Zaujímavosť: Čo sú geodrény a na čo slúžia?

1078x
19. November 2022
Zaujímavosť: Čo sú geodrény a na čo slúžia?
 
Geodrény alebo odvodňovacie drény sú jednou z nutných súčastí stavby R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, II. úsek.
 
Používajú sa pri menej priepustných podložiach na odvádzanie prebytočnej vody z pórov. Drenáž zabezpečí, že sa pôda rýchlejšie prispôsobí zaťaženiu a tlaku.
 
Na stavbe košickej R2-ky používame vertikálne geodrény s dĺžkou 8 alebo 10 metrov.
 
Prečo potrebujeme na R2 osadiť odvodňovacie drény?
 
Prípravné práce pri výstavbe ciest závisia od vlastností pôdy. Vysoko priepustné pôdy (napríklad piesok) majú schopnosť rýchlo sa prispôsobiť zaťaženiu.
 
 
Vedia totiž ľahko odviesť prebytočnú pórovú vodu. Menej priepustné pôdy - ako napríklad hlina či rašelina - takúto schopnosť nemajú. Rozptýlenie prebytočných pórových tlakov môže v závislosti od hrúbky usadeniny trvať aj roky.
 
Vertikálne drény sa využívajú na skrátenie dráhy rozptylu prebytočnej vody v póroch a teda na urýchlenie procesu odvodnenia na niekoľko mesiacov.
 
Ako prebieha realizácia drénov?
 
Vertikálna drenáž spočíva v inštalácii umelých drenážnych ciest alebo zvislých odtokov do mäkkých stlačiteľných pôd. Prefabrikované vertikálne drény sa inštalujú pomocou hlavíc.
 
Do zeme sa vloží oceľový brit s drénom vo vnútri. Drén sa pripojí k oceľovej kotve, ktorá ukotví samotný drén v zemi. Keď brit dosiahne povrch, drén sa oreže a na koniec nasledujúceho drénu sa pripojí nová kotva. Brit zasúvame a vyťahujeme zo zeme pomocou valcov a navijakov, ktoré sú poháňané hydraulickým systémom rýpadiel.
(15:44, NDS)
Diskusia
Pridať komentár