Na námestí osadili vianočnú jedličku: Ako vznikla tradícia vianočných stromčekov

3275x
16. November 2022
Tohtoročným vianočným stromčekom bude jedľa biela z Beloveže
 Pracovníci Bapos-u inštalujú vianočnú jedličku (Zdroj: FB Mesto Bardejov)
 
Takýto nádherný strom bude zdobiť bardejovské Radničné námestie počas tohtoročných Vianočných sviatkov.
 
„Jedľa biela (Abies alba) alebo aj jedľa bielokôra je strom z čeľade borovicovité (Pinaceae). V strednej Európe rastie v horských a podhorských lesoch, spoločne s bukom vytvára dnes už vzácne bukojedľové lesy. Svoje optimum má v 5. lesnom vegetačnom stupni (LVS) na bohatých stanovištiach živného radu. Má rovný kmeň, ihličie nepichá, šišky rastú dohora. Prospieva jej dážď, hmla a chlad. Môže dorásť až do 50 metrov," hovorí o jedli bielej Wikipédia. 
 
Tá tohtoročná má 30 rokov, meria 12 metrov a rástol na pozemku Pavla Katanika v Beloveži. Na námestí ho v stredu dopoludnia osadili pracovníci mestského podniku Bapos za asistencie súkromného žeriavnika. 
 
Bardejovské Radničné námestie už zdobí vianočný stromček (Zdroj: FB Mesto Bardejov) 
 
Jedlička alebo smrek? 
 
Viete ale kde a ako vznikla tradícia stavania vianočných stromčekov? Jedna z výskumných teórií o pôvode vianočných zvykov a tradícií totiž tvrdí, že za všetko môžu zelení bradatí deduškovia s flintou na pleci a vetvičkou za klobúkom. Nemeckí lesníci 18. storočia by sa dnes iste veľmi čudovali, aký stromčekový biznis sa im vďaka ich pestovateľskej vášni podarí o 200 rokov neskôr rozbehnúť.
 
Keď koncom 17. storočia na území dnešného Nemecka vyrúbali rozsiahle jedľobučiny, na vzniknuté holoruby začali vo veľkom vysádzať smreky. Tie ale rástli v porovnaní s pôvodnými drevinami extrémne rýchlo. V zmysle nemeckej lesníckej školy ich bolo potrebné pravidelne preriedzovať.
 
Tisíce niekoľkoročných mladých smrekov museli lesníci raz za čas vyrezať. A keďže vôbec nevedeli čo s nimi robiť, tak si ich začali brať na Vianoce domov. V priebehu 18. storočia sa zvyk rozšíril aj do vyšších spoločenských vrstiev a neskôr do celej Rakúsko-Uhorskej monarchie.
 
Jedľa biela pochádza z pozemku Pavla Katanika z Beloveže (Zdroj: FB Mesto Bardejov) 
 
Anglická kráľovná aj Smolník
 
Začiatkom 20. storočia v európskom geografickom priestore severské smreky úplne vytlačili tradičný kresťanský symbol Vianoc – drevené jasličky a betlehem. Bohatí mešťania aj chudobnejší dedinčania si stromčeky začali zdobiť. A ukladať pod nich vianočné darčeky. A na svete bola ďalšia záhadná tradícia sviatkov Božieho narodenia.
 
Mimochodom, viete že najstarší umelý vianočný stromček vlastnila anglická kráľovná? Existuje záznam, že ho nakoniec niekomu darovala. Samotný stromček sa ale nezachoval. Zato druhý najstarší umelý stromček v Európe stále existuje.
 
Má 127 rokov a nájdete ho na Slovensku. Je súčasťou expozície malého múzea v bývalom mestskom dome v kedysi slávnom baníckom mestečku Smolník v okrese Gelnica. Meria iba 30 centimetrov, nesvieti ani nesneží. Je ozdobený a v roku 2018 ho zapísali do Slovenskej knihy rekordov.  
(10:00, red.)     
Diskusia
Pridať komentár