Mimoriadne zastupiteľstvo bude v sobotu. Nejde o pomstu, odkazuje primátor

2932x
30. November 2022
Sobášiacich poslancov poveria na mimoriadnom zastupiteľstve
Poslancov, ktorí budú sobášiť poveria touto funkciou na mimoriadnom mestskom zastupiteľstve v sobotu 3.decembra o 7.00 (Zdroj: FB Mesto Bardejov) 
 
Potom, čo minulú stredu trinásti poslanci zablokovali pracovné rokovanie prvého povolebného mestského zastupiteľstva, sa bardejovský parlament zíde na mimoriadnom zasadnutí v sobotu o siedmej ráno.
 
Po hanbe na celé Slovensko - ako najnovší bardejovský politický precedens vníma viceprimátorka Eva Hudáková, či iba netradičnej prezentácii poslancov klubu KDH (plus dvoch nezávislých) – ako tvrdí šéf najväčšieho poslaneckého klubu Marek Šimco, tu máme ďalšiu bizarnú novinku z komunálnej politiky.
 
Takmer štvrťstoročie úradujúci primátor Bardejova Boris Hanuščak zvolal na sobotu 3. decembra o 7.00 ráno mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva. S jedným pracovným bodom rokovania, ktorým bude poverenie sobášiacich poslancov.
 
Sobotňajšie mimoriadne zastupiteľstvo bude mať jeden dôležitý pracovný bod - určenie sobášiacich poslancov. (Zdroj: MH) 
 
Unavený sobášmi
 
Je na mieste pripomenúť tragikomický vedľajší produkt minulotýždňovej kresťanskodemokratickej obštrukcie, a to skutočnosť, že Boris Hanuščak musel ako jediný zákonom oprávnený chtiac-nechtiac absolvovať desaťdňový sobášny maratón.
 
„Nie je v silách primátora mesta, aby sa osobne zúčastňoval každého sobášneho obradu, a to najmä vo väčších mestách a tiež vzhľadom na charakter funkcie primátora ako aj časovú náročnosť výkonu tejto funkcie,“ píše sa v dôvodovej správe návrhu na poverenie sobášiacich poslancov.
 
Pre volebné obdobie navrhuje prednosta mestského úradu Juraj Popjak za sobášiacich poslancov Juraja Bochňu, Michala Hanka, Evu Hudákovú, Ivana Leščišina, Petra Petruša, Milana Jána Pilipa, Petra Simka a Stanislava Soroku.
 
Po zablokovaní mestského parlamentu sa dva najväčšie poslanecké kluby zišli s primátorom tento pondelok. (Zdroj: MH)
 
Ľady praskajú
 
Ľady sa, aj keď celkom nepatrne, pohli aj za rokovacím stolom malej zasadačky mestského úradu. V pondelok popoludní sa na spoločnom rokovaní stretli zástupcovia najsilnejšieho poslaneckého klubu (KDH a nezávislí: 12 členov) - Marek Šimco, Marek Hudák a Martin Šmilňák so zástupcami druhého najväčšieho poslaneckého klubu (Hlas, Smer, Sme rodina a nezávislí: 9 členov) – jeho predsedníčkou Evou Hudákovou a členom klubu Ivanom Leščišinom.
 
„Keďže pani zástupkyňa primátora nemala kompetenciu rokovať a rozhodnúť o dôležitých veciach, počkali sme na príchod primátora. Vypočuli sme si jeho kritiku a výčitky. Primátor nám oznámil, že sa rozhodol nevymenovať druhého zástupcu primátora z nášho poslaneckého klubu,“ informoval v pondelok 29. novembra na sociálnej sieti Martin Šmilňák. Podľa kuloárnych informácií bol na tento post zo strany poslancov KDH navrhnutý práve poslanec Martin Šmilňák.
 
Bardejovské mestské zastupiteľstvo bude mať v tomto volebnom období desať nových poslancov. (Zdroj: MH) 
 
Žiadna pomsta
 
„Oznámil nám, že zvoláva mimoriadne zastupiteľstvo na sobotu ráno o 7.00, aby boli schválení poslanci, ktorí môžu sobášiť obyvateľov mesta. Zdôraznil, že termín a čas nie sú akousi pomstou, ale nevyhnutnosťou z časových dôvodov jeho i niektorých poslancov. Potom odovzdal slovo zástupkyni Hudákovej a odišiel. Ďalej sme pri kreovaní komisií a dozorných rád pokračovali bez neho,“ vysvetľuje Šmilňák.
 
Ako ďalej uvádza vo svojom statuse, zástupcovia najsilnejšieho poslaneckého klubu si vypočuli kritiku primátora, na ktorú reagovali tým, že pracovný program úvodného zastupiteľstva sme nezablokovali s cieľom privodiť mestu nejakú katastrofu, ani s cieľom škodiť.
 
„Nepokladáme však za férové schvaľovať na slávnostnom zastupiteľstve plat primátora, zvlášť, keď bolo zvolených desať úplne nových poslancov. Za nekorektné považujeme, keď je navonok deklarovaná výzva a ochota na spoluprácu, no pán primátor si za tri týždne nenašiel čas rokovať s najväčším poslaneckým klubom. Takto spolupráca nevyzerá. Budeme pracovať pre dobro obyvateľov mesta, no v duchu skutočnej spolupráce,“ informoval Martin Šmilňák.
 
Primátor na rokovaní klubov oznámil, že druhého zástupcu primátora z klubu KDH nevymenuje. (Zdroj: FB Martin Šmilňák)
 
Rokovania pokračujú
 
„Nikto z nášho klubu verejne, ani v súkromí neznevažuje primátora ani ako osobu, ani ako úradujúceho primátora. Nikto z nás nevypustil z úst, ani nenapísal slová ako: ‚nech skape na mestskom úrade‛, ani nič podobné. Toto nie sú naše životné postoje, ani praktiky. Naopak, snažíme sa mať v úcte každého človeka. Ten, kto sa takto vyjadril, nie je členom KDH a vo voľbách kandidoval za úplne inú politickú stranu,“ dodal Šmilňák.
 
Ďalšie rokovania by podľa poslanca mali prebehnúť do konca týždňa, a to na úrovni primátora a predsedov poslaneckých klubov, teda viceprimátorky Evy Hudákovej a predsedu poslaneckého klubu KDH Mareka Šimca.
(13:00, Mario Hudák)
Diskusia
Pridať komentár