VIDEO | Spojená škola Juraja Henischa chce byť aj zelená

1215x
14. November 2022
Pre študentov pripravili so Žilinskou univerzitou environmentálny workshop
 
V utorok 8. novembra sa študenti Spojenej školy Juraja Henischa v spolupráci so Žilinskou univerzitou zúčastnili workshopu zameraného na životné prostredie a environmentálne riziká.
 
„Keďže Stavebná fakulta Žilinskej univerzity ponúkla tejto škole workshop, prišla som študentom povedať niečo o problematike životného prostredia,“ hovorí externá spolupracovníčka Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity Andrea Pogányová.
 
Workshop je súčasťou projektu Interreg realizovaného v spolupráci s poľským partnerom a je súčasťou workshopov, ktoré sa odohrávajú na poľskej aj na slovenskej strane.
 
 
Študentom prednášala externá spolupracovníčka Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity Andrea Pogányová 
 
„Študentom sme povedali úvod do problematiky a niečo o základných environmentálnych problémoch a rizikách, ktoré v súčasnosti na Slovensku máme. Konkrétne sme hovorili o geologických rizikách a zosuvoch,“ vysvetľuje odborníčka.
 
Odozva slovenských študentov na témy zamerané na životné prostredie je podľa odborníčky na environmentalistiku veľmi dobrá. „Na Slovensku máme dobrých študentov a ich všeobecné povedomie o týchto témach je pomerne veľké ako na odborných technických školách, tak aj na gymnáziách,“ dodáva Pogányová.
 
Podľa zástupcu riaditeľa Jozefa Homzu má škola ambíciu nebyť iba digitálnou ale aj zelenou školou. „Environmentálnymi témami sa zaoberáme už dlhodobejšie. Našim cieľom nie je byť iba digitálna škola, ale aj zelená škola,“ hovorí zástupca riaditeľa školy Jozef Homza.
 
 
Spojená škola Juraja Henischa nie je iba digitálnou, ale aj zelenou školou 
 
Pre svojich študentov pravidelne organizujú prednášky na ekologické témy a na environmentálnych témach spolupracujú aj s inými bardejovskými školami. Pre žiakov základných škôl napríklad organizujú takzvaný ekologický hackathon.
 
„Študentom chceme ponúknuť trochu iný pohľad na svet, teda nielen ten digitálny, ale aj zelený a hlavne aby to spolu symbioticky fungovalo,“ dodáva Homza.
 
Žilinskú univerzitu si vybrali kvôli jej vysokej odbornosti práve v ekológii a životnom prostredí. Témy, ktoré ponúkajú sú aktuálne a kvalitne spracované, v spolupráci chce škola pokračovať aj v budúcnosti.
(14.55, red.)
Diskusia
Pridať komentár