Najdrahšiu televíziu majú Bardejovčania, najmenej platí televízii mesto Prešov

5731x
21. December 2022

Ako a za koľko fungujú mestské televízie na východe Slovenska 

V desiatich mestách v Prešovskom a Košickom kraji, od Popradu až po Sninu sme zisťovali, koľko peňazí ich ročne stojí televízia a akým spôsobom informujú lokálne média o dianí v týchto mestách.
 
Konkrétne nás zaujímalo či v tom ktorom meste funguje mestská televízia dotovaná z mestského rozpočtu, akým spôsobom a čo všetko vysiela, aký je jej rozpočet na jeden rok, koľko ľudí v nej pracuje. Aj to aké vizuálne, elektronické a printové médiá informujú o aktivitách v danom meste a ako je vysielané spravodajstvo z rokovaní mestského zastupiteľstva.
 
Pripomeňme, že podľa zákona je lokálna mestská televízia v rámci vysielanej programovej služby povinná zabezpečovať všestrannosť informácií a názorovú pluralitu. Predovšetkým má zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajských aj politicko-publicistických programov. Názory a hodnotiace komentáre musia byť pritom oddelené od informácií spravodajského charakteru.
 
 
Ako je to vo svete
 
Vyspelé zahraničné lokálne televízie, napríklad vo Švajčiarsku, Dánsku, Nemecku, Česku sú podporované národnou a vládnou legislatívou a financované priamo zo štátneho rozpočtu a koncesionárskych poplatkov, teda nie z mestského rozpočtu. Čo má svoju logiku a dôvody.
 
Ide hlavne o to, že pokiaľ má lokálna televízia objektívne informovať o vedení mesta a kontrolovať jeho výkon v záujme sprostredkovania objektívnych informácií obyvateľom, nemôže byť pod priamou kontrolou ani finančne závislá od vedenia mesta.
 
V žiadnom prípade by nemala byť iba audiovizuálnym vestníkom v dramaturgii primátora či mestských úradníkov. Na Slovensku, žiaľ, diskusia o efektívnom a nezávislom legislatívnom rámci pre lokálne televízie zatiaľ chýba.
 
Modernými trendmi, ktoré dnes využívajú lokálne televízie a žurnalistika sú princíp otvorenej televízie s novými postupmi v tradičných formátoch a reláciách, uplatňovanie princípu občianskej žurnalistky s priestorom pre zapojenie divákov a nastavenie komunikácie a zdieľania obsahu prostredníctvom nových technológií.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: flickr) 
 
Divák ako aktívny tvorca
 
Moderné lokálne televízie využívajú aj princíp takzvanej kolaboratívnej žurnalistiky, teda spolupráce s divákmi a korešpondentmi. Pre príklady takejto kolaboratívnej, alebo spolupracujúcej televíznej žurnalistiky, nemusíme chodiť ďaleko, stačí sa pozrieť na niektoré produkty lokálnych televízií zo susedného Česka.
 
Napríklad na reláciu Digináves, čo je vysielanie diváckych príspevkov z obcí, Hyde Park - interaktívnu reláciu, kde diváci v reálnom čase komentujú a kladú otázky, alebo Divácke správy alias najzaujímavejšie zábery od divákov, editované a pravidelne vysielané ako divácke správy.
 
Diváci tu už nie sú iba pasívnymi konzumentmi ale stávajú sa aktívnymi partnermi a modernými hyperlokálnymi korešpondentmi, ktorí majú možnosť formovať obsah. Ten sa navyše v dnešnej smart dobe môže šíriť prostredníctvom moderných digitálnych technológií a multiplaforiem, ako sú internet, web, online priestor, live-streaming, sociálne siete či YouTube. A tak ďalej a tak ďalej.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: flickr) 
 
 Čo na to východ? Prešov má TV7
 
„Mesto Prešov (cca. 90-tisíc obyvateľov) nemá vlastnú mestskú televíziu. O svojich aktivitách informuje občanov prostredníctvom svojej oficiálnej webovej stránky, oficiálnej FB stránky, mesačníka Prešovský magazín a pomocou služby SMS-info,“ hovorí Terézia Rácová, hovorkyňa mesta Prešov.
 
„Záznamy zo zasadnutí prešovského mestského zastupiteľstva ako aj reportáže na vybrané témy týkajúce sa diania v meste, pripravuje a realizuje súkromná televízia TV7, ako víťaz verejnej súťaže na rok 2022 a to v zmysle zmluvy o dielo o zabezpečení Audiovizuálnych služieb na rok 2022, ktorá je zverejnená na webovej stránke mesta,“ dodáva hovorkyňa.
 
TV7 sa podľa tejto zmluvy zaväzuje urobiť päť reportáží z diania v meste za jeden kalendárny mesiac v cene 360 eur (teda 60 reportáží ročne za 4320 eur). Plus si TV7 účtuje 216 eur za dielo z jedného rokovania mestského zastupiteľstva. Tých bolo v roku 2022 celkovo osem. Mesto Prešov teda za audiovizuálne služby zaplatí súkromnej televízii ročne celkovo 6192 eur, pričom v tejto televízii pracujú dvaja ľudia.
 
