Poslanci zvýšili poplatky za odpad na 42 eur na osobu

2948x
15. December 2022
Mestský parlament schválil nové príspevky, dane a poplatky
 
Rokovanie bardejovského parlamentu trvalo tri a pol hodiny. (Zdroj: MH)  
 
„Treba sa usmievať, je pred Vianocami. Veď majme dobrú náladu, sme odsúdení na štvorročnú spoluprácu. Ani vy nechcete mať vyšší tlak, ani my nechceme mať vyšší tlak. Veď normálne rozprávajme, sme normálni ľudia, žiadni Satani. Veď mnohí sa poznáme a vieme, že to tak nie je.“
 
Ukončil svojim typickým komentatívno-poučovacím spôsobom primátor mesta Boris Hanuščak slovnú prestrelku medzi poslancami z klubu KDH, nezávislými a vedením mesta z úvodu rokovania mestského zastupiteľstva vo štvrtok 15. decembra.
 
Už tretie (podľa primátora) „mimoriadne“ rokovanie bardejovských poslancov začalo o deviatej ráno a trvalo tri a pol hodiny. Na programe boli zmeny a doplnky takzvaných mestských zákonov, teda všeobecne záväzných nariadení.
 
Tie sa týkali príspevkov, daní, nových daní, rôznych poplatkov, finančných prostriedkov na mzdy a prevádzkového poriadku na pohrebiskách. Posledným bodom programu bolo nakladanie s majetkom mesta.
 
Novozvolení poslanci sa vo štvrtok 15. decembra zišli už štvrtý krát. (Zdroj: MH) 
 
Rýchlokvasné VZN-ká
 
V úvode rokovania navrhol poslanec Martin Šmilňák zmenu programu zasadania, poslanci zmenu následne odhlasovali. Prvým pracovným bodom zasadania bola podľa odhlasovanej zmeny bod „Rôzne“ a nasledovala diskusia.
 
Viacerí poslanci z klubu KDH ale aj nezávislí poslanci v nej kritizovali skutočnosť, že na toto rokovanie boli predložené návrhy zmien všeobecne záväzných nariadení, ktoré predtým neboli vôbec prerokované v komisiách mestského zastupiteľstva z jedného dôvodu. Primátor totiž ešte nepodpísal uznesenia z predchádzajúceho zasadania (8. decembra 2022) mestského zastupiteľstva, na ktorých boli komisie zvolené.
 
Podľa zákona má hlava mesta na podpis akéhokoľvek uznesenia desať dní a komisie sú len poradným orgánom mestského zastupiteľstva, takže jednotlivé body a návrhy rokovania nimi nemusia nutne prejsť. Poslancom sa však nepáčilo, že materiály o dôležitých zmenách súvisiacich s rozpočtom im boli doručené narýchlo a neskoro, že neprešli žiadnou diskusiou ani komisiami.
 
Poplatok za komunálny odpad sa zvýši o 12 eur, pre osoby staršie ako 64 rokov zostáva na pôvodných 30-tich eurách. (Zdroj: MH) 
 
Jedálne a družiny
 
Poslanci následne schválili návrhy zmien a doplnkov všeobecne záväzného nariadenia mesta Bardejov o príspevkoch v školách a školských zariadeniach aj všeobecne záväzného nariadenia o určení výšky finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku na dieťa a žiaka škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Bardejov.
 
V porovnaní s pôvodným návrhom sa na podnet Martina Šmilňáka zmenila výška finančných prostriedkov na žiaka pre školské jedálne základných škôl na rok 2023 z plánovaných 200 eur na 210 eur a pre školské kluby detí (školské družiny) zo 630 eur na 700 eur.
 
Ďalej poslanci prerokovali a schválili návrhy zmien a doplnkov všeobecne záväzného nariadenia o určení náležitostí miestnych daní a všeobecne záväzného nariadenia o určení náležitostí miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.
 
 V úvode rokovania poslanci vyjadrili svoju nespokojnosť s narýchlo a neskoro doručenými materiálmi. (Zdroj: MH)
 
Odpad ide na 42 eur
 
Paušálna sadzba poplatku za komunálne odpady pre fyzické osoby bola pre rok 2023 stanovená na 42 eur za osobu na kalendárny rok. Bardejovčania si teda za komunálny odpad v porovnaní s minulým rokom priplatia o 40 % a 12 eur viac. Pre vekovú skupinu nad 64 rokov ale poslanci ponechali pôvodnú sadzbu 30 eur.
 
Novým poplatkom bude miestny poplatok za rozvoj, návrh ktorého poslanci schválili po zvýšení poplatku za odpad. Týkať sa bude nových stavieb na území mesta a jeho výška bude 5 eur za každý meter štvorcový pre stavby určené na bývanie, priemyselné stavby a ostatné stavby, a 10 eur pre stavby určené na podnikanie a zárobkovú činnosť.
 
V závere rokovania ešte poslanci schválili návrhy zmien a doplnkov všeobecne záväzného nariadenia o prevádzkovom poriadku na pohrebiskách a 23 návrhov k nakladaniu s majetkom mesta.
(15:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár