VIDEO| Na deň otvorených dverí sa do Spojenej školy Juraja Henischa prišlo pozrieť 500 deviatakov

840x
18. November 2022
Spojenú školu navštívili budúci stredoškoláci zo všetkých základných škôl v okrese
 
V piatok 11. novembra vítal svojich mladších kolegov pred dolným gymnáziom dídžej, vo vestibule znel aj folklór a na chodbách aj v učebniach to hučalo ako v úli.
 
„Cieľom podujatia je prezentovať našu školu a odbory ktoré ponúkame, jednak na organizačnej zložke Gymnázium, jednak na Strednej odbornej škole polytechnickej. Aby sme žiakom – deviatakom zo základných škôl umožnili ľahšie sa rozhodnúť pre štúdium na strednej škole,“ povedal Peter Dulenčin, riaditeľ Spojenej školy Juraja Henischa Bardejov.
 
Na deň otvorených dverí sa do Spojenej školy Juraja Henischa sa prišli pozrieť deviataci všetkých šestnástich základných škôl z okresu Bardejov, dohromady teda viac ako 500 žiakov.
 
 
„Na strednej odbornej škole polytechnickej sme prezentovali všetky odbory, ktoré ponúkame, teda elektrotechnický, stavebný a strojársky. Chceme im ukázať ako tento odbor vyzerá a kde a ako sa môžu po skončení štúdia potom aj zamestnať. Čo sa týka gymnázia, prezentovali sme jednotlivé predmety ale aj program Erazamus, ktoré počas gymnaziálneho štúdia ponúkame,“ doplnil Jozef Homza, zástupca riaditeľa Spojenej školy Juraja Henischa Bardejov.
 
Aj vďaka aktivitám ako je Deň otvorených dverí, je dlhodobo záujem o štúdium na Spojenej škole veľmi veľký. Na jej strednej polytechnickej škole a gymnáziu študuje momentálne celkovo 520 žiakov.
 
 
„Na deň otvorených dverí sme pozvali aj firmy, v ktorých naši žiaci vykonávajú prax. Tento spôsob sa nám osvedčil, o čom hovorí aj záujem žiakov základných škôl. Iba minulý rok sa na naše gymnázium a strednú odbornú školu hlásilo až 320 žiakov, pričom prijať sme mohli len 120 žiakov,“ hovorí Peter Dulenčin.
 
Budúci stredoškoláci si okrem prezentácií polytechnických odborov a s ich výučbou spojených prezentácií firiem, mali možnosť pozrieť aj programy a aktivity vzdelávania na gymnáziu. Jednou z nich je aj študentské školské rádio.
 
 
„Na našej škole funguje vo vlastnom štúdiu aj rádio Ejha, ktoré je určitým spôsobom prepojené aj s našim známym školským časopisom Gymoš. Rádio dáva študentom možnosť pracovať na rôznych podcastoch, príprave rôznych relácií, samozrejme počas prestávok z neho študenti púšťajú pesničky. Aby si študenti vyskúšali mediálnu prácu s hovoreným a čítaným slovo aj prakticky,“ dodáva Jozef Homza.
 
Symbolické aj praktické otvorenie dverí, kvalitné prezentácie a ochotných učiteľov a študentov školy, ktorí ich sprevádzali, si pochvaľovali aj samotní žiaci základných škôl.
 
 
„Táto škola ma veľmi zaujal, pretože tu sú krásne triedy, krásne vybavenia a veľmi príjemní ľudia. Ak to bude možné, určite by som chcela na tejto škole študovať, ale najprv treba zvládnuť príjímačky,“ povedala nám počas dňa otvorených dverí žiačka Základnej školy v Raslaviciach Sofia Bianka Bibčáková.* V sekcii prezentácie firiem si dokonca deviataci mohli vyskúšať moderný simulátor zvárania. A ako sa im to páčilo?
 
Samuel Pivovarník zo Základnej školy na Wolkerovej ulici v Bardejove si simulátor veľmi pochvaľoval. „Dá sa to veľmi dobre vyskúšať a pritom sa nemôžete poraniť, nepopálite sa a nebudú vás bolieť oči. Je to tu celkovo veľmi zaujímavé, ja by som tu určite chcel študovať elektrotechniku.“
(15:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár