VIDEO | Chátral viac ako dvadsať rokov. V kúpeľoch začali rekonštruovať hotel Dukla

2481x
18. November 2022
Kedysi slávny hotel už má novú strechu. K historickej budove pribudnú dve nové krídla
Pozrite si našu videoreportáž 
 
„Ragú polievka, syrové hašé, plnené kura s francúzskym šalátom a zeleninou, krémeš, orechová zmrzlina. To je malá vzorka denného menu, ktoré ponúka kúpeľná reštaurácia. V kasíne, legendárnom centre spoločenského kúpeľného života, skvelá jazzová hudba široko-ďaleko baví publikum, ktoré je skutočne šťastné, že môže stráviť tohtoročnú dovolenku v Bardejovských Kúpeľoch."
 
„Bardejovské Kúpele v lete 1928 sú plné spokojných návštevníkov. Slávne vaňové kúpele ponúkajú najlepší liečivý borovicový kúpeľ na svete. Pre potreby hostí je od riaditeľstva kúpeľov k dispozícii auto značky Citroën.
 
V Astórii sa koná pravidelný čaj o piatej do tanca vyhráva hosťom známa cigánska skupina Dezsa Baloga. Kúpeľnú reštauráciu má prenajatú hostinský Vilmos Steinhardt. Bývalý úspešný nájomca Grand Hotela v Tatrách, vďaka ktorého starostlivosti kúpeľní hostia priberajú,“ opisuje prvorepublikovú atmosféru Bardejovských Kúpeľov kunsthistorička Slávka Hudáková.
 
 
Keď v lete 1895 navštívila Bardejovské Kúpele cisárovná Sissi, práve finišovala stavba nového, v tom čase veľmi moderného hotela Szechényi. Pomenovali ho po významnom maďarskom politikovi, šľachticovi a národnom buditeľovi, grófovi Istvánovi Széchenyim. Dnes, po takmer 130 rokoch sa začala rekonštrukcia tejto národnej kultúrnej pamiatky.
 
„Hotel Dukla, bývalý hotel Szechényi, neskôr hotel Branisko, bol postavený v tom istom roku ako hotel Alžbeta, takže cisárovná Sissi mala možnosť pozrieť si ako sa tento hotel dokončuje. Bohužiaľ v roku 2001 hotel zaznamenal posledných klientov a viac ako dvadsať rokov je neobývaný a trošku pustne. Za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásený až v roku 2011,“ hovorí Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka akciovej spoločnosti Bardejovské Kúpele.
 
 
 
Veríme, že začatá obnova strechy nás podnieti k tomu, aby sme začali s ďalšími efektívnymi prácami na interiéri a exteriéri. S jej rekonštrukciou sme začali pred dva a pol mesiacmi a jej ukončenie plánujeme do konca tohto roka,“ vysvetľuje Šatanková.
 
POZRITE SI BOHATÚ FOTOGALÉRIU:
 
Hotel mal pôvodne 74 izieb a po vzniku Československa v roku 1918 sa premenoval na hotel Palace, neskôr ho znova premenovali na hotel Slávia. V roku 1947 prešiel do vlastníctva Ústredia rekreačných stredísk pre mládež a volal sa Zdravá Generácia. Nakoniec dostal hrdinský názov Dukla.
 
Kedysi slávny hotel postavil budapeštiansky architekt Miks Mór Flamm v štýle neskorého historizmu. Architekt použil neobarokové dekoratívne prvky, ako napríklad kartuše s festónom, ale aj drevené vyrezávané prvky švajčiarského štýlu. Vikiere, štíty či konzoly pod štítmi.
 
 
Všetky tieto motívy predznamenávali obdobie nastupujúcej secesie. V interiéri hotela je zachované dekoratívne zdobené hlavné schodisko s liatinovými stĺpmi. K pôvodnej historickej budove hotela plánujú kúpele pristaviť dve nové budovy.
 
„Ľavé a pravé krídlo sú úplne nové budovy, ktoré budú s historickou budovou prepojené spojovacími chodbami. Plánovaná kapacita 200 až 250 lôžok,“ dodáva obchodná riaditeľka.
 
Vďaka podpore ministerstva kultúry a programu Obnov si svoj dom získali kúpele na rekonštrukciu hotela dotáciu 40 tisíc eur. Ministerstvo minulý rok podporilo aj architektonicko-historický výskum, ktorý rekonštrukcii predchádzal.
 
 
„Ak hovoríme o výmene strešnej krytiny, pohybujeme sa v sume 270-tisíc eur. Uvidíme aká bude reálna suma, pretože sa odkryli nejaké ďalšie veci, ktoré v projekte neboli, predpokladáme, že bude trochu vyššia,“ hovorí Pavol Menšík, generálny riaditeľ Bardejovských Kúpeľov.
 
Výrazným exteriérovým prvkom hotela sú kované balkóny na liatinových stĺpoch, umiestnené na všetkých štyroch fasádach. Niekde sa na nich ešte zachovala pôvodná zelená farebnosť. Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, rekonštrukčné práce prebiehajú v úzkej spolupráci s pamiatkovým úradom.
 
„Čo sa týka celkovej ceny, prvotný odhad je niekde medzi 10 a 12 miliónmi eur, závisí ale od toho, kedy realizácie prebehne, aké budú aktuálne ceny materiálov a práce. Veľmi pozitívne hodnotíme aj spoluprácu s pamiatkovým úradom,“ dodáva generálny riaditeľ. 
(12:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár