VIDEO | Predseda PSK a župní poslanci sa ujali funkcie

1550x
01. December 2022
Novozvolení krajskí poslanci zložili v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského slávnostný sľub
 
V pondelok 21. novembra zložili novozvolený prešovský župan Milan Majerský a 62 zo 65 zvolených poslancov PSK slávnostný poslanecký sľub. Ako prvá zložila poslanecký sľub dosluhujúca primátorka Prešova Andrea Turčanová.
 
Medzi 65 poslancami je osem žien. Najmladší poslanec zastupiteľstva má 27 a najstarší 66 rokov. Oficiálnu časť sprevádzal pred budovou DJZ aj protest proti zvoleniu poslanca Milana Mazureka.
 
Slávnostné skladanie sľubu poslancov PSK v historickej budove DJZ v Prešove. (Zdroj: MH)
 
Cesta, práca, rodina
 
„Chceme nadviazať na tri základné body a to sú cesta, práca, rodina. Vieme, že práve cesty boli vždy najväčším problémom nášho samosprávneho kraja. Preto k týmto veciam chceme zodpovedne pristúpiť aj v tomto volebnom období, aby sme čo najviac prostriedkov vyčlenili na budovanie kvalitnej infraštruktúry,“ povedal Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja.
 
Do PSK podľa župana budú v tomto funkčnom období postupne prichádzať aj investori. Minister hospodárstva Karel Hirman županovi pred časom potvrdil príchod spoločnosti Bosh. Na ceste sú podľa Mejerského aj další potenciálni investori.
 
 
Po slávnostnom ceremoniáli nasledovala pracovná časť krajského zastupiteľstva. (Zdroj: MH)  
 
„Ak bude toto nastavené dobre, nemusíme mať strach, že nám z kraja budú odchádzať rodiny, otcovia nebudú odchádzať na západ krajiny, ďalej do Európy a bude zabezpečená pracovná stabilita,“ vysvetlil Milan Majerský.
 
 
Svoj post v krajskom parlamente obhájilo celkovo 39 poslancov. 26 poslancov je úplne nových, pričom šiesti z nich sa do zastupiteľstva opätovne vrátili, keďže už v krajskom zastupiteľstve v minulosti figurovali.
 
V prešovskom krajskom zastupiteľstve budú v novom volebnom období pôsobiť štyri poslanecké kluby. Dva z nich majú zhodne po 20 členov. Po slávnostnej dopoludňajšej časti v historickej budove DJZ v Prešove, nasledovala v popoludňajších hodinách pracovná časť rokovania.
 
Poslanci na návrh predsedu PSK schválili aj dvoch vicežupanov. Štefana Bieľaka a Jozefa Kanuščáka. (Zdroj: MH)  
 
Kaliňák neprešiel
 
Predsedom 20-členného klubu Hlas-SD a nezávislí sa stal Richard Eliáš. 20 členov má klub KDH, SaS a Za ľudí, ktorého predsedníčkou sa stala Andrea Turčanová. Predsedom Klubu nezávislých poslancov (NEKA) sa stal Štefan Bieľak a na čele osemčlenného klubu Spolu za región bude Ján Hirčko. Nezaradených ostalo osem poslancov.
 
Poslanci schvaľovali aj vicežupanov. Milan Majerský navrhol za klub NEKA Štefana Bieľaka a za klub KDH, SaS a Za ľudí Jozefa Kanuščáka, ktorých poslanci schválili na 30-percentný pracovný úväzok s účinnosťou od 1. decembra.
 
Návrh Klubu Hlas-SD a nezávislí, aby sa tretím podpredsedom stal Michal Kaliňák, Majerský neakceptoval a nepredložil. Ako uviedol, je však pripravený akceptovať iné mená. Poslanci schválili aj zloženie finančnej komisie, ktorej predsedníčkou sa stala Zuzana Bednárová.
(15:15, red.)
 
Diskusia
Pridať komentár