VIDEO | Lávka slávneho architekta v Bardejovských Kúpeľoch prechádza kompletnou rekonštrukciou

1699x
10. November 2022
Zrekonštruovanú Lávku priateľstva v Bardejovských kúpeľoch sprístupnia znovu na jar
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Lávku priateľstva v Bardejovských Kúpeľoch, navrhol svetoznámy český záhradný architekt Ivar Otruba. Na jednej z najdlhších drevených lávok na Slovensku aktuálne prebiehajú rekonštrukčné práce.
 
„Lávka priateľstva je vyhľadávané miesto pre miestnych a zahraničných návštevníkov Bardejovských Kúpeľov. Je dlhá 54 metrov, výška jej veže je 11 metrov. Do prevádzky ju uviedli v roku 2011,“ hovorí riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Šariš – Bardejov (OOCR), Radomír Jančošek.
 
 
 
Drevo dodala akciová spoločnosť Bardejovské Kúpele, práce financuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Šariš - Bardejov a Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR.
 
„Keďže bola lávka už v dezolátnom stave a hrozilo nebezpečenstvo úrazu, bez adekvátneho zásahu a opravy by sme ju museli zatvoriť. Prvé práce sme začali realizovať po získaní dotácie z ministerstva dopravy. Celková cena rekonštrukčných prác bude zhruba 50 tisíc eur. Dokončiť by sme ju chceli v novembri až v decembri tohto roku,“ vysvetľuje Jančošek.
 
 
 
Ide o kompletnú obnovu a výmenu zhnitých dielov a súčastí, trámov, prebrúsenie materiálu, napustenie chemickými prípravkami proti hnilobe, vlhkosti, poveternostným vplyvom, drevokaznému hmyzu, kontrolu statiky a obnovu oceľových podložiek. Práce zahŕňajú demontáž a montáž priestorových viazaných konštrukcií z reziva, výmenu zničených klincov, fixačných dosiek a svoriek
 
„Na lávku bol použitý úplne nový materiál – červený smrek, ktorý bol už niekoľko rokov na túto lávku pripravený a odložený, aby drevo preschlo. Drevo bolo ošetrené olejom v dielňach, takže staré zhnité drevo z lávky bolo kompletne nahradené,“ dodáva riaditeľ OOCR Šariš – Bardejov.
  
 
 
Prínosom celej akcie bude podľa Jančošeka nielen zveľadenie chátrajúcej lávky, ale aj zvýšenie jej bezpečnosti. Lávka priateľstva je súčasťou náučného chodníka Sisi v Bardejovských Kúpeľoch. V čase vzniku v roku 2011 bola jednou z piatich najdlhších drevených lávok na Slovensku. Po rekonštrukcii by mala byť návštevníkom opäť dostupná na jar budúceho roka.
(15:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár