VIDEO | Oáza pre Raslavičanov je úzko spojená s vodou

703x
26. Október 2022
V Raslaviciach využili projekt
na skrotenie prívalových vôd
Pozrite si našu videoreportáž
 
Malebné jazierko s dreveným premostením má obyvateľom slúžiť ako oáza pokoja. Rybky v ňom už objavila aj vydra. Raslavice využili viaceré projekty, z ktorých dominantný je projekt Vodozádržné opatrenia v intraviláne obce.
 
V Raslaviciach krotia prívalovú vodu
 
„Princíp týchto vodozádržných opatrení spočíva v tom, aby voda zo striech pri veľkých búrkach neudrela a nešla hneď do potoka, pretože tam keď sa voda zo všetkých striech nahromadí, vznikajú záplavy,“ priblížil starosta Marek Rakoš.
 
 
Ochrana pred prívalovými dažďami a využitie zachytenej vody sa týka viacerých budov a objektov v obci. „Tu je to pekné jazierko s oddychovou zónou pre mladé rodiny s deťmi, v škole dažďové záhrady, v ktorých sa zachytáva voda zo striech. Súčasťou projektu bolo zadržiavanie vody z jednej i druhej materskej školy, z kultúrneho domu a novo vystavaných bytových domov.“
 
Pri škole vytvorili dažďové záhrady
 
Vodozádržné opatrenia sa prejavia aj v areáli raslavickej základnej školy. „Tu boli vytvorené dažďové záhrady. Vodu zo striech sme pozvádzali do nich. Len teraz sme zrealizovali výsadbu a veríme, že o rok - dva bude krásna a zelená. Tým pádom voda zo striech, ktorá končila niekde pod základmi budovy alebo rýchlo v toku, bude vyživovať rastliny. A zeleň dokáže prirodzene ochladiť priestor."
 
"Vidíme, že všade sa budujú parkoviská, veľké betónové plochy alebo nákupné centrá. My v Raslaviciach sme sa naopak snažili z týchto plôch vytvoriť prírodný koncept,“ priblížil starosta Marek Rakoš. Projekt, v rámci ktorého Raslavice skrášlili verejné priestory, vytvorili ochranu pred vodou a investovali do zelene, mal hodnotu 210-tisíc eur.
(16:45, red)
Diskusia
Pridať komentár