Výborne! Prvý zber jedlých olejov a tukov už prebehol

1559x
29. Október 2022
Prvý zber jedlých olejov a tukov už prebehol, máme radosť z pozitívneho výsledku
 
V septembri tohto roku mesto Košice v spolupráci so spoločnosťou KOSIT spustilo pilotný projekt zberu jedlých olejov a tukov. Vybrané domácnosti v rodinných domoch majú možnosť zbierať olej do oranžových vedierok, ktoré v deň zberu vyložia pred dom.
 
Vedierko je majiteľovi po vyprázdnení vrátené na ďalšie použitie. Obyvatelia bytoviek olej zbierajú do plastových fliaš a tie následne vhadzujú do oranžových 120 litrových nádob.
 
Do projektu sa zapojilo 19 mestských častí, desiatky škôl a škôlok a tiež dva potravinové reťazce v Košiciach. Pre komunikáciu s obyvateľmi bola vytvorená stránka na webe kosit.sk, a tiež samostatná skupina na sociálnej sieti. Tu Košičania nájdu všetky užitočné informácie vrátane krátkeho edukatívnaho videa a prehľadnej mapy rozmiestnenia spoločných zberových nádob v meste.
 
Vyzbieralo sa takmer 1000 litrov oleja
 
Zber olejov a tukov prebehol v októbri, 4 týždne od rozdania vedierok do rodinných domov a rozostavenia spoločných zberných nádob.
 
Výsledok zberu naplnil projektové očakávania. Celkovo sa v Košiciach po prvom mesiaci vyzbieralo a na materiálové zhodnotenie postúpilo takmer 1000 litrov oleja! Tento použitý jedlý olej by inak s veľkou pravdepodobnosťou skončili v odpadovom potrubí.
 
Samostatný zber je účinnou prevenciou zanášania odpadového potrubia, zabraňuje znečisťovaniu odpadových vôd a v neposlednom rade šetrí prírodné zdroje vďaka zhodnocovaniu odpadu.
 
Týmto ďakujeme všetkým Košičanom, ktorých myšlienka triedenia použitých olejov a tukov nadchla a do zberu sa zapojili. Najbližší zber prebehne v mesiaci november.
(11:37. S. Brzová, Marketing a PR manažér KOSIT a.s.)
Diskusia
Pridať komentár