namiesto rozpočtu, krízu športu v meste
 
 
Na protest proti zmene programu rokovania bardejovského parlamentu vyzval Juraj Bochňa poslancov, aby zbytočné zasadnutie opustili. (Zdroj: MH) 
 
V úvode sa prezentovalo 24 poslancov, zo zasadania sa ospravedlnil poslanec Stanislav Soroka. Poslanec Martin Šmilňák následne podal pozmeňovací návrh k programu rokovania.
 
Z rokovania navrhol vypustiť tri body týkajúce sa rozpočtu mesta, rozpočtových, príspevkových a obchodných spoločností mesta na rok 2023. Bod programu týkajúci sa stavu futbalového klubu Partizán Bardejov navrhol zaradiť na úvod rokovania. Poslanci potom v pomere 14 za a 10 proti zmenu programu schválili.
 
Poslanecká lavica zostala po zmene programu hneď v úvode zasadnutia mestského zastupiteľstva prázdna. (Zdroj: MH) 
 
Juraj Bochňa: Odchádzam
 
Na zmenu programu zareagoval nezaradený poslanec Juraj Bochňa. „Nehnevajte sa, ale mám pocit, že tu vznikla nejaká obchodnícka skupinka a kopec ľudí čaká, že bude schválený rozpočet. Keď dnes nemáme schvaľovať rozpočet, odmietam sa zúčastňovať takýchto zbytočných zastupiteľstiev. Mám pocit, že obeťami vydieračskej šarády sú najmä ľudia. Odchádzam a vyzývam aj ostatných poslancov, ktorí majú zodpovednosť za toto mesto, aby tak urobili.“
 
Hneď nato spolu s ďalšími siedmimi poslancami - Ivanom Leščišinom, Petrom Demjanovičom, Jozefom Pasternakom, Petrom Petrušom, Petrom Simkom, Michalom Hankom a Slavomírom Krokom (Milan Pilip odišiel ešte skôr) opustili rokovaciu sálu. Milan Pilip sa po viac ako hodine rokovania do poslaneckej lavice vrátil.
 
Poslanec Jakub Boruv pripomenul primátorovi, aby sa riadil schváleným rokovacím poriadkom mesta Bardejov a vyzval predsedov komisií na prezentáciu stanoviska. (Zdroj: MH)
 
Jakub Boruv: Jeden týždeň naviac
 
„Nikto sa na teba nehnevá,“ zareagoval na Bochňu poslanec Martin Šmilňák a zastupiteľstvo pokračovalo v rokovaní so 14-timi poslancami.
 
„Program sme zmenili preto, aby sme dobre minuli každé jedno euro, ktoré je súčasťou verejných peňazí. Žiadne neschválenie rozpočtu nehrozí, primátorovi sme predložili návrh na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva k rozpočtu, ktorý je veľmi rozsiahly, má 160 strán a obsahuje tisíce položiek,“ reagoval na odchod časti poslancov Martin Šmilňák.
 
 
„Toto sa stalo prvýkrát v dejinách samosprávy od roku 1990. Akceptujem to, ale aj vy akceptujte, že rozpočet predkladá len primátor. A ja sa rozhodnem, kedy ho predložím,“ reagoval na Šmilňáka primátor.
 
„Rozpočet by sme mali schváliť veľmi zodpovedne. Prišli sme s návrhom, aby sme rozpočet iba trochu posunuli. Aby sme sa mu mohli venovať intenzívnejšie a vstupovať do jeho kapitol tak, ako sa patrí,“ komentoval odchod poslancov predseda klubu KDH, poslanec Marek Šimco.
 
„Chceli sme jeden týždeň naviac, pretože naozaj tých pár dní bolo na takýto obsiahly rozpočet naozaj málo,“ dodal poslanec Jakub Boruv. Pripomeňme, že materiály k 16-tim bodom rokovania, vrátane 160-stranového rozpočtu, dostali poslanci iba tri pracovné dni pred zasadaním.
 
Hokejový manažér mládeže Tomáš Ivan si nespomína, aby sa takýmto spôsobom v roku 2016 riešila aj kríza hokeja. (Zdroj: MH)  
 
Problémy s futbalom
 
Potom poslanci rokovali o predsunutom bode programu - Správa o stave futbalového klubu Partizán Bardejov BŠK. Rozprava bola hneď v úvode na 15 minút prerušená pre fyzickú nevoľnosť vedúceho mestského odboru školstva a kultúry Reného Semanišina.
 
Tesne predtým primátor vyzval vedúceho odboru, aby reagoval v rozprave a prečítal list, ktorý vedeniu mesta zaslali k tejto téme zástupcovia ostatných športových klubov (okrem futbalového) a prikázal mu, aby nič iné nekomentoval.
 
Aj keď obsah listu nakoniec na zastupiteľstve neodznel, nasledovala pomerne búrlivá diskusia, do ktorej sa zapojili aj prítomní zástupcovia hokejového, basketbalového a hokejbalového klubu v Bardejove - Tomáš Ivan, Vladimír Ducár, Štefan Hríbik, Ľubomír Dudinský a Matúš Gmitter.
 
Poslanci z klubu KDH poukazovali na netransparentné a nespravodlivé financovanie futbalu a športu v Bardejove vôbec. Zástupcovia hokeja, basketbalu a hokejbalu vyjadrili nespokojnosť s nekoncepčnosťou a nesprávnym financovaním športu, hlavne mládežníckeho športu a najmä v porovnaní s futbalom v meste Bardejov.
 