(Zdroj: TV7)
 
Poprad to má za dvesto
 
Vedúci oddelenia masmediálnej komunikácie v Poprade (50-tisíc obyvateľov) Ján Bendík informuje, že v Poprade vysiela mestská televízia TV Poprad, s.r.o., primárne dotovaná z rozpočtu mesta.
 
„TV Poprad, s.r.o. prioritne vysiela prostredníctvom DVB-T signálu a je aj súčasťou ponuky poskytovateľov Slovanet, Slovak Telekom, Antik a UPC. Disponuje aj webovou a facebookovou stránkou. Vysielanie TV Poprad, s.r.o. je primárne spravodajské. Jej rozpočet na rok 2022 je 200-tisíc eur a v mestskej televízii pracuje v rôznych druhoch pracovného pomeru (pracovné zmluvy, dohody o pracovnej činnosti, atď.) celkovo osem ľudí,“ vysvetľuje Ján Bendík.
 
„Okrem vysielania TV Poprad mesto informuje občanov aj prostredníctvom printového média Mesačníka Poprad, vlastnej webovej stránky a sociálnych sietí Facebook a Instagram. Rokovania mestského zastupiteľstva sa vysielajú online aj na facebookovej stránke mesta,“ dodáva.
 
(Zdroj: TV Mistral)
 
Michalovský TV Mistral: 94-tisíc eur
 
Aj mesto Michalovce (40-tisíc obyvateľov) má lokálnu mestskú televíziu - TV Mistral. Táto spoločnosť s ručením obmedzeným vysiela nepretržite od roku 2000.
 
„Vysielame v digitálnom formáte v sieti UPC a Antik a pokrývame v prvom rade mesto Michalovce ale aj širší región Zemplína a Košického kraja. TV Mistral vysiela spravodajstvo aj publicistiku. Každé vysielanie je umiestnené aj na YouTube a na FB profile redakcie TV Mistral,“ hovorí vedúca odboru komunikácie, marketingu a kultúry Mestského úradu v Michalovciach Mária Stričková.
 
„Mesto Michalovce je stopercentným vlastníkom televízie, v roku 2022 prispelo na jej chod sumou 94-tisíc eur. Aktuálne v nej pracujú 4 interní zamestnanci. Spravodajstvo z rokovaní mestského zastupiteľstva je pravidelne spracovávané v rámci správ. Celý záznam z rokovania poslancov je vysielaný na stránke TV Mistral a na YouTube,“ dodáva Stričková.
 
(Zdroj: TV Reduta) 
 
Spišská Nová Ves: TV Reduta
 
V meste Spišská Nová Ves (37-tisíc obyvateľov) funguje lokálna mestská televízia TV Reduta od roku 1991, pravidelne vysiela od roku 1994. Je to obchodná spoločnosť so stopercentnou účasťou mesta. Vysiela pravidelne s dennou frekvenciou premiér.
 
„TV Reduta vysiela podľa programovej štruktúry programy a príspevky z oblasti spoločenského, kultúrneho a športového prostredia. TV Reduta vysiela terestriálne DVB-T, DVB-C a prostredníctvom live-streamu na webovej stránke mesta. V televízii pracuje 7 pracovníkov a pracujú tam aj externí spolupracovníci. Rozpočet je 160-tisíc eur ročne,“ informuje vo svojom stanovisku pracovníčka pre styk s médiami Edita Gondová.
 
„Televízia pravidelne informuje občanov o každom zasadnutí mestského zastupiteľstva, jeho výborov a komisií. Mesto taktiež pravidelne informuje občanov o svojich aktivitách prostredníctvom kultúrno-spoločenského mesačníka Ičko, ktorý je doručovaný bezplatne do každej poštovej schránky v meste,“ vysvetľuje Gondová.
 
Na sprostredkovanie informácií pre občanov Spišská Nová Ves tiež využíva svoju webovú a FB stránku a mesto informuje občanov aj prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorá je dostupná pre operačné systémy Apple aj Android.
 
(Zdroj: HNTV) 
 
Humenné: 30 rokov HNTV
 
„V Humennom (33-tisíc obyvateľov) informuje o dianí v meste od roku 1993 mestská Humenská televízia. Humenská TV s.r.o. (HNTV) začala vysielať prostredníctvom spoločnosti TKR, s.r.o. V Humennom vysiela svoj program nepretržite už takmer tri desaťročia. Od marca 2014 vysiela aj v digitálnej optickej sieti firmy Antik Telekom, s.r.o.,“ uvádza vo svojom stanovisku Veronika Lattová z tlačového referátu kancelárie primátora mesta.
 
Hlavné správy prináša mestská televízia premiérovo vo štvrtok od 18:00, v slučke 6-krát denne a v časovom rozsahu 20 až 40 minút. Obsahujú spravodajské a publicistické príspevky, reportáže zo spoločenského a hospodárskeho diania v meste. Spravodajský blok vysiela denne o 3:00, 7:00, 9:00, 15:00, 18:00 a 23:00.
 
