VIDEO | Do Sociálneho domu Antic zavítal Mikuláš, aj kňaz s harmonikou

1346x
15. December 2022
Mikuláš potešil klientov Sociálneho domu Antic
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Sociálne zariadenie Antic na bardejovskom sídlisku Družba oslávilo Mikulášsky deň naozaj slávnostne. Po gréckokatolíckej liturgii obdaroval seniorov sám Svätý Mikuláš.
 
A nechýbal ani kňaz s harmonikou, ktorý Mikuláša sprevádzal. Väčšina klientov, ale ani zamestnanci a personál Sociálneho domu sa neubránili slzám radosti a dojatia.
 
„Vstupujeme do ôsmeho roka nášho Sociálneho domu Antic a priznám sa, bolo to pre mňa prekvapenie, čo pán dekan otec Onderko pripravil. Zavolal aj Mikuláša, aj kňaza s harmonikou. Bolo to nádherné a tá výpoveď kňaza, ktorú povedal počas liturgie pre našich klientov i zamestnancov bola dojemná a príjemná a v týchto dňoch také veľmi povzbudzujúce, aby sme prešli zo starého do nového roka len v tom dobrom,“ uviedol Jaroslav Žičák, generálny riaditeľ, Sociálny dom Antic, n.o., Bardejov.
 
„Od seminára chodia bohoslovci v tento deň aj po ulici aj po domovoch dôchodcov alebo iných ústavoch, aby potešili ľudí. A aby nielen odovzdali nejaké darčeky, lebo si myslím, že dnešná doba nepotrebuje ani tak hmotné veci, ale prejav lásky, dobroty, že myslíme jeden na druhého. Myslím si, že to je také poslanie tohto sviatku,“ prezradil Michal Onderko ml., protopresbyter Gréckokatolíckej cirkvi, farnosť Bardejov – mesto.
 
 
Generálny riaditeľ Sociálneho domu Jaroslav Živčák vedie zariadenie od roku 2016. Aktuálna kapacita Sociálneho domu je 98 miest a momentálne sú miesta plne obsadené.
 
Dôležité je zdravie 
 
„Aby všetci naši klienti boli predovšetkým zdraví. Toto je na prvom mieste a vstupujeme s nádejou, že sa už to čo bolo v pandémii nevráti a že každý z nás bude prežívať len tú radosť, či už sú to klienti, zamestnanci, ale aj príbuzní. To by som im ako majiteľ zariadenia Sociálneho domu Antic zaželal z celého srdca,“ poprial Živčák.
 
„Každá farnosť má nejaké svoje špecifikum a zvlásť tým, že sú tu starí ľudia, majú tu svoje problémy, ťažkosti, spomienky, možno niekedy aj nevysporiadané vzťahy. To znamená, venujeme sa tým ľuďom tak, aby sme odpovedali na ich duchovné potreby. Takže aj tá pastorácia je k tomu prispôsobená,“ doplnil Onderko.
 
Celý tento slávnostný deň sa v Sociálnom dome Antic niesol v duchu a duchovne svätomikulášskeho odkazu. Aj keď do Vianočných sviatkov ostáva ešte nejaký čas, vo vzduchu už cítiť atmosféru radostnej zvesti.
 
Radostná zvesť 
 
„Snažíme sa nejakým spôsobom povzbudiť aj oko nie len to, ako bolo povedané aj na liturgii, aby neboli len darčeky, ale to oko vstupu do nášho zariadenia, aby pookrialo,“ dodal generálny riaditeľ.
 
„Jednoducho, že Boh ohlasuje Evanjelium a to je radostná zvesť. Napriek tomu, že máme obavy, čo bude na budúci rok a všetko možné, Boh je stále s nami. To je krásna vec, že nech príde akákoľvek ťažká situácia, jednoducho Boh dokáže všetko využiť na dobro. Lebo tým, ktorí milujú všetko slúži na dobré a tím, ktorí nenávidia, všetko slúži na zlé,“ povedal otec Onderko.
 
No a aký dojem mali z Mikulášskeho dňa samotní klienti?
 
„Veľmi pekný. Ťažko mi to bolo, ale čo mám robiť, keď deti sú vonku celý život a som sama. Už nedokážem byť sama. I keď som nechala rozprávkový byt, ale som veľmi spokojná so všetkým, skutočne to nemá chybu,“ pochválila klientka Sociálneho domu Antic Anna Mitrová.
 
„Veľmi dobrý dojem som mala, až som plakala, pretože ja som inak evanjelička, a to bolo gréckokatolícke, ale veľmi sa mi páčili slová a to všetko, až ma mráz obchádza stále,“ dodala na záver ďalšia klientka Alžbeta Antolíková.
(17:12, red, foto: FB/Sociálny dom ANTIC n.o., Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár