Ako šetriť potravinami nielen na Vianoce? Prinášame praktické rady

882x
13. December 2022
Ako šetriť potravinami nielen na Vianoce? Prinášame praktické rady
 
Ceny potravín stúpajú do astronomických výšok, no napriek tomu ich vo veľkom nachádzame v nádobách na zmesový komunálny odpad. Na základe fyzických analýz odpadov vieme, že až 40 percent zo zmesového odpadu tvorí kuchynský biologicky rozložiteľný odpad.
 
Či už ide o celé balenia ešte neotvorených potravín, ale aj zvyšky jedla, ktoré by sme mohli využiť. A inak to nie je ani počas najkrajších sviatkov roka. Každý z nás túži mať na vianočnom stole dostatok jedla a chce si vyberať z toho najlepšieho.
 
„V zápale predvianočných príprav, zháňania darčekov, či nakupovania špecialít a obľúbených dobrôt sa na chvíľu zastavte a zamyslite sa nad tým, koľko toho nezjete, nepotrebujete a nakoniec vyhodíte. Tento rok to môže byť iné, pretože máme pre váš trinásť rád, ako počas Vianoc, a nielen počas nich, neplytvať potravinami a jedlom,“ hovorí Martina Gaislová z portálu menejodpadu.sk.
 
A aké tipy a triky vám pomôžu neplytvať jedlom, znížiť výdavky za potraviny a v neposlednom rade ušetriť miesto v odpadkových košoch?
 
Sledujte dátumy
 
Až tretina Slovákov nevie s určitosťou povedať, aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a minimálnej trvanlivosti. Naučte sa ich rozlišovať. Dátum spotreby hovorí, dokedy je potravina stále bezpečná na konzumáciu. Označujú sa ním čerstvé potraviny ako mäso či mliečne výrobky. Dátum minimálnej trvanlivosti nás upozorňuje, dokedy si daná potravina udržiava svoju kvalitu. Najčastejšie ním označujeme cestoviny, mlieko, ryžu alebo konzervy. Tieto suroviny môžete pri správnom uskladnení konzumovať aj po uplynutí dátumu.
Tip: Plánujete zjesť jogurt? Vezmite si ten, ktorého dátum spotreby končí skôr.
 
 
Aj škaredé je dobré
 
Takmer všetky potravinové reťazce majú plné regály s esteticky dokonalou zeleninou a ovocím. Čo sa však stane s tými, ktoré také nie sú? Keďže o ne nie je záujem, ostávajú v regáloch osamotené alebo putujú rovno do koša. Takéto potraviny sú však rovnako dobré.
Tip: Mäkké ovocie, zoxidovaná alebo gumená zelenina nie sú síce vábivé svojím výzorom a konzistenciou, ale môžu byť spotrebované do smoothies, pomazánok alebo polievok.
 
Správne skladujte
 
Každý potrebuje mať miesto, kde sa cíti bezpečne. Inak to nie je ani s jedlom. Otvorené trvanlivé potraviny presypte do uzatvárateľných obalov, aby ich nenapadli škodcovia. Do chladničky umiestnite len tie suroviny, ktoré potrebujú chladné miesto - čerstvá kukurica, špenát či drobné lesné ovocie. Iné druhy zeleniny a ovocia do nej naopak nepatria, aby nestratili svoju chuť. Paradajky, cibuľu či zemiaky radšej umiestnite do špajze.
Tip: Jahody, ríbezle, čučoriedky či maliny namočte pred uskladnením do studenej octovej vody - vydržia dlhšie čerstvé. Viac sa dozviete na www.free-food.sk.
 
Nie je hanba zobrať si posledný kus
 
... a odložiť tanier. Nie jedenkrát ostal na tanieri opustený kus koláča, o ktorý nemal nikto záujem. Toto jedlo čaká, kým ho niekto zje, často však končí obschnuté v koši.
Tip: Nie je hanba zobrať si posledný kus. Hanba je jedlo vyhadzovať.
 
Využite každú časť zeleniny a ovocia
 
Vedeli ste, že napríklad mrkvu nemusíte šúpať, stačí ju len poriadne umyť? Vňať môžete použiť do omáčok, polievok alebo z nej môžete urobiť výborné pesto. Z listov reďkovky či karfiolu si zas môžete urobiť vynikajúci šalát. „Neváhajte všetko využiť. Stačí len trochu prezrieť webové stránky a zaručene natrafíte na skvelé recepty, pri tvorbe ktorých sa fantázii medze nekladú. Nebojte sa aj plánovať niekoľko jedál s jednou surovinou,“ radí Martina Gaislová.
Tip: Z takmer každej zeleniny môžete urobiť vynikajúci pokrm a znížite tak množstvo kuchynského odpadu.
 
