VIDEO | Židovská synagóga v Raslaviciach prešla rozsiahlou rekonštrukciou

1593x
08. November 2022
Slúžiť bude ako informačné centrum 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Kompletnou rekonštrukciou prešla židovská synagóga v Raslaviciach, ktorá sa nachádza na Hlavnej ulici. V minulosti bola sídlom rabinátu, neskôr slúžila ako sklad a obchod. Pre židovskú obec mala a stále má obrovský význam. Po dvojročnej obnove, ktorú mal na starosti obecný podnik, bude slúžiť ako informačné centrum, jej súčasťou bude tiež galéria a expozícia židovskej kultúry.
 
„Židovská synagóga by nám mohla priniesť a oživiť históriu v obci a pripomenúť si to, čo sa niekedy v obci dialo,“ uviedol starosta Raslavíc Marek Rakoš.
 
Na mieste stavby v minulosti stála pôvodná synagóga, no začiatkom 20. storočia bola postavená nová. Slúžila približne 270-im Židom, ktorí bývali v domoch prevažne pri hlavnej ceste.
 
Synagóga slúžila iba päť rokov 
 
„Žiaľ, dlho si ju neužili, pretože ukončenie tejto synagógy bolo v roku 1937 a Židia u nás boli deportovaní v roku 1942. Slúžila žiaľ iba päť rokov na náboženské obrady pre našu židovskú komunitu,“ povedal Jozef Jarina, zástupca starostu obce Raslavice.
 
Celá rekonštrukcia bola financovaná z vlastných prostriedkov obce a z grantového programu Prešovského samosprávneho kraja.
 
„Toto tu bol priestor, ktorý si zaslúžil rekonštrukciu a som rád, že sme našli zhodu jednak s poslancami a aj s pánom starostom a dokázali sme vytvoriť tento krásny kultúrno-duchovný stánok. Verím, že sa to bude Raslavičanom, a nielen im, páčiť a bude to spájať ľudí,“ prezradil predseda kraja Milan Majerský.
 
Zaujímavé miesta pre turistov 
 
Obec chce postupne vybudovať miesta, ktoré by boli zaujímavé pre turistov a kvôli ktorým by návštevníci prišli do Raslavíc. Dlhodobo je v prevádzke denný stacionár v kaštieli, evanjelický kostol, ktorý má strechu bez klasických klincov, relaxačno-oddychové centrum či plánovaná vyhliadková veža alebo živá krížová cesta.
 
„Prísť tu si pozrieť nie len jednu pamiatku, ale 5-7-10 pamiatok. Môj cieľ bol, aby sme vybudovali čím viac kultúrnych bodov alebo nejakých iných zaujímavých bodov, kvôli ktorým by ľudia prišli do Raslavíc aj na víkend,“ dodal Rakoš.
 
Táto synagóga je jednou zo šiestich národných kultúrnych pamiatok v obci a ako nový stánok bude slúžiť nielen domácim, ale predovšetkým návštevníkom obce.
(13:40, red)
Diskusia
Pridať komentár