„Televízia mapuje nielen kultúrny život v meste, ale pozýva aj na kultúrne podujatia. Medzi spravodajskými blokmi je divákom k dispozícii aj videotext, ktorý prináša informácie z mestských príspevkových organizácií, pozvánky na podujatia a reklamy,“ informuje tlačová hovorkyňa.
 
Spravodajské bloky a všetky prílohy odvysielané v HNTV sú zverejňované v plnej technickej kvalite na oficiálnom YouTube kanáli HNTV pod názvom Humenská televízia. Vybrané príspevky sú dostupné aj na facebookovej stránke HNTV – Televízia pre Humenčanov.
 
„Raz za rok je mestská televízia dotovaná z rozpočtu mesta Humenné. Výška dotácie v roku 2022 je 94 800 eur. Aktuálne má spoločnosť 6 zamestnancov – 2 redaktorky, 2 kameramani, 1 ekonómka a konateľ spoločnosti. Mesto Humenné informuje širokú verejnosť tiež prostredníctvom webovej stránky www.humenne.sk a sociálnej siete Facebook (Mesto Humenné – MsÚ).“
 
„Okrem toho samospráva vydáva informačný občasník Humenské noviny minimálne dvakrát v roku. Zasadnutia mestských zastupiteľstiev vysiela Humenská televízia zo záznamu spravidla nasledujúci víkend po rokovaní. O zasadnutiach mestského zastupiteľstva sa taktiež informuje na webovej stránke mesta,“ dodáva Veronika Lattová.
 
(Zdroj: BTV) 
 
Bardejovská televízna spoločnosť: 249 tisíc ročne
 
Mestská televízia funguje v Bardejove (32-tisíc obyvateľov) nepretržite od augusta 1994. V auguste 2001 bola založená Bardejovská televízna spoločnosť, s.r.o., ktorá je držiteľom licencie na vysielanie programovej služby Bardejovská televízia – BTV. Jej vysielanie je zamerané najmä na spravodajstvo v každodennej premiére, na sociálnych sieťach, YouTube kanáli a na web stránke.
 
Publicistické relácie majú svoju premiéru vo štvrtok. Víkendy sú venované reprízam z vlastnej produkcie, vlastnej produkcii, dodávanému programu, zasadnutiam PSK, prípadne záznamom zo zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Bardejove.
 
 
„Bardejovská televízia má aj vo svojom portfóliu výrobu týchto vlastných relácií: Záznam z rokovania Mestského zastupiteľstva v Bardejove, Naše telenávraty, Šport v kocke, Krátke spravodajské informácie, Známi - neznámi, Výstavy v našom meste, Hudobnú reláciu On music, Kino Žriedlo ponúka, Staň sa tvárou jinglov Bardejovskej televízie, Významní mešťania a meštianske rody, Na aktuálnu tému a Počasie extra. Počas pandémie sme ponúkali naším divákom živé prenosy z kultúrnych, športových a spoločenských udalostí, ako aj prenos sv. omší z Baziliky Sv. Egídia v Bardejove,“ informuje Štefan Hij, vedúci referátu tlačového a medzinárodných vzťahov Mestského úradu v Bardejove.
 
Bardejovská televízia šíri svoj signál prostredníctvom multiplexu a digitálne vysiela z vlastného vysielača, ktorý je umiestnený na sídlisku Vinbarg. Okrem šírenia signálu vzduchom má Bardejovská televízia zmluvu o retransmisii so spoločnosťou Antik Telekom (pokrytie celá SR), spoločnosťou UPC (pokrytie Bardejov) a spoločnosťou Kabelko (pokrytie Bardejov).
 
„Bardejovská televízna spoločnosť s. r. o., je v súčasnej dobe financovaná na základe Zmluvy o dielo. Každý rok sa k zmluve schvaľuje nový dodatok o financovaní televízie k zmluve o dielo na výrobu a dodávku digitálneho televízneho vysielania v Bardejove v sume 20 750 € mesačne, celkovo 249-tisíc eur ročne. V súčasnosti sa o plynulý chod televízie stará 10 interných zamestnancov a 1 externý zamestnanec,“ dodáva Štefan Hij.
 
(Zdroj: TV Poprad)
 
Košice, Trebišov, Vranov a Snina
 
„Mesto Vranov nad Topľou (22-tisíc obyvateľov) v súčasnosti nemá mestskú televíziu. Mesto má podpísanú Zmluvu o spolupráci pri výrobe a vysielaní televízneho programu so spoločnosťou Telecom TKR, s.r.o. Mesto informuje pomocou svojho webového sídla, sociálnych sietí FB, YouTube, Instagram a vydáva občasník - Vranovský hlásnik,“ uvádza vo svojej odpovedi hovorkyňa Vranova nad Topľou Eva Fedorňáková.
 
Odpovede na naše otázky z najväčšieho mesta na východe Košíc (240-tisíc obyvateľov), z najmenšej Sniny (19-tisíc obyvateľov) ani z počtom obyvateľov tretieho najmenšieho mesta Trebišov (25-tisíc obyvateľov) sme do uzávierky vydania tohto článku nedostali.
(09:30, Mario Hudák)
Diskusia
Pridať komentár