 
Vladimír Ducár považuje diskusiu iba o jednom športe - futbale, voči zástupcom ďalších športov v meste za nespravodlivú a neférovú. (Zdroj: MH)
 
Rozbitý šport v meste
 
„Niečo s bardejovským športom nie je v poriadku. Dostali sme sa do bodu, keď nám mládežnícke futbalové kluby padajú. Nespokojnosť vyjadrujú aj ďalšie športové kluby a ja im veľmi dobre rozumiem,“ povedal v rozprave poslanec Martin Šmilňák.
 
„Nemám pocit, že keď sme v roku 2016 prebrali hokejový štadión po pánovi Andrejovi Gmitterovi, na zastupiteľstve sa riešilo, čo bude ďalej s ľadovým hokejom. Mali sme vtedy 110 detí a zostalo nám 80 eur. Dnes máme v klube 250 detí a robíme kurzy korčuľovania. Baviť sa tu len o jednom športe je dosť neseriózne,“ povedal v diskusii Tomáš Ivan, predseda hokejového klubu Mládež HC 46 Bardejov.
 
„Basketbalový klub mládeže v Bardejove je občianske združenie a funguje s poplatkom 16 eur na mesiac pričom tréneri berú 40 euro mesačne. Robia to len kvôli tomu, že to sú srdciari. Pokiaľ by to tak nebolo, basketbal tu už nie je,“ zapojil sa do diskusie Štefan Hríbik z basketbalového klubu.
 
 
„Poviem to takto. Chceš robiť seniorský šport a nemáš na neho peniaze? Tak ho nerob! My sme v Bardejove sedem rokov a sme klub, ktorý minulý rok vyhral slovenskú ligu. A pritom zo všetkých klubov v Bardejove my jediní nemáme ihrisko. To ale nikoho netrápi. Ak by sme v meste nemali Saleziánov, vôbec by sme nemohli trénovať ani hrať,“ poukázal na krízu športov v meste Matúš Gmitter, člen hokejbalového klubu Knights Bardejov.
 
Poslanci nakoniec prijali k tomuto bodu uznesenie v zmysle, že žiadajú primátora aby do konca marca nasledujúceho roka pripravil návrh modelu vhodného fungovania športových klubov v meste vrátane riešenia nájmov a financovania.
 
Štefan Hríbik z basketbalového mládežníckeho klubu tiež navrhuje zmenu koncepcie športu v meste. (Zdroj: MH)   
 
Zvýšili rozpočet a prenajali lesy
 
Poslanci potom zobrali na vedomie správu o výsledkoch kontrol hlavného kontrolóra. Následne prerokovali ďalší bod programu zastupiteľstva, ktorým bol návrh piatej zmeny programového rozpočtu mesta a zriadených rozpočtových organizácií na rok 2022, ktorým sa rozpočet navyšuje o 6 miliónov eur. K vysvetleniu navýšenia rozpočtu vystúpil poslanec Martin Šmilňák a odporučil návrh prijať. Poslanci následne návrh prijali.
 
V ďalšom bode poslanci preberali návrh nakladania s majetkom mesta a návrh nájmu nehnuteľného majetku mesta. Vedúci oddelenia správy majetku Vladimír Potičný predložil návrh prenájmu 200 metrov štvorcových od štátnych lesov pre mesto Bardejov za 1 euro za meter štvorcový ročne.
 
K návrhu konateľa mestskej spoločnosti Bardbyt Jaroslava Žáka o nájmoch nehnuteľného majetku, ktorý nebol kvôli chrípke na rokovaní prítomný, mala otázky a pripomienky poslankyňa Nataša Milistenferová.
 
Týkali sa hlavne nízkych nájmov nebytových priestorov na Radničnom námestí. Na jej otázky odpovedala vedúca ekonomického úseku Bardbytu Iveta Prokopovičová. Poslanci nakoniec návrhy k tomuto bodu tiež schválili.
 
Matúš Gmmiter vyhral so svojim hokejbalovým kubom ligu. Že ako jediní nemajú ihrisko, mesto doteraz nezaujímalo. (Zdroj: MH) 
 
Kontroly v seniorcentre
 
K deviatemu bodu, návrhu zmien a doplnkov Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Bardejov o sociálnych službách a úhradách za sociálne služby v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Bardejov, vystúpil v rozprave poslanec Ján Maník. Zaujímal sa o kontroly vykonané v mestskom Centre sociálnych služieb a ich závery.
 
Odpovedal mu vedúci mestského sociálneho odboru Ľuboš Mikula a riaditeľka Centra sociálnych služieb Anna Göblová. Boli vykonané tri kontroly z hygieny, ktoré nezistili žiadne významné pochybenia, ale aj kontrola z inšpektorátu práce, na ktorej správu mesto stále čaká. Aj tento bod programu poslanci na rokovaní schválili.
 
Nakoniec ešte v rýchlom slede schválili poslanci návrh plánu zasadnutí mestskej rady a mestského zastupiteľstva na prvý polrok 2023 a návrh plánu kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra mesta na I. polrok 2023, doplnený o kontrolu zverejňovania zmlúv, objednávok a faktúr obchodných spoločností mesta.
 
Schválili aj správu nezávislého audítora ku konsolidovanej účtovnej závierke k 31.12.2021 ako aj správu nezávislého audítora z overenia ročnej účtovnej závierky Mesta Bardejov k 31. 12. 2021. Nakoniec zobrali na vedomie žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy na rekonštrukciu a prestavbu lesných ciest.
(16:40, Mario Hudák)
Diskusia
Pridať komentár