 
Podeľte sa
 
Nevarte zbytočne veľa. Ak však navaríte viac, ako dokážete spotrebovať, môžete sa podeliť s blízkymi, priateľmi či kolegami. Týmto malým/veľkým krokom zabránite tomu, aby pokrm vyšiel navnivoč. To isté platí aj pre nakúpené ovocie a zeleninu, ktorých máte viac ako spotrebujete.
Tip: Aby potraviny navyše nesplesniveli alebo nezhnili, radšej ich darujte.
 
Nevyhadzujte, zabaľte
 
Vedeli ste, že stravovacie služby, podniky na výrobu potravín a domácnosti v Európskej únii vytvárajú v priemere 931 miliónov ton potravinového odpadu ročne?
Tip: Nabudúce si do reštaurácie zoberte nádobu, do ktorej vám nedojedené jedlo zabalia.
 
Prehľad v chladničke
 
Chladnička je srdcom našich kuchýň. Mali by sme ju udržiavať čistú a zbytočne ju neprepĺňať. Pozornosť by sme mali venovať aj tomu, aké v nej máme uskladnené jedlo a pravidelne meniť jeho umiestnenie. Teplota v nej by mala byť od 1 do 5°C. Pozor, teplota často stúpa vtedy, keď je upchatá filtrácia.
Tip: Pri každom novom nákupe presuňte staršie potraviny dopredu a novšie umiestnite vzadu.
 
 
Odložte na neskôr
 
Vaše hrnce sú opäť plné jedla a neviete, čo s ním? Naučiť sa variť v menších množstvách je niekedy náročné, nie však nemožné. Rodinné návštevy či sviatočné stoly sú známe ako “kráľovské hody”. Nikdy ale všetko nezjete.
Tip: Namiesto toho, aby ste sa jedlom neprejedli, prípadne nevyhodili ho, odporúčame ho zamraziť. Na vianočnej kapustnici si tak môžete rovnako dobre pochutiť aj v neskôr.
 
Plánujte si, čo navaríte
 
Na najbližšie tri dni si naplánujte, čo budete jesť a pred každou návštevou obchodu si vytvorte podrobný nákupný zoznam. Nenechajte sa nachytať akciami, ktoré vám môžu popliesť hlavu a skúste radšej nakupovať na váhu. Odporúčame bezobalové obchody a trhy, vyhnete sa aj zbytočným plastom.
Tip: Pri písaní nákupného zoznamu si nezabudnite najprv skontrolovať chladničku, chlebník a špajzu a nakúpte len toľko a to, čo potrebujete. Na nákup si nezabudnite zobrať svoju obľúbenú látkovú tašku a opakovane použiteľné vrecúška na ovocie, zeleninu či pečivo.
 
Nenakupujte hladný
 
Hladný človek v obchode je ako uragán, berie so sebou všetko a neobzerá sa späť. Tak nakúpi aj veci, ktoré reálne nepotrebuje alebo neskonzumuje.
Tip: Pred nákupom sa napite a občerstvite ovocím alebo drobným jedlom. Rovnako dobre urobíte, ak nebudete nakupovať v zhone.
 
Striedmosť
 
Vianoce nie sú o tom, koľko toho máme na stoloch, ale s kým sme. Myslite na to nielen počas sviatkov, ale aj počas príprav. Nezabúdajme, že nadmerným nakupovaním potravín plníme smetné nádoby tým, čo nedojeme alebo sa nám pokazí. A do odpadkových košov hádžeme aj obaly, ktorých v tomto období tiež nie je najmenej.
Tip: Skúsme byť striedmi v jedení, na tanier si naložiť menšie porcie a tak menej plytvať potravinami. Nakoniec ušetríme nielen naše koše, ale aj peňaženky.
 
Darujte druhú šancu
 
Ak sa snažíte neplytvať potravinami, no aj tak sa vám stane, že musíte niečo vyhodiť, nezúfajte. Pri správnom vytriedení alebo skompostovaní dáte jedlu druhú šancu. Buďte dôslední a kuchynský odpad vyhoďte do hnedej nádoby na bioodpad. V zariadení na jeho spracovanie z neho urobia kompost plný živín, ktorý obohatí našu pôdu alebo vašu záhradku.
Tip: V kuchyni by ste mali mať prevetrávaný košík s kompostovateľnými vreckami, do ktorých môžete bez obáv bioodpad ukladať.
 
„Začať sa správať zodpovedne a pritom šetriť rodinný rozpočet, ale aj životné prostredie, nemusí byť až tak ťažké. Je na každom z nás, či krok za krokom s využitím praktických rád začneme rozumne nakupovať a prestaneme do čiernych nádob vyhadzovať potraviny,“ uzatvára Martina Gaislová.
(21:11, TS, foto: menejodpadu.sk)
Diskusia
Pridať komentár