Knižná nádielka v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove

825x
17. December 2022
Knižná nádielka v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove
 
Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove prináša v roku 2022 verejnosti dve knižné publikácie.
 
Prvá kniha „Hovoria o nich pramene III.“ s podtitulom Bardejovskí rytieri poodkrýva životy a osudy niekoľkých osobností spojených s dejinami nášho mesta Bardejov.
 
Čitateľ sa v nej bude môcť dozvedieť niečo o bardejovskom rodákovi z 15. storočia Johannesovi de Bartpha, či Izaiášovi Bonnerovi - priorovi augustiniánov v Bardejove(1399 – 1471).
 
 
V druhej knihe pod názvom „Čriepky poznania“ s podtitulom Svitanie nad temnom sa autor venuje osudu zaniknutej dedinky s kostolom a možno i benediktínskym kláštorom pod Tatrami - medzi Štrbou a Važcom blízko Šuňavy, teda o Šoldove, ktorý zanikol zrejme násilným spôsobom, možno v 15. storočí, v čase výprav Husitských, Jiskrových, či bratríckych vojsk.
 
Navyše, na ilustráciu dejín tejto dedinky v knihe autor pripravil aj päť autorských povestí, v ktorých sa čitateľ dozvie mnoho reálnych skutočností, čím ľahšie aj pochopí dejinné udalosti dotknutej oblasti.
 
Pred vydaním týchto kníh prebiehali počas roka v čitárni Okresnej knižnice Dávida Gutgesela besedy s pozvanými hosťami z oblasti histórie, ako aj samotnými autormi týchto knižných publikácií.
 
Vydanie kníh podporil z verejných zdrojovaj Fond na podporu umenia. Vyzerá to tak, že z bardejovskej knižnice vyšiel zaujímavý tip na vianočný darček pre milovníkov regionálnej histórie!
(13:44, Ľudovít Billý)
Diskusia
Pridať komentár