VIDEO | Kúpeľná Lávka priateľstva je znovu prístupná verejnosti

1960x
07. December 2022
V Bardejovských Kúpeľoch otvorili zrekonštruovanú Lávku priateľstva
 
Jedna z najdlhších drevených lávok na Slovensku z dielne svetoznámeho českého záhradného architekta Ivara Otrubu je po renovácii znovu prístupná kúpeľným hosťom, návštevníkom aj širokej verejnosti.
 
„Zvolili sme úplne iný technologický postup. Lávka sa renovovala podľa najnovších postupov s tým, že každé dva roky ju bude potrebné natrieť, aby vydržala čo najdlhšie. Rekonštrukciu robila spoločnosť Raspol, sme s ňou maximálne spokojní,“ povedal po otvorení Radomír Jančošek, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Šariš – Bardejov (OOCR).
 
 
 
Drevo dodala akciová spoločnosť Bardejovské Kúpele, práce financovala Oblastná organizácia cestovného ruchu Šariš - Bardejov a Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR. Cena rekonštrukčných prác bola 50 tisíc eur.
 
„Materiál na lávku sme už mali kúpený skôr, no aj vďaka covidovej dobe sme stále nenachádzali financie na to, aby sa mohli začať rekonštrukčné práce. Takže sme veľmi radi, že sme to teraz vedeli všetko zladiť a výsledok vidíte sami. Krásna, žiarivá lávka, ktorá bude slúžiť mnoho rokov,“ vysvetlil Pavol Menšík, generálny riaditeľ Bardejovských Kúpeľov, a.s.
 
 
 
Prvý krát uviedli lávku od prevádzky v roku 2011. Vlhkosť a poveternostné podmienky v kúpeľnom lesoparku však spôsobili, že po desiatich rokoch užívania bola naozaj v dezolátnom stave. Hrozilo dokonca nebezpečenstvo úrazu. Rekonštrukcia teda prišla práve včas.
 
„Na komplexnú rekonštrukciu sa použilo drevo z červeného smreka, ktoré v dielni bolo povrchovo upravené olejom a všetko sa to potom na mieste montovalo. Celá stará lávka sa najprv musela rozobrať a potom z nového dreva nanovo poskladať. Práce trvali celkovo štyri mesiace,“ prezradil Jančošek.
 
 
Išlo o kompletnú obnovu a výmenu zhnitých dielov a súčastí, trámov, prebrúsenie materiálu, napustenie chemickými prípravkami proti hnilobe, vlhkosti, poveternostným vplyvom, drevokaznému hmyzu.
 
Práce zahŕňali aj kontrolu statiky a obnovu oceľových podložiek, demontáž a montáž priestorových viazaných drevených konštrukcií, výmenu zničených klincov, fixačných dosiek, svoriek a ďalších konštrukčných prvkov.
 
 
Lávka je dlhá 54 metrov, jej výška je 11 metrov a je súčasťou náučného chodníka Sisi v Bardejovských Kúpeľoch. Pridanou hodnotou komplexnej rekonštrukcie je hlavne zvýšenie je bezpečnosti.
 
„Prejsť sa po tejto lávke je úplne iný zážitok ako to len vidieť v médiách, takže všetkých srdečne pozývame do kúpeľov. Príďte a prejdite sa po nej,“ dodal generálny riaditeľ.
(14